Международен студентски театрален фестивал стартира в Стара Загора

От 1 до 7 октомври 2017 г. Стара Загора е домакин на Първия международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“. Над 100 студенти от 7 театрални академии от Русия, Англия, Испания, Грузия, Гърция и България ще покажат своите постижения, ще участват в уъркшопове, ще обменят опит, ще присъстват на концерти и изложби, ще разгледат забележителностите на стародавния и вечно млад град на липите и поетите, ще завържат човешки и творчески приятелства.

Идеята за провеждане на феста е на седем госпожици – театралки, за което ги поздравявам, каза днес на брифинг зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. – Със съдействието на актьора Христофор Недков, който е ръководител на Младежка театрална студия „Сцена 99“, в която и те са участвали, подкрепихме идеята с особен възторг, без очаквания да спечелим проекта. Написахме писмо за подкрепа на инициативата пред ЮНЕСКО, което, надявам се,  също да е допринесло за спечелването на проекта Това е много хубаво, защото участват млади театрални формации. В този смисъл Стара Загора може да приеме и обогати този вид фестивали. Факт е, че ежегодно през месец април тук се провежда Ученически франкофонски фестивал. С Международния младежки фестивал „Данаил Чирпански“ ще се разшири палитрата от инициативи“.

Иванка Сотирова обясни, че Община Стара Загора подкрепя с логистика и с предоставяне на всички възможни театрални зали – на Драматичен театър „Гео Милев“, Младежката театрална студия, Младежкия дом, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и др. „Както винаги и сега, Община Стара Загора подкрепя максимално младите таланти!“- заяви зам.-кметът.

Фестивалът е по проект, съфинансиран от „International Fund for the Promotion of Culture“ на ЮНЕСКО и е един от 8-те избрани проекта от общо 814 подобни от цял свят. Подкрепен е финансово и от Министерство на културата , Пивоварна „Загорка“ и други фирми и частни лица. Медиен партньор е и dolap.bg.

Посветен  е на  Дани от старозагорската Младежка театрална студия „Сцена 99“, студент в НАТФИЗ,  трагично загинал в катастрофа през април 2016 г. Фестивалът се посвещава на неговата голяма любов и страст към театъра. Целта на неговите колеги – организатори на феста, е да запазят спомена за него жив.

Откриването на събитието ще стане на 1 октомври т.г. от 18:00 ч. на сцената на Стария театър с постановката „Бай Балчо споменува“ на завършилите вече студенти от класа на Дани от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Конкурсната програма започва на следващия ден от 15:00 и 18:00 ч. в Стария театър с постановката  на  българите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ „Илиада“ – епичен разказ за герои, битки и подвизи.  На 2 октомври от 20:00 ч. студентите от театралното училище към Националния театър на Гърция ще представят „Агамемнон“.  Представителите на Кралското висше училище за драматично изкуство Мадрид, Испания ще покажат музикалния спектакъл „Индианската кралица“ на 3 октомври. „Старовремски помещици“ е заглавието на студентите от Руски държавен университет за кинематография, Москва (4 октомври). Централното училище за сценична реч и драма от Лондон, Великобритания  ще представят на 5 октомври мюзикъла „Копла“ – завладяващата история на Ла Хитана (Циганката).  Грузинските студенти от Театралния и филмов университет „Шота Руставели“ ще разкажат няколко „Истории в дланта на ръката“ от японския нобелист Ясунари Кавабата. В шестия конкурсен ден студентите от Руска академия за театрално изкуство (ГИТИС), Москва ще представят „Метаморфозата“ по Гогол и Кафка. Журито е впечатляващо: Майя Праматарова – световно известен драматург, режисьор, преводач. Деян Дуковски от Македония – драматург и Кама Гинкас – драматург и режисьор , едно от най-нашумелите имена в съвременния световен театър.

Всички спектакли и съпътстващи прояви са безплатни.

Росица Ранчева