Нов свещеник салезиан отслужи първа литургия в католическия храм „Св.св. Кирил и Методий” в Стара Загора

Отец Донбор Жирва отслужи първа литургия като свещеник в католическия храм „Св. св. Кирил и Методий”  в  Стара Загора, неделната вечер. Първата си проповед посвети на Божията любов. Над 100 миряни от източния и западния обряд присъстваха на богослужението. В храма беше и проф. Марек Шрак, ректор на Богословския факултет в Торино, който е завършил отец Донбор. Миряните от енорията дариха новия свещеник с родопски чан, който да го буди в българската му килия.

„Не мисля, че е случайно, че Бог ме прати именно тук в България, защото вижда нуждите на тези най-бедни младежи с които работя. Бог ме призова, защото ме обича. Бих искал да засвидетелствам това и  на младите“, сподели младият свещеник. „Бих искал да съм добър свещеник, смирен и да служа на младите“, призна още отец Донбор.

Свещеникът е роден на 12 декември 1984 г. в Индия. Най-големият син от семейство на Емилда Жирва и Лео Вахланг. След като губи баща си едва на 11 години, той става главата на семейството. За да помогне шестимата си братята и сестрите, той е приютен  от енорийският си свещеник, който го свързва с Ордена на Салезиантите на Дон Боско, които имат мисия в родината му. Следва философия и  политология в Университета в Андра Падеш. Салезианите в родината му го насърчават и  завършва богословие в Торино. През 2012 г. настоятелите от Ордена на салезианите в  Рим го изпращат в българските градове Казанлък и Стара Загора, за да служи на най-нуждаещите се. Заветът на светеца Дон Боско е да се приема за единствена политика молитвата „Отче Наш“, а мисията му е да разпространява молитвата и  да се посвети на най-бедните в енорията.

На 25 ноември в църквата „Успение Богородично“ в София е била огласена от радостния възглас: Достоен! Това става по време на тържествената литургия за свещеническо ръкоположение на отец Донбор Жирва, който дава своите обети в Ордена на Общността на отците Салезиани. Първата тържествена литургията  на отец Донбор e била в съслужение  с председателя на епископската конференция в България монс. Христо Пройков  и  свещеници от цяла България от ордените на салезианите, възкресенците, капуцините, както и всички приятели и енориаши от църквите „Св. Йосиф” в Казанлък и  „Св. Кирил и Методий”, където служи младият свещеник. Днес семейството на отец Донбор е още по-голямо. В Индия от сестра си Иванела има двама племенници, а другата му сестра Ибадая е дала обети и служи като монахиня. Братята му все още следват и работят. На този важен ден те не са до него в храма, но споделят радостта на брат си, с цялото си сърце.

В проповедта си на литургията, монсеньор Христо Пройков е  припомнил първата мисъл на пристигналия в България мисионер през 2012 г. , когато видял планините от самолета и с радост разбрал, че те приличат много на неговите в Индия. От този ден отец Донбор служи на най-бедните и нуждаещи се деца и младежи в Казанлък и Стара Загора.

„Най-важно за приятелството е любовта, чистотата и смирението. Ти приемаш всичко това и наистина  го живееш. И ето на днешния ден се възцарява любовта, радостта с , която ти обсипваш нашите сърца, е радост, която носиш вътре в теб. Защото от днес с ръкоположението  ти си брат на Исуса Христа. Брат, който носи свещенството, който е самият Исус Христос”. С тези думи е завършила проповедта на монсеньор Христо Пройков след ръкоположението на индийския католически духовник. Първата литургия завърши с концерт на младежите от енорията.

Орденът на салезианите в България ще посрещне Рождество Христово със 6 свещеници и 2 монаси, които служат в енориите в Стара Загора, Казанлък и Ямбол.

Румяна Лечева, БТА