Старозагорски ученици влизат в международни битки

„Двама ученици от Стара Загора ще участват на финала на Сингапурската математическа олимпиада SASMO, съобщи за dolap.bg Любомир Любенов – вицепрезидент на Азиатската  математическа  олимпиада и координатор на състезанието за България. „Събитието ще се състои на 15 юли 2017 г. Момчетата завоюваха това право като се представиха успешно на първия кръг на състезанието през месец април тази година и спечелиха медали. Те са възпитаници на ППМГ „Гео Милев“ – седмокласникът Теодор Танков, който спечели сребърен медал и шестокласникът Мирослав Минчев, със завоюван бронзов медал на SASMO”.

Освен старозагорските ученици българската група тази година е твърде внушителна – около 30 души. Тя е съставена от математици от София, Пловдив, Габрово, Русе и Добрич. Според г-н Любенов, очаква се добро представяне, тъй като това са едни от най-добрите млади математици. Миналата година от 10-те участници в SASMO българите донесоха 10 медала, 7 от които бяха златни.

„Всяко друго класиране би било неуспех, каза Любенов. – Но когато тръгваха, в писмото, което написахме до всички наши представители, им пожелахме да бъдат живи и здрави, да се насладят на прелестите на Сингапур и да се върнат живи и здрави. Ако спечелят медали, ще бъде добре. Т.е. медалите не са на всяка цена. Това състезание е част от тяхното образование“.

Математическата битка се провежда в един ден в едно училище. Събират се всички 800 финалисти от втори до единадесети клас от около 15 страни. В продължение на час и половина учениците решават 30 задачи.  Междувременно има и отборно състезание – екипна сингапурска развлекателна игра. Отборите се съставят на случаен принцип от различните страни.

Участието на българите в Сингапурската математическа олимпиада е от 2014 г. То се осъществява благодарение на познанствата на Любомир Любенов със сингапурските математици Хенри Онг и Мерлан Нагадурин. Същото лято е имало представители и в Китай.

През 2015 г. отново старозагорски математици участват в SASMO. Тогава Михаил Михов от Второ основно училище „П. Р. Славейков“ печели перфектен резултат като става един от 13-те сред 30 000 участници, който решава абсолютно всички задачи и представя България успешно.

През 2016 г. Стара Загора изпрати представители и на Азиатската и на Сингапурската олимпиади. В Хонг Конг ни представлява отново Михаил Михов, като спечели бронзов медал. В Сингапур Любен Карбанов от ППМГ „Гео Милев“ спечели бронзов медал, а Христо Анастасов от СУ „Максим Горки“ – сребърен медал.

Тази година ще бъде четвърто участие  на български ученици в реномираните състезания и трето за старозагорските млади математици.  И в трите участия досега финансирането им изцяло се осъществява благодарение на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

„Този жест не само заслужава адмирации, но е и добър пример за другите кметове от Ямбол, Враца, Габрово и Пловдив, които го последваха“, каза Любенов.

В началото на м. август т.г. група  старозагорски математици заминава за Куала Лампур – столицата на Малайзия, за да участват в откритото първенство на Азия по математика. То се провежда с членството на много страни и математически организации. Абсолютните победители стават шампиони на Азия и получават медали за отлично представяне. На всяко състезание се излъчва и звездата на съответната страна – най-успешно представилият се състезател.

Нашите представители ще бъдат  възпитаниците на ППМГ „Гео Милев“шестокласниците Любен Карбанов и Михаил Михов и седмокласникът Теодор Танков.

„Децата са добре подготвени и очаквам да се представят добре. Дано имат късмет, сподели за dolap.bg Любомир Любенов, който е техен научен ръководител. – Това са много умни момчета. Имат дарбата да бъдат математици, която трябва последователно да я развиват. Състезанията са един от начините за това. Ако спечелят ще бъде добре. Ако не спечелят, пак е добре, защото вече влизат в световните параметри. Виждат света в реалните му измерения, срещат се със свои връстници. Това е голямото обучение, което получават състезавайки се“.

От миналата година България е присъединена към Хонгконгската математическа асоциация.

Математическото състезание „Математика без граници“ вече е част от Хонконгската федерация по математика . В този смисъл, един от печатите на дипломите, които се дават на победителите ще бъде и на Международния турнир “Математика без граници“ – България.

Росица Ранчева