Макросветът на Калин Недков в изложбата „Невидима природа“

В първия ден на новия месец септември в Зала „Байер” бе открита първата фотоизложба „Невидима природа” на младия Калин Недков. Родом от София, авторът се установява, живее и работи в Стара Загора. Печелил е много наши и международни конкурси. Има прекрасно семейство с красива съпруга и малка дъщеричка, много приятели, роднини. Гостите на изложбата спонтанно нахлуха минута-две преди откриването и изпълниха Зала „Байер” с хубава енергия. Много млади хора, фотографи от града, които поздравяваха своя колега с прощъпулника, ценители-любители на фотографията и местния културен продукт…

В своите 26 фотоса, представени не в традиционния формат „снимка в паспарту зад стъкло”, а чрез новите технологии печат, опънати върху рамка, Калин ни приближава до размерите на Малечка, на Гъливер в страната на великаните, на Артур при минимоите, на Алиса в Страната на чудесата. О, кой ли от нас поне веднъж не е поисквал да се смали, смали и да стане побратим на щурците, пеперудите, калинките…? Да си говори с тях, да сподели живота им… Кацнал върху цветче или стрък трева – да погледа, както е смален – капката роса или Вселената на изгревите и залезите…

Да, всеки е искал, поне веднъж! Като достоен ученик на Кольо Пейчев, покойния вече поет на фотографския макросвят, Калин е верен на учителя си, почита го с тази изложба и същевременно е верен и на себе си. Милиони и трилиони минути търпение и стоицизъм буквално се изискват, за да хванеш мига на любовта на две бубулечки или как росата е избродирала стръковете, миг преди да се отрони на земята. Или как дъгата от глухарчета може да бъде и бяла, миг преди да отлети с вятъра.

Много поетични са фотосите на Калин, рисунъкът е чист, внушението е за любов и преклонение пред чудесата на Природата и Вселената. На радост – от общуването с тях. Попитах автора, къде би искал да види своите фотоси от изложбата, а той каза кратко: ”В дом, в къща. В моя дом стоят прекрасно.”

О, да, ще е много умиротворяващо да заспиваш на спалнята под снимката с любовта на бубулечките или в детската стая да са фотосите със стръковете с роса и дъгата от глухарчета. Или в кухнята, да ти стане почти вкусно и да се отвори апетит като гледаш тичинките, полепнали по пчела… Много сърдечно беше откриването на изложбата от Сузана Асенова, самата тя също ученик на Кольо Пейчев, красива дама със стройна фигура, която няма как да свържеш с поприще на военен. Ама никак… Сузана предостави за Долап.бг думичките, които беше написала с душа и сърце и с които завършваме този материал:

«Уважаеми дами и господа, скъпи гости и приятели!

Любовта на Калин към фотографията се заражда още в детството му и постепенно се превръща в хоби, което той започва да практикува с особена радост най-вече, когато пътува из красивите кътчета на България. Особено силно е привлечен от пейзажната и макро фотографията. Освен това, 2008 г. се оказва повратна за него, защото именно тогава той се запознава с видния фотограф-художник Кольо Пейчев , който става негов учител, духовен ментор и голям приятел. Именно Пейчев определя и пътя му към професионалната фотография. Ние знаем, че Кольо е с нас  тази вечер, облечен в бяло и сияещ заради сбъдването на тази толкова специална изложба на неговия ученик.

Калин участва в сборни фотографски изложби като фотографски салон Стара Загора. Финалист е в много международни конкурси. Печелил е награди в конкурсите на ViewBug, Fine Art Photography Awards, Neutral Density Awards, Националния Фотографски конкурс «И днес йощ Балканът». Може да се похвали с множество последователи в различни интернет сайтове. Радва се на огромна популярност със свои снимки, някои от които са станали емблематични, като например снимката му на дивия кон на връх Ботев, която се използва за корици на книги, декорации за стена, пощенски картички и стикери в цял свят.

Днес, със своята първа изложба, Калин ни дарява с възможността да се докоснем до тази безкрайно съкровена и дълбока дарба на фотографите да изобразят вселенските тайни на природата чрез проявленията й във видими и невидими форми и цветове. Невидимият свят е особено загадъчен и съдържа в себе си безценни божествени послания, олицетворени в най-чисти и хармонични форми, създания и картини. В този смисъл, тази изложба ни дава шанса да докоснем тези невидими хоризонти, да пречистим духа, мисълта и сетивата си и да изпитаме най-истинска наслада. Калин навлиза в тайната на най-дълбоките същности, показвайки ни картини и герои от божествената действителност на невидимата природа, с която той прави своя най-личен и интимен контакт, обличайки я  вдъхновено с изкуството на фотография.

Когато всички ние навлизаме в пространствата на самите себе, където постоянно се отразяват гледките, звуците и формите на заобикалящата ни обществена и човешка какафония, верният път към замяната на този хаос с хармония съдържа качеството на нашето общуване с непреходната красота, каквато можем да открием във фотографиите на Калин. Неговите снимки са сътворени с благородство и светъл Духа, каквито притежават само най-чистите хора, сред които е и той. Калин рисува своите фотографски картини с уверена ръка – безстрашно, дръзко, с удивление от преобразяващия се свят и най-интимно чувство. Казаното до тук важи за всяка фотография поотделно, но въздействието на цялата композиция от платна е още по-силно до такава степен, че у нас се заражда чувството за странно озаряване на цялата зала. Творец като Калин оставя следи в човешкото сърце завинаги. Ако продължително време внимателно се вгледате в някое от тези великолепни фотографии, ще усетите една безметежност, която може да идва само от свещеното благоговение пред вселенското битие и невидимата природа. Пикасо казва: „Изкуството отмива от душата прахта на ежедневието“. Да отмием прахта на преходното от себе си и да се потопим в света на «Невидимата природа» на фотографа Калин Недков. За наша обща радост зала Байер ни дава този шанс да сме заедно с него тази вечер и така до 11 септември. Желаещите да закупят негова фотография могат да се обърнат към самия него за повече подробности. И така нека пожелаем на Калин здраве, «На добър час!» и нека тази изложба е само началото на пътя на неговото творчеството към колкото се може повече човешки сърца! «

За вас разказа Уляна КЬОСЕВА

Послепис: Снимките нямаха заглавия, следователно за този материал си ги измислих аз. Разгледайте изложбата и опитайте и вие!