Ордени на името на Св. Прпмчк Игнатий Старозагорски и Св. Апостол Карп учреди Старозагорският епархийски съвет

Св. Синод в заседанието си на 15 юни 2017 г., в пълен състав, разгледа и одобри  писмо  на Старозагорския митрополит Киприан, с отправена молба на Старозагорския епархийски съвет, относно учредяването на ордени на името на Св. Прпмчк. Игнатий Старозагорски и Св. Апостол Карп.

„Високите отличия ще бъдат връчвани на тези, които са добротворци, строители, които помагат на Светата Митрополия, на гражданите, които са съвестни православни християни, които помагат в лоното на църквата“. Това обясни за dolаp.bg Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

Свети Игнатий Старозагорски е православен мъченик (свети преподобномъченик), син на Свети Георги Загорски (Старозагорски), роден през 18-ти век. По време на османската власт жаждата за книжовно знание е голяма, но все още няма български училища и много от хората са неграмотни. Бащата на Игнатий успява да се снабди с малка книжка от един пътуващ монах, но понеже не може да чете, я слага на иконостаса като икона на светец. Игнатий учи в Пловдив, където се преселва неговото семейство. Манастирите и църквите са единствените места, в които се пази книжовността по това време. Младият Игнатий, роден Иван, бързо усвоява църковнославянската грамотност, след което става монах в Рилския манастир при вуйчо си. Баща му по това време е убит от турци, защото отказва да промени вярата си. Турците насила потурчват съпругата му и двете му дъщери. Искат да потурчат и сина, но той навреме успява да избяга в Румъния. Животът във Влашко е много труден за един млад монах, затова той се завръща обратно в България. Установява се в Търново, но и там турци се опитват да го помохамеданчат. За да спаси живота си, Игнатий приема на думи исляма и веднага бяга в Света гора, където живее в скита на Иверския манастир „Свети Йоан Предтеча“. Там се отдава на строг монашески живот, но пред съвестта си, паметта на баща си и пред Христос се чувства недостоен. Затова взема решение да умре в името на християнската вяра. Той се явява в съдилището в Цариград, захвърля чалмата на земята и се отрича от турската вяра. Осъден е на смърт чрез обесване, но е удушен жестоко на 8 октомври 1814 г. Тялото му е откупено от светогорския монах, който го придружавал до Цариград и е отнесено в Света гора.

В източния край на Стара Загора се извисява новопостроен храм, който носи името на небесния покровител на града Св. Игнатий Старозагорски. Преди две години криптата му „Животоприемний източник“ беше осветена и там се изпълнява редовно богослужение. Там има постоянно изложени мощи на 12 светци и преподобни мъченици. Там има и постоянно течаща лековита вода.

Св. Карп се числи към 70-те апостоли на Иисуса Христа. Той бил сътрудник на св. апостол Павел. Първовърховният апостол пише във второто си послание до своя ученик Тимотей: „Когато дойдеш, донеси фелона, който оставих в Троада, при Карпа, и книгите, особено кожените“ (2 Тим. 4:13). За Карп се знае, че отнасял посланията на апостол Павел до тяхното предназначение, както споменава самият апостол. Карп бил епископ в македонския град Бер и ревностно се грижел за разпространение на Христовата вяра. Проповядвал Евангелието и на остров Крит, където приел в къщата си свети Дионисий Ареопагит. Този апостолски мъж свидетелствува за св. ап. Карп, че бил човек с необикновено дълбок ум, кротост и незлобивост, че във видение му се явил Сам Господ Иисус със Своите ангели и че никога не извършвал света литургия, без да получи предварително небесно видение. Свети апостол Карп претърпял много страдания за Христовото име и най-после бил убит от враждебно настроени срещу християнската вяра евреи.

В Стара Загора има улица, която носи името на Св. ап. Карп. На Nо 4 се намира Светата Митрополия, а на No 2 – Летният театър.

Росица Ранчева