„Патилата на метлата“ – една красива пиеска в петък вечер

„Патилата на метлата” по едноименната книга  от Джулия Доналдсън (превод от английски: Мария Донева, изд. Жанет-45) представиха артистите от Дневен център за възрастни с ментални увреждания и хронични психични проблеми “Св. св. Козма и Дамянв Стара Загора. В петък ранна привечер залата на Регионалната библиотека се напълни с възторжена публика – както малки, така и големи зрители. Особено радващи очите бяха малките зрители – доста на брой красиви и умни деца, доведени от своите родители. Те с нетърпение очакваха началото на пиесата, което се отложи с известен брой минути заради закъсняващ телевизионер, който трябваше да отрази събитието. А то си беше наистина за отразяване от всички местни медии. Жалко за тези, които не присъстваха. Не можаха да усетят вълнението на артистите, които на групичка търпеливо изчакваха началото. Как стискат пръстите на ръцете си. Как се окуражават един друг. Как Мария Донева, техен режисьор и добър ангел, ги успокоява с едно докосване само на ръката.

И после като излязоха на сцената! Репликите бяха научени превъзходно. Артистите бяха убедителни до един. Чудесен римуван текст, който още от началото грабва интереса на мало и голямо:

Живееше вещица мила и кротка.

Тя имаше пухкава питомна котка

на черни райета, с очи ококорени.

И шапка, която стърчеше нагоре.

Косата й огнено рижава беше,

на плитка със панделка тя я плетеше.

И котката мъркаше силно, доволно,

и рижата вещица хвъркаше волно,

метлата щом литнеше в полет щастлив

по-бърза дори и от вятъра див

Рижата вещица Петя Бакалска бе самото очарование и бе много симпатична и мила и добра и услужлива, обичаща животните, със състрадателно сърце – също като героинята от книгата. Тоалетът и, шапката, метлата, дори жълтите панделки по роклята и в косата, бяха чудесно аранжирани. Самата вещица-много артистична. Както и Зелената птичка, и Котето, и Кучето, и Жабата, и разказвачите и страхотният Дракон, който искаше да изяде Вещицата с нож и вилица. Но не успя! Попречи му друго, по-страшно чудовище!

Всички декори влязоха в употреба, на огъня се приготви магия, накрая тези, които присъствахме, я видяхме. Които не присъствахте, може само да съжалявате, но няма да ви разкажа каква бе тя, магията. Актьорите вече имат заявки да представят пиеската на нови места, за което те много се вълнуват. Поздравления за всички тях и за вдъхновителката им Мария Донева! В света на приказките, разказани с красиви рими наистина е лечебно, мило, успокоително, добротворно.

Поздравления и за майките, които бяха довели децата си на това представление. Не е лесно да покажеш и обясниш на едно дете за различните хора и че всеки има място в този свят и заслужава да бъде ценен и подкрепян. А когато ти ръкопляскат мънички ръчички, е два пъти по-мило – за различните хора!

Послепис: Чудесна идея за Коледа е да купите и прочетете на детето си тази хубава книжка – „Патилата на метлата”! Повече за книжката, авторката и преводачката разказахме по-рано в Долап, четете тук https://dolap.bg/2017/02/28/

Уляна Кьосева