С две изложби „Къщата на архитект Димов” поздрави ПИЕРО

На 24 септември 2017 г., с две уникални изложби, знаковата „Къща на арх. Димов“ се включи в магията ПИЕРО. На първия етаж, своето младо изкуство  представя в родната Стара Загора,  за първи път в самостоятелна изложба , 27-годишният Радислав Тодоров Тодоров – Палаза. Той е възпитаник на Средно художествено училище за приложни изкуства в град Трявна, специалност „дърворезба“. През 2013 г. се дипломира в Националната художествена академия София като бакалавър по същата специалност. През същата година защитава и магистърска  степен по скулптура във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Велико Търново. Участва в 26 национални и международни изложби, проекти и конкурси. Син е на скулптора Тодор Тодоров, едно от големите имена в българската пластика, който за жалост преди години напусна този свят. От два месеца е назначен като художник в Старозагорския куклен театър. „Да направиш първа самостоятелна изложба по време на такъв форум като Международния куклено-театрален фестивал „ПИЕРО“ се иска смелост, за която поздравявам Радислав Тодоров, каза при откриване на експозицията изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев. – Макар и камерна, изложбата носи в себе си основните направления, които вълнуват младия автор. Тук има една класическа дърворезба. Експонирана е и една голяма чудесна маса. В изложбата ясно личи и неговото отношение към камъка и начина по който той търси метафората за човека. Цялото изкуство на Радо е реално търсене на онази иносказателност, в която търси вечните  измерения за човека : пространство, време, светлина, човек. Ако в класическата му работа има съвременна интерпретация, в която българинът има много големи традиции по отношение на Възраждането и годините преди това, то по-късните му работи показват умения в област, в която чрез усещането за пространство и светлина търсим знаци, символи. Дали това ще е условно „Часовникът“, изпълнение на  структури, в които светлината блика отдолу и триизмерно обгръща пространството… Това са неща, чрез които авторът се надява на нашата подготвеност, за да можем да влезем в неговия свят“. Според проф. Добрев, за изминалите 4-5 години Радислав Тодоров е извървял радващ в динамиката си път и е намерил множество от търсените от него измерения в пластиката. Той ги открива във всички материали – камък, дърво, стъкло и метал, за да ги предаде в тяхната триизмерност . Достойнствата на изложбата със сигурност ще бъдат високо оценени от всички почитатели на изкуството.

Франциско Едуардо Планас Абарка е роден на 8 януари 1974 г. в Мексико сити. Завършва Националната академия по изкуствата със специалност „керамика“, при проф. Кармен де ла Парра през 2007 г. Носител е на Националната награда „Франц Майер“ през 2008 г., Националната награда „Контемпопари керамика“ през 2012 г., втора награда на Музея на модерното изкуство на биенале 2014 г. в Тамаулипас. Представял е свои изложби в националните музеи в Гуадалахара, Халиско и Тампико, Тамаулипас и др.

Показаните творби  Франциско Абарка започна в България и завърши за един месец. Бях свидетел на процеса, по който мина от мекотата на глината, през огъня до тези необичайни подредени форми, каза в словото си при представяне на изложбата сценографката Мариета Голомехова. – При него основната тема е баланса в пластиката и в душата му. С много чувство за хумор, сарказъм и самоирония, той е погледнал на себе си.  Показаните „изкривени“ творби са деформация, която носи хармония. Дисхармонията и хармонията са много свързани в неговите неща и мисля, че това е интересното в работата му. Той е автор, който заслужава внимание“, каза Мариета Голомехова.

Още първата вечер изложбите бяха посетени масово от почитатели на изкуството и красотата.

Росица Ранчева