Млади спортисти градят мостове между Русия и България

На 26 и 27 август 2017 г. гости на Община Стара Загора бяха руснаци от Санкт Петербург, участници във Втория международен младежки поход по суша и вода. Събитието е посветено  на 140-годишнината от Шипченската епопея и на 775-годишнината от победата на Александър Невски при Чудското езеро.

Групата е от 31 човека, 20 от които са гребци от 12 до 18-годишна възраст  от Гребен клуб „Буревестник“, който е под патронажа на Клуба на кавалерите на ордена “Александър Невски“. Орденът, който е със стойност на „Герой на Русия“ се присъжда само на офицери за високи бойни успехи.

На българска земя ги съпровождат български младежи от различните населени места, където са спирките. В старозагорския регион това са младежи и девойки от Туристическо дружество „Сърнена гора“.

Организатор на подоха е инициативен комитет, оглавяван от кмета на Хасково Добри Беливанов. В него участват представители и на други общини – Благоевград, Плевен, Кърджали, Стара Загора и др.

„Община Стара Загора ни помогна много при организацията на похода, съобщи за dolap.bg ръководителят на проекта Иван Тошев. – Освен техническите ангажименти, които бяха изпълнени перфектно, колегите ни помогнаха със сърце и душа при организиране на инициативите на територията на общината, за да бъде тя представена по най-добрия начин, което дълбоко ценим“.

Началото на похода в България е 14 август 2017 г.

Успение на Света Богородица на 15 август младите хора почитат в катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София. Два дни след това гребат на язовир „Искър“, като руските деца и младежи учат българските си връстници на тайните на гребане каяк.

След посещение на Рилския манастир в деня на Успението на Св. Йоан Рилски, ги посрещат в Благоевград, след което са на рафтинг по река Струма. После „тръгват“ по родопските язовири, като спират на лагер в Девин. Походът продължава с гребане по язовир  „Въча“. Следващата спирка е  на лагер в Араповския манастир в Асеновград. От там през Пловдив –  паметникът на Альоша и пристигат в Плевен.

Според руснаците, навсякъде са били посрещнати и приети с изключително гостоприемство, но незабравими ще останат двата лагера на Шипка. На 25 август участват в състезанието за изкачване на стълбите към върха и вземат трето място, както и в състезанието по ориентиране. На 26 август са присъствали на възстановките на чутовните битки между турци, опълченци и руски войни.

На старозагорска земя стъпват в късния следобед на 26 август  и са настанени в Международния младежки център.

Утрото на 27 август посрещат на сакралната местност край Старозагорските минерални бани Богородична стъпка. В 8:30 ч. присъстват на неделната служба в църквата „Св. Козма Зографски“, отслужена от отец Йордан Карагеоргиев.

„С благословението на митрополит Киприан руските ни гости присъстваха на Светата божествена литургия, получиха благословение и нафорка, сподели за dolap.bg отец Йордан. – На 10 км от Петербург е Кронщад, мястото където е служил Св. Йоан Кронщадски. Идеята ни  е в храм „Св. Йоан Рилски“, който ще се строи на Старозагорските минерални бани, вторият предстол да бъде на името на руския светец. По този начин търсим духовните мостове между Русия и България. Св. Йоан Кронщадски е роден на деня на Св. Йоан Рилски. Бил е много немощно дете и затова са го кръстили на Св. Йоан, след което „дръпва“ и става един от големите отци и светци  на Русия“.

Отец Йордан подари на новите си приятели икона на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, който е много почитан светец и в Русия. От името на църковното настоятелство на църквата „Св. Козма Зографски“ и кметството на Старозагорските бани, беше даден обед с осветен курбан за здраве и сполука.

На обед в този ден, на втора сцена на ХІІ Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ руснаците показаха и певческите си таланти. Освен традиционни руски песни, изпълнителите предизвикаха възторга и бурните аплодисменти на участниците в събора с изпълнението на любимата българска песен „Моя страна, моя България“.

Походът продължи към Хасково, където ще имат и среща с кмета. От там започват да гребат по язовирите „Кърджали“ и „Студен кладенец“, след което им предстоят няколко дни на Черноморието.

Целият поход се заснема от група оператори, за да се направи документален филм.

„Смятаме, че подобен род походи и съвместно преодоляване на трудности – да спиш на палатки, да те хапят комари, да гребеш и теглиш лодки, което е изморително,  ако закъснееш – да мислиш какво ще ядеш – продукти има, но нали някой трябва да ги сготви – варим каши, правим боршове и пр. в напрегната среда. Това ражда единение. Преодоляването на трудностите е на спортна, но  и на православна основа, обясни Иван Тошев. – Винаги денят ни започва с молитва. Всяка неделя сме на служба. Благослови ни Търновският владика. Децата по принцип са вярващи православни християни“.

Според г-н Тошев идеята на Международния младежки поход е, ако тези деца са преодолявали заедно трудности, когато руската пропаганда говори, че българите са  предатели, а българската – че руснаците са врагове, те да бъдат неподвластни. Такава пропаганда има както в Русия, така и в България. Трябва да се научим в мултикултурна среда да се разбираме и да вървим заедно напред. Този поход го доказва. Има дълбоки традиции в отношението на България към Русия, но  не следва да се опираме само на тях. Децата трябва да имат собствен опит в правене на нещо трудно – заедно. Само тогава се изгражда единение.

За  dolap.bg руските деца споделиха, че България е прекрасна  мечта, защото в Петербург нямат нито тази богата природа, нито тази вкусна храна, нито изобилието на плодове и зеленчуци. Освен това българското гостоприемство ги впечатлява  невероятно много. Всички те са убедени, че непременно ще се върнат в България, където имат вече нови приятели.

Първият поход е бил пилотен само с 8 лодки каяк, сега те са 27. Намерението е да стане ежегоден и балкански.

Росица Ранчева