Успешен творчески тандем създаде знаков оперен спектакъл

На 6 октомври 2017 г. Старозагорската опера направи първата си за новия сезон премиера на  „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини. Това е третият, вече пълен вариант, на едно от най-жизнерадостните оперни заглавия, което никога не омръзва да се гледа или да се слуша.

Режисьор на постановката е Славчо Николов, а диригент – Димитър Косев.

Казвам трети вариант, защото през 2013 г. Славчо Николов адаптира „Бръснаря“ за детска публика. Първо тричасовото представление намали до 40 минути. После – качи малчуганите на сцената, сред артистите, за да усетят с всички сетива магията на голямото синкретично изкуство. Две години по-късно – през 2015 представлението беше пригодено да се гледа от тийнейджъри за малко над час време.  Вече с намесата на Димитър Косев към пианото се прибави и малък оркестър.

Новата постановка е за познавачи и ценители на операта. Тя се изпълнява на италиански език и е в пълния си разкошен вид.

Няколко са нещата, които правят представлението знаково. На първо място е режисьорската работа на Славчо Николов. От първия до последния миг на сцената се случват най-невероятни действия. Те започват още с отваряне на завесата. По време на увертюрата се построява декорът, обличат се действащите лица, зрителят се подготвя да участва в предстоящите събития. Хитро, влизането на музикантите, за да направят серенада на загадъчната любима на графа, става от салона… Балетният режисьор Ромина Славова въвежда три допълнителни персонажа, които участват равнопоставено с артистите почти през цялото време. Докато за тийнейджърите защитената идея беше завистта, сега се акцентува върху нейно величество алчността във всичките й форми.

Режисьорът е възложил конкретни задачи на всички артисти и хористи, които разчитайки на актьорлъка си, създават пълноценни и запомнящи се образи: Фигаро на Валери Турманов, д-р Бартоло – на Евгений Арабаджиев, дон Базилио – на Пламен Кумпиков, граф Алмавива – на Николай Моцов, Берта на Яница Нешева и блестящата във всяко отношение мецо сопраното Петя Петрова, която направи своя дебют в ролята на Розина на старозагорска сцена.

Второто голямо постижение е диригентската работа на Димитър Косев. Неговият прочит на партитурата е лек, фриволен, усмихнат, витален. Оркестърът с удоволствие  се подчиняваше на палката му и настроението, с което музицираше, се предаваше и на публиката.

Целият спектакъл е решен иновативно, модерно, провокативно, с висока естетика и въздействие.

Явно, това е стилът на двамата млади артисти, които с всяка своя съвместна работа, сътворяват знакови „продукти“. По тяхна идея и реализация, миналия творчески сезон на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ публиката аплодира необичайната продукция на Старозагорската опера Кино класик Soundtracks – концерт от филмова музика на фона на кадри от съответните ленти.  Последва концерт-спектакълът „Bienvenido Argentina”. Тандемът спечели нови почитатели с интерактивния джазов концерт „Джазоспекция“ по музика на френския композитор Клод Боулинг  и филма „Baraka” на Рон Фрик. Кулминацията засега е „Queen! Шоуто продължава!“ – концерт спектакъл на оркестъра на операта и рокбанда със солист старозагорецът Теодор Койчинов. Всички представления в зала и на открито са с максимален брой публика, с многобройни бисове.

Почитателите на изкуството на Димитър Косев и Славчо Николов са в очакване на следващото им предизвикателство.

Росица Ранчева