Кой стои зад успеха на талантливия млад математик Йоан Михайлов

На първо място родителите – инж. Ева Михайлова има техническо образование „Електротехника“, а после завършва и в специалност „Икономика“. За второто си висше образование се дипломира бременна с Йоан и казва, че може и това да е определило пътя му. Бащата на Йоан също е икономист. И двамата му помагат с цифрите и числата.
Още когато е 5-годишен, майката разбира, че Йоан има талант да смята перфектно, давайки му да смята с големи числа. Когато е в предучилищна група, Йоан изявява желание да се занимава с математика допълнително и ходи на уроци по 2 часа седмично при Любомир Любенов.
Когато тръгва в първи клас, вече може да решава задачи за по-горните класове. С Йоан сега се занимава известният преподавател по математика Пенка Парапанова. „Много е трудно в Стара Загора да се намери учител по математика за такъв малък ученик.“ – казва Ева Михайлова.
Големи заслуги за развитието на Йоан има и класната му в СУ “Максим Горки“ Соня Драгова. Тя води група по математика извън уроците и втори възпитаник от класа – Иво Ивков Ганчев – е също с отличие от състезанието, със сребърен медал. „Това говори за успешните занимания и с г-жа Соня Драгова, която ги учи на нестандартно мислене. А и оставя Йоан след като си свърши задачите в час, да си решава задачи от сборник и да не пречи на другите.“
Йоан е малко недоволен, че може да се явява на математически състезания само в своята категория – първи и втори клас, а не и с по-големите, споделя майка му Ева Михайлова.
Но и тя, и всички ние с нетърпение чакаме новите успехи на Йоан от Тайланд и от други състезания. И си припомняме с неговата история, че Успехът е талант, труд, подкрепа от семейството и вдъхновяващи учители.
На добър час!

Уляна Кьосева