Известни са номинациите 2017 г. за наградата „Будител на Стара Загора“

В средата на 2017 г. по предложение на група старозагорци Съюзът на учените в Стара Загора утвърди нова награда – „Будител на Стара Загора” https://dolap.bg/2017/07/10/ В навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители, на тържествена церемония наградата ще бъде връчена. Подробности научаваме от доц. Васил Хаджиилиев, председател на Съюз на учените – Стара Загора.

Съгласно статута на наградата до края на месец септември трябваше от постъпилите предложения да се номинират кандидати за наградата. Номинациите вече са известни. Това са трима старозагорци:

Маестро Кирил Тодоров

През настоящата година почетният гражданин на Стара Загора маестро Кирил Тодоров навършва 80 години. Кирил Тодоров е музикант, диригент, композитор, дългогодишен концерт-майстор на Държавна Опера „Стара Загора“. Създател е на вокална група „Траяна“ – вече емблема в българската музикална култура. Със своите оригинални авторски творби и аранжименти в репертоара на група „Траяна“, Кирил Тодоров пренася и популяризира звучността на българския фолклор, на съвременен музикален език . Дългогодишен главен художествен ръководител на ансамбъл за народни песни и танци „Зорница“. Автор е на три мюзикъла, над 40 оригинални произведения за драматичен и над 30 – на куклен театър; над 70 обработени народни песни, над 100 инструментални хора и ръченици, химна на Балканските игри и на Стара Загора, над 2000 опуса и др. В интервю с Росица Ранчева Маестрото споделя вълнуващи моменти от своя творчески път: „Концертът беше в Синдикалния дом – претъпкано с разбираща публика – най-добрите състави от цялата страна. На балкона – журито – с най-големите композитори – Вили Казасян, Морис Аладжем, Тончо Русев, Александър Йосифов, Георги Костов и пр.При абсолютна тишина изпяхме „Вечеряй, Радо“. Свърши песента и публиката една минута не реагира, беше ошашавена, как е възможно народна песен да се представи в джазов вариант. После гръмнаха аплодисменти. Като изпяхме и „Мишел“ всички бяха на крака, включително и журито, защото присъстваха на раждането на нещо ново, голямо и красиво в българската популярна музика.“ „Участвахме в предварителния концерт на „Златният Орфей“. Тогава Васил Найденов дойде при нас с един огромен букет, коленичи пред „Траяна“ и каза, че това е чудо на чудесата.“

Адвокат Георги Туртуриков

Георги Гаврилов Туртуриков е роден в София на 21.VІІ.1963 г., в лекарско семейство. Възпитаник е на 140-годишната Ломска гимназия “Найден Геров” – випуск 1981 г. През 1989 г. завършва история във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, а през 2000 г. и право в Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” със специализация по “Международно право и международни отношения”. От 1989 г. се установява да живее със семейството си в Стара Загора и години наред работи като учител по история, английски език и право в средните училища на града. През септември 2002 г. се вписва като адвокат в АК – Стара Загора и минава на свободна практика. Има изнесени дузина научни доклади на историческа и правна тематика. През последните години публикува в местните и централни печатни издания около 150 свои публицистични материали върху различна проблематика. Като колекционер притежава богат фонд от над 4 000 български календари, датиращи от периода ХІХ – ХХІ век. Съучредител е и член на Управителния съвет на СНЦ “Приятели на Старозагорския исторически музей” (2007) и дългогодишен член на Историческо дружество “Българска орда” – Стара Загора. Като автор има издадени досега няколко самостоятелни книги: “Възкресението на Апостола 1846 – 1873 (или кога всъщност е роден Васил Левски)”, претърпяла вече две издания (2000; 2006), “Кратък терминологичен речник по история” (2003) и съществен дял в списването на историко-географската справка “35 години Гълъбово – град” (2004). През 2009 г. излиза от печат неговата „История на Старозагорската адвокатура”, следва още една монография – „История на Хасковската адвокатура” (2015), съпроводена от забавното книжле „Избрани мъдри мисли, афоризми, вицове и шегички за адвокати (2015), а в края на 2016 г. в съавторство със съпругата си предлага на читателите и последния си труд – „Юначните дъщери на българската бойна слава ХV – нач. на ХХ в. (Епопея на забравените българки – жени по природа и воини по дух)”. Към настоящия момент работи като правен сътрудник на обществения посредник на територията на община Стара Загора.

Учителят математик Любомир Любенов

Любомир Любенов е роден в гр. Павел баня през 1960 г. Работи като преподавател по математика в Стара Загора, преподава и във ВНВУ „В. Левски“ – В. Търново и в Тракийски университет – Стара Загора. Директор е на Центъра по математика и информатика (1986 -1991 г.) и началник на РИО – Стара Загора (2002 -2012 г.). В момента е председател на управителния съвет на Педагогическа асоциация „Образование без граници” от 2001 г. до момента . Член на редакционния съвет на списание Математика и информатика (Сингапур). 1991 г. – 2004 г. издател на в. Математическа  поща. От 1991 г. до 1995 г. е секретар на Световния турнир на градовете по математика. През 1991 г. е член на редколегията на сп. Математика и информатика, издание на МОН. През 2016 г. е вицепрезидент на математическата федерация AIMO на Хонг Конг. В откритото първенство на Азия по математика и в Сингапурската олимпиада на предизвикателството, проведени през август 2016 г. в Хонг Конг и Сингапур ученици от Стара Загора спечелиха 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови медала. През 2017 г. е председател на организационния комитет на турнира „Математика без граници”, в който се включиха 18000 ученици от 8 до 18 годишна възраст от 33 страни на света. На финала на турнира в Несебър се явиха 1200 ученици от 12 страни. През 2017 г. той координира българското участие в 4 международни състезания: „Формула на Единството”, организирано от международната фондация „Леонард Ойлер” и Санкт Петербургския университет (ноември 2016 и финал 26 февруари 2017 г. в Стара Загора); Сингапурско – азиатска училищна олимпиада по математика -(април.2017 г. в Стара Загора и финал 14 юли 2017 г. в Сингапур), откритото първенство на Азия AIMO ( 4 август 2017 г. в Куала Лумпур – Малайзия), турнирът на шампионите ( 14 август 2017 г. в Пном Пен – Камбоджа). На тези състезания българските ученици завоюваха 2 купи в Сингапур, сред които носителят на сребърна купа Мирослав Динков е от Стара Загора. През лятото на 2017 г. старозагорските ученици се върнаха от азиатското си турне с 2 златни, 1 сребърен и 4 бронзови медала, и с 3 купи – сребърна от Сингапур, шампионска и „Звезда” от Куала Лумпур.

Следващите стъпки към наградата – в края на месец октомври на съвместно заседание на Управителния съвет на Съюза на учените – Стара Загора и Инициативния комитет ще се гласуват номинациите. Резултатът от гласуването ще бъде известен на старозагорци на тържеството, което ще се проведе на 31 октомври в Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора. През миналата година, заедно с Община Стара Загора, бе проведено съвместно честването на празника на същото място. Тази година традицията ще продължи – 31 октомври 2017 г. (вторник), 18:00 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора.

Снежана Маринова