Наградите на МТСФ “Данаил Чирпански” са за студентските театри на Русия и Гърция

ВГИК от Русия и Гръцкото училище към националния театър си поделиха първото място на МСТФ “Данаил Чирпански” Дългоочакваното първо издание на Международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански” завърши с вдъхновяваща и емоционална церемония в Драматичен театър “Гео Милев” на 7 октомври.
По време на церемонията първото място си поделиха Русия (ВГИК) и Гърция. Журито, в лицето на Кама Гинкас, Деян Дуковски и Майа Праматарова, и организаторите решиха да присъдят награди за всеки един от седемте студентски спектакъла, за да отличи специалното във всеки от тях: НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” – България гостува с “Илиада” и получи награда за словесна изразност.
Кралско висше училище за драматично изкуство – Испания показа постановката “Индианската кралица” и взе отличие за социална позиция и експресивна пластична форма.
Университет за театър и кино „Шота Руставели“ – Грузия се представи с “Лица”, за което бе присъдена награда за колективна игра при преноса на проза на сцена.
Руската театрална академия ГИТИС взе награда за алтернативни театрални подходи в прочита на Кафка и Гогол за “Метаморфози. Кафка и Гогол”.
Централно кралско училище за реч и драма – Англия си тръгна с награда за моноспектакъла “Копла” за майсторско владеене на жанра мюзикъл и личния подход към него.
Наградата за най-добро представление на МТСФ “Данаил Чирпански” получиха две академии – Университет за кинематография на името на Сергей Герасимов ВГИК – Русия за постановката “Старовремски помещици” и Театрално училище към националния театър на Гърция за “Агамемнон”.
“Нивото на фестивала е високо. Пред журито стоеше сериозният въпрос – какво има да оценява? Оригиналните режисьорски решения или дълбочината при постигането на материала? Степента на обученост и готовност на студентите или прекрасното изпълнение на отделни части с учебна цел? Журито лесно се съгласи, че не можем да дадем една първа награда. Двата спектакъла изобщо не си приличат като традиции и театрална композиция, но хващат зрителя с това, което се случваше на сцената.”, сподели от сцената Кама Гинкас, който обяви победителите.
“Главната цел на този фестивал беше да предадем на участниците частица от енергията и душата на Данаил, който изгубихме през 2016 г. Искахме да създадем общност и приятелства. Днес все още не можем да повярваме, че всички над 120 участници и доброволци се вълнуваха с нас, помагаха си, плакаха с нас и не искаха да си тръгнат от Стара Загора. С нетърпение очакваме следващото издание.”, казаха организаторите на Международния студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански”.
Фестивалът е съфинансиран от International Fund for the Promotion of Culture на ЮНЕСКО, като е един от 8-те избрани проекта от общо 814 в целия свят. Реализирането му стана възможно чрез подкрепата на Драматичен театър „Гео Милев“ и Министерство на културата, Община Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Държавна опера Стара Загора и Читалище „Родина“, партньорите на фестивала – ОББ, “Софарма” АД, минерална вода „Пирин Спринг“, “Загорка” АД, Американска фондация за България, Ориндж Център, Център за българска култура и традиции – Сиатъл, Премиер студио, Девил синема, Зонта клуб – Стара Загора и всички приятели на фестивала. Медийни партньори на събитието са: Darik Radio, телевизия Bulgaria On Air, телевизия Стара Загора, „Преди обед“ – bTV, LoveTheater.bg, Terminal3.bg, Uspelite.bg, Dolap.bg и AzCheta.com.