Първи Фестивал „Здравей, Здраве“ – подробно за лекторите в програмата

ПЪРВИ  ФЕСТИВАЛ на ЗДРАВЕТО  “З Д Р А В Е Й, З Д Р А В Е“  С Т А Р А   З А Г О Р А  14 и 15 октомври 2 0 1 7 г.

Мото : Е Д И Н Е Н И Е

 14 октомври /събота/

Народно читалище „Св. Климент Охридски-1858г.“

9.30 ч. – О Т К Р И В А Н Е

ЛЕКЦИИ – Голяма зала, 1 ет.

 10.00 ч. – Живко Стоилов – „9 начина да се провалиш или да успееш в живота“

Живко Стоилов е един от основателите на Фестивал на Здравето „Здравей Здраве“ в България

Председател на „Сдружение Видяпроект”, където преподава Йога, Източна философия, Интегрален коучинг, (Life coaching), Паневритмия. Черпи вдъхновение от мъдростта на Веданта философията, учението на Беинса Дуно, и в по-ново време от Интегралната философия на Кен Уилбър, съчетаваща в себе си минало, настояще и бъдеще, Изтока и Запада, индивида и обществото…Ангажира се с провеждането на семинари и обучения, свързани с личностно и духовно израстване, касаещи както индивида, така и обществото.

11.00 ч. – Веселин Орешков – „Почти всички на тази земя сме приспани“

Веселин Орешков живее и работи в Троян. Живота си посвещава на работа с лечебни растения и биодинамичното земеделие. Автор на няколко книги за лечебните растения и природния начин на живот. Бил е многократно домакин на зелени детски училища и младежи от цялата страна, където запознава младите с тайнството на растителния свят.

12.00 ч. – д-р Румен Стоилов – „Новата земя с Новия човек и мястото на България в нея“

Д-р Румен Стоилов е дипломиран като лекар в Медицинска Академия Пловдив с 35 годишна практика в България и по света. Основни специализации – Вътрешни болести, Кардиология, Нефрология, Образна диагностика, Психотерапия. Йога практика от 30 години. От 15 г работи и в областта на интегративната медицина. Според него, съчетанието на двата типа медицина е бъдещето на лечебното изкуство. От 2010 г участва в работа със структурите на земята, като живо същество, активните центрове, портали и кардинални точки на земята. Работа с хората, като активен елемент на връзката Земя – Космос. През 2012 г. посетил Пекин, Непал, Тибек и свещена Кора около планината Кайлас, 2013 г. – Перу и активните и центрове, 2014 г. – Япония и свързаността и с лемурийската цивилизация и резонанса и в България, 2015 г. – Лаос и Тайланд, всяка година посещава пирамидите в Босна и като лектор и работещ с тях, също бяха посетени и свещените енергийни места в Румъния – столицата на Дактите, Пещерата на съдбата и Свинкса над Атланските пещери. Участва в работна група за свързване и активиране на силовите места в България и за работа с новите деца. Владее перфектно френски, английски, руски и български език, има добър италиански и говорим арабски.

13.00 – 14.00 ч. – Почивка

14.00 ч. – Иван Василев – „Древния път към здравето – Фалун Дафа“

Иван Василен е координатор за Стара Загора на „Фалун Дафа”- България. Фалун Дафа (също известен и като Фалун Гонг) е практика за самоусъвършенстване от Буда школата, основана от г-н Ли Хонгджъ. Това е дисциплина, в основата на която лежи „асимилирането с най-висшите качества на Вселената – Джън, Шан и Жен (истинност, доброта и търпение).Фокусът на практиката Фалун Дафа е съзнанието, като усъвършенстването на съзнанието и мислите, но Фалун Дафа включва и усъвършенстване на тялото, което се постига чрез специфични упражнения. Методът се практикува в 114 страни по цял свят и има милиони последователи. Практиката е представена и в Затвора в Стара Загора, където има последователи.

14.45 ч. – Гимнастика с Клуб за здравословен начин на живот, Ст. Загора

15.00 ч. – Валентина Тодорина и д-р Донко Дончев – „Ролята на холистичното възпитание за здравословното детско развитие“

Валентина Тодорина – валдорфски учител в школа „Изида“, член на УС на Сдружение за валдорфска детска градина и училище – Стара Загора.  Д-р Донко Дончев е кардиолог и се интересува от холистични медицински и образователни системи. Заедно със своята съпруга създават блог „Фейландия – валдорфска педагогика в дома“ и сдружение за валдорвска детска градина и училище в Стара Загора.

„ От холистична гледна точка основната цел на образованието не е тази да предава одобрени и позволени порции знание, ами е да помага на учениците да живеят с нестихващо въодушевление и вълнуващ интерес към света, и да развиват заедно с това умения за непреднамерено изследване и критично мислене. Притежавайки тези качества, холистично образованите хора живеят целеустремено, творчески и ангажирано за подобряването на света.”Д-р Рон Милър

16.00 ч. – Ганчо Ганчев – „Изкуството да живеем Аюрведа – път към здравето“

Ганчо Ганчев е член на Фондация „Изкуството да живеем”. Аюрведа е древна индийска система за природна и холистична медицина. Когато се преведе от Санскрит, Аюрведа означава “наука за живота” (на санскрит коренът Аюр означава “дълголетие” или “живот” и веда означава “наука”).

Докато традиционната медицина чрез лекарства има тенденция да се съсредоточава върху лечението на болестта, Аюрведа ни дарява с познания за това как да се предотврати заболяване и как да се премахне причината за него, ако то се случи.

17.00 ч. – Наталия Накова – „Възвръщане на личната сила и как силата на избора и любовта ни носят благоденствие и енергийна свобода“

Наталия Накова е духовен консултант и висококвалифициран емпатичен лечител. На 26 години, вследствие на тежка автомобилна катастрофа, преживява излизане извън тялото и спонтанно пробуждане. По време на последвалите десет дни на „безсъзнание“ тя интегрира своята божествена есенция от по-висока светлина. Използвайки интуитивните си способности на емпат, виждане, усещане, чуване, а така също и директно знаене, Наталия чувства емоциите на другите и е в състояние да определя какви са блокажите на едно затворено сърце. В резултат на това се раждат нейните методи и учения, които, чрез силата на любовта, подпомагат енергийно-чувствителните същества при изцеление на тялото, пробуждане на душата и трансформиране на тяхната реалност. Нейният уникален метод на работа помага за разграждането и освобождаването на много блокажи и кармични свързаности и ни показва най-светлите потенциали за нашия живот, като промяната вътре в нас се усеща на много нива.

18.30 ч. – „Зовяха ги Българи“ – спектакъл по книгата на Розмари Де Мео „Стопанката на Господ“ – творческа работа на Диана Найденова с ученици от НУМСИ „Хр. Морфова“

19.00 ч. – „Фолклорна магия“ – спектакъл на ДКТ – Ст. Загора

ДИСКУСИИ – AРТ зала, 2 ет. – „Училище за родители“

 10.00 ч. – Николай Сираков – „Къде се зараждат събитията от нашето бъдеще и как да ги управляваме“

Николай Сираков –  вдъхновяващ политик и преподавател по йога и практики на успеха. Преминал през горещия стол на Кмет,  Областен управител на област Габрово, а сега Народен представител, той ще ви покаже силата на духовните практики в ежедневието, почерпени от древни учения чрез неговите учители.„В нашето ежедневие имаме много задачи, които трябва да свършим.Нуждаем се от стратегия, чрез която да ги изпълним по правилния начин и да постигнем успех.Но се нуждаем и от мъдрост, за да сме вдъхновени, докато работим, да изпитваме удовлетворение от свършеното, да сме здрави… дори щастливи. Лекцията по „Кармичен мениджмънт” ще ви разкрие нов начин как да реализирате вашите задачи и проекти. В основата й е древна мъдрост на повече от 2500 години, която работи.Винаги работи! „Кармичен мениджмънт” е система, чрез която осъзнато сътворяваме собствения си живот.  Системата е базирана на древната сутра „Шлифоващия диаманти” и е представена на съвременния свят от монахът–милионер Геше Майкъл Роуч.  „Кармичен мениджмънт” ни предлага лесни за изпълнение и мощни като въздействие техники за по-добро материално състояние, по-добро здраве и по-добри взаимоотношения с хората. Управлявайки нашите действия, думи и мисли ние осъзнато нанасяме отпечатъци (кармични семена) в нашата дълбока вътрешна памет и така променяме живота и света около нас”.

11.00 ч. – д-р Гергана Маркова – „Програма КиндиРУ като превенция в невро-моторното развитие в ранна детска възраст“ – Академия за Ранно Детско Развитие „Бобче Топче“, Ст. Загора

Гергана Тодорова – Маркова е доктор по специална педагогика от 2013г. бакалавър по специална педагогика и магистър по социална работа и медиация. От 2016г. Към момента е главен ассистент д-р в Педагогически факултет към Тракийски университет. Гергана Тодорова – Маркова е автор на няколко международни и национални научни публикации в сферата на логопедията, специалната педагогика и социалната работа. Участвала е в изработването и изпълнението на национални и международни научни проекти и програми на български и европейски неправителствени организации, както и университетски. От 2015 г. към момента е Представител на Австралийската програма за ранно детско развитие „КиндиРу“. От 2015 към момента създава Детски центрове за ранно детско развитие „Бобче Топче“ в гр. София и гр. Стара Загора. Работи по различни западно европейски и Австралийски методики за ранно детско развитие с бебета, деца и родители. Работи върху това как родителя да бъде първият учител на своето дете, какво ми казва детето чрез поведението си, как общуваме с децата, кои са различните етапи на развитие на бебето и детето и как преминава през тях.

12.00 ч. – д-р Иван Добринов – „Дизайнерски дроги“

Д-р Иван Добринов – лекар-психиатър в Държавната психиатрична болница – град Раднево. Той е началник на шесто мъжко отделение, а пациентите му са хора с оформена зависимост към алкохол и наркотици. Д-р Добринов е консултант към Сдружение “Майки срещу дрогата” – Пловдив и член на Сдружение за психосоциална рехабилитация и ресоциализация “Избор” – Стара Загора.

13.00 – 14.00 ч. – Почивка

14.00 ч. – Динка Колева – „Как да отглеждаме емоционално здрави деца“

Динка Колева е фамилен консултант (семеен консултант) в Стара Загора. „Моите лични, професионални и духовни търсения ме поведоха по дълъг път на търсене, учене и преминаване през редица „помагащи“ професии в областта на детско здравеопазване, социална работа и мениджмънт. Моята последна спирка е Психотерапията – като начин за себепознание, преоткриване на себе си и личностно израстване, а след дълго обучение и като моя професия, чрез която да подкрепям и други хора в процеса на тяхното „себенамиране“ и живеене в повече хармония със себе си и с другите”.

15.00 ч. – Венелина Димова – Представяне на Монтесори център „Аз, детето“, Ст. Загора

Венелина Димова е собственик на Център за работа с деца „Аз детето“ в Стара Загора. „Придобиването на знания или ученето не трябва да бъдат досадно задължение за децата. Детето учи най-лесно докато играе, а основният принцип на Монтесори метода е радостта и удоволствието от ученето”

16.00 ч. – Диана Малешкова – „Сугестопедия и здраве или как ученето да бъде здравословно“ –  Център по сугестопедия „Благодаря“

Диана Малешкова е специалист по лингвистика с английски и френски език, и по писмен превод. След завършен специален курс на обучение във фондацията на откривателя на метода – проф. Георги Лозанов, Диана открива първия в Стара Загора Център по сугестопедия „Благодаря”.

Въпреки че методиката на известния психиатър, психотерапевт и физиолог на мозъка проф. Георги Лозанов, е препоръчана като най-добър начин за обучение от ЮНЕСКО и е много популярна в света, у нас тя все още не е достатъчно позната. Сугестопедичното общуване има за цел да разкрие скритите „резерви” на мозъка. Благодарение на него учениците усвояват от 2 до 5 пъти по-бързо преподавания материал.

 17.00 ч. – Наталия Дончева – „4-те темперамента – основа за прилагане на Валдорфска педагогика“ – Валдорфска педагогика, Ст. Загора 

Наталия Дончева е по професия адвокат. Тя е и председател на СНЦ „Сдружение за валдорфска детска градина и училище-Ст. Загора“ и „нежната половина“ от създателите на блога „Фейландия – валдорфска педагогика в дома“, Стара Загора. От около пет години прилага валдорфска педагогика у дома, като педагогическа алтернатива за децата й. Според нея, потапянето на децата в атмосфера на феи и гноми, на играчки от дърво и вълна, на шити и плетени кукли, е един безценен подарък за тях. Този подарък, дава аромат и цвят на детството им, и ги съхранява деца в свят, в който всеки се опитва да ги направи възрастни, колкото се може по-рано. Във всеки човек дремят скрити заложби, и валдорфската педагогика може да помогне те да бъдат разкрити, това се отнася както за децата, така и за техните родители.

Практики и медитации – зала, 3 ет.

 10.00 ч. – Йога за трета възраст с Гергана Божинова – Йога клуб „Сантоша“

11.00 ч. – Ащанга йога с Толя Колева – Йога студио“Serenity“

12.00 ч. – Йога на смеха с Биляна и Даш

13.00 – 14.00 ч. – Почивка

14.00 ч. – Медитация с д-р Румен Стоилов

15.00 ч. – Фалун Дафа с Иван Василев

16.00 ч. – Пилатес с Даниела Делчева – Студио „Вива“

17.00 ч. – Зумба с Ина Кадева – „House of Sport“

РАБОТИЛНИЦИ – Малка зала, 1 ет. 

10.00 ч. – „Арт терапия за всеки – рисуване на мандали“ с художника Даниела Русева – Dhana`s Art Gallery

11.00 ч. – „Как да си направим сапун в къщи“ –  Мария Стоилова – „Мемантикс“

12.00 ч. – EVIAs Kitchen представя: „Веган кулинарна работилничка с Ерика“

15.00 ч. – Демонстрация на Боуен терапия от Мастер Маргарита Тенева

14 октомври /събота/

Спортна Зала „Иван Вазов“

Спортни игри за големи и малки деца

10.00 – 11.30 ч. – „Играй с приятели Offline“ – двигателна активност за деца като превенция срещу диабета и зависимостта от интернет и електронните устройства – подарък от „Лайънс клуб Стара Загора – Августа“ за децата на Стара Загора

11.30 –12.00 ч. – Канго Джъмпс и торби – демонстрация на Клуб „Грация Спорт“

12.00 – 12.30 ч. Представяне на изкуството Tайдзичюен – лекция и практики на техники със сабя и техники с тояга и меч от семейство Ян

12.30 -13.30 ч. – Занимания за деца с Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“

13.30 – 14.00 ч. –  Гимнастика за всички с Клуб за здравословен начин на живот, Ст. Загора

14.00 – 15.00 ч. – Програма на Център за подпомагане за личностно развитие

15.00 – 16.00 ч. – „Да играем народни танци заедно“

16.00 – 16.20 ч. –  Канго клуб Стара Загора

16.20 – 17.00 ч. –  Приятелска среща футбол за деца „Верея“ – „Берое“

15 октомври /неделя/

Народно читалище „Св. Климент Охридски-1858г.“

ЛЕКЦИИ – Голяма зала, 1 ет.

10.00 ч. – Труфка Иванова – „Йога – философия и начин на живот“

Труфка Иванова е основател и инструктор в Йога център Шакти в Стара Загора. „Създадох Йога център Шакти през 2007 година. Името на клуба избрах съвсем целенасочено – от санскрит шак означава „да бъдеш сподобен“, а богинята Шакти е въплъщение на божествената женска сила, която всички ние носим в себе си. Ежедневните ми практики по йога ме срещат с изключително различни и интересни хора – някои идват от любопитство, други – вярвайки, че йога ще им помогне да се излекуват, а трети – търсейки спокойствието и мира в себе си…”. Йога Център Шакти е член на Българската Федерация по Йога (БФЙ).БФЙ е лицензирано сдружение към Министерство на физическото възпитание и спорта (МФВС) на Република България.

11.00 ч. – Ваня Кънева – „Как да хармонизираме средата за здраве, жизненост и дълголетие“

Ваня Кънева изследва различни техники, практики и устройства за хармонизиране на пространството и вътрешния ни свят. Разработва индивидуални и колективни практики за повишаване на личната енерго-информационна ефективност, базирани на неврогенезис и невропластичност. Основател на школата “Да мислим съзидателно”!

12.00 ч. – Косьо Любенов – „Билките на България“

Готвач по диплома и лечител по призвание, Косьо Любенов помага на много българи да върнат здравето и хармонията в живота си. Неговата лична история рязко сменя посоката си преди 10 години във Франция. „Заспах на волана от умора и се събудих след 48 часа в болницата с много тежки поражения и, така да се каже, живея втори живот“, разказва мъжът. След инцидента той открива метода за лечение с Универсална Космическа Енергия. По думите му тя е Универсална, защото идва от Космоса, от Земята и от всичко, което ни заобикаля. И защото всеки от нас може да се научи да я използва – особено децата”. Методът включва прости упражнения, визуализация и най-вече позитивно отношение към хората и света, и, разбира се, към себе си.  След 15 години зад граница, Косьо твърди, че българите всъщност са късметлии, тъй като живеят на едно от 7-те места на планетата с най-силна енергия. Затова съветва хората да търсят промяната в себе си, не в другите. И да вярват, че могат да я осъществят.

13.00 – 14.00 ч. Почивка

14.00 ч. – Аида Марковска – „Връзката ни с предците и законите на рода“

Като рейки учител и холистичен терапевт, търся и насочвам в духовните практики себе си и своите приятели. Практикувам и преподавам холистични методи за лечение от 9 години и за мен това е основно житейско призвание. Вярвам в баланса и възможностите за единение, предоставени ни от Твореца. Аз съм убеден оптимист, затова търся и откривам най-добрата и светла страна, която притежават хората, извеждам я на преден план и я осветяваме заедно, за постигането на мъдрост, здраве, успех и творчески импулс за живот. През 2009 заедно с приятели и съмишленици в Пловдив, основаваме “Клуб Рейки в Пловдив», а през 2014 г основаваме и сдружение с нестопанска цел. Заедно работим за постигане на хармония и пълноценен живот чрез трансгенерационна терапия, Рейки, Изис Сейким, Ангелска терапия, психобиология и други. Сдружението ни е основен организатор на Ангелския фестивал в Пловдив и съорганизатор на Фестивала на здравословния живот «Здравей, здраве

14.45 ч. – Гимнастика с Клуб за здравословен начин на живот, Ст. Загора

15.00 ч. – д-р Светла Балтова – „Медицината на 21 век/ Български традиции/ Паневритмия“

Д-р Светла Балтова е със специалности – кардиология и ревматология. Практикува холистична медицина – Терапия с есенциите на д-р Бах, астрология и паневритмия. Автор е на книгите: „Планетите и ритъмът на човешкия живот” и „Астрология и астропсихология за всеки”. Съставител на няколко книги по беседи и лекции на Учителя Петър Дънов, между които „Здраве, сила и живот” – отнасяща се за здравето на човека.

16.00 ч. – д-р Емил Елмазов – „Богомилската медицина“

Д-р Емил Елмазов е създател на природния резерват Билкария, в Габровския балкан. Един от най-сериозните и задълбочени изследователи на билките и лечебните растения. Д-р Елмазов е възкресителя на отглеждането на лимец в България, известно още като зърното на Христос.

“В първичните форми на всички растения е вложена космическа светлина, която постепенно изгасва в тяхната хибридизация. Изчезването на светлината от хляба е най-мъчителната стъпка от хранителната деградация на човечеството.“, споделя д-р Елмазов.

Емил Елмазов е също писател и поет, а в областта на медицината е ивестен ирисолог.

17.00 ч. – Aнелия Вълчева – Обща Гонг Медитация „Гласът на душата“ – медитация с Планетарни Гонгове и тибетски пеещи купи

18.00 ч. – ЗАКРИВАНЕ и КОНЦЕРТ на НЧ „Климент Охридски-1858г.“

Практики и медитации – зала, 3 ет.

 10.00 ч. – Ащанга йога с Мира Дживанмукти – Йога студио „Ахимса“

11.00 ч. – Интегрална йога с Труфка Иванова – Йога студио „Шакти“

12.00 ч. – Медитация „5-те обвивки“ с Ганчо Ганчев, „Art of living“

13.00 – 14.00 ч. – Почивка

14.00 ч. – Йога за деца с Труфка Иванова – Йога студио „Шакти“

15.00 ч. – Медитация „Изцеляващата сила на Любовта“ с Наталия Накова

16.00 ч. – Медитация „Връзка с предците и благословията на рода“ с Аида Марковска

 ДИСКУСИИ, AРТ зала, 2 ет.     

10.00 ч. – „Какво още не знаем за ползата от меда и пчелните продукти?“- доц.Динко Динков, Тракийски Университет

11.00 ч. – „За Хляба…“ – разговор с Богдан Богданов

12.00 ч. – „Исторически аспекти на използване на минералните води на Старозагорските минерални бани“ – доц. д-р Светла Димитрова – директор на Етнографски музей на открито „Етър“

14.00 ч. – „Лечебните аспекти при посвещаването в древните тракийски мистерии“ – Мартин Атанасов

15.00 ч.- „Стволово-клетъчно хранене“ – доц. д-р Николай Лазаров

16.00 ч. – „Грижа за здравето с Алое Вера“ – д-р Росица Лавчева

17.00 ч. – „Хомеопатия“ – д-р Мариана Райчева

Малка зала /Детски кът, 1 ет. 

10.00 – 12.00 ч. – „Да учим на игра“ – сугестопедична занималня за деца в начална училищна възраст – Център по сугестопедия „Благодаря“

12.00 ч. – Музикални игри – „Аз, детето“ – Монтесори център, Стара Загора

13.00 ч.  – Арт занимания – „Аз, детето“ – Монтесори център, Стара Загора

14.00 ч. – Изработване на кукли от естествени материали – Център „Изида“, Валдорфска педагогика

15.00 ч. – Ателие „Магията на вълната“ с Галина Гочева – DIVART