Възстановка на трагичните събития в местността „Въльов рът” край село Сладък кладенец съживи историята от 1877 г.

На 1 юли 2017 г., край старозагорското село Сладък кладенец (със старото име Шекер бунар), доброволци разиграха кървавия епизод от историята ни, при който под ятагана на башибозуци, водени от чирпанския бей Саид ага, загиват 76 старци, жени и невръстни деца. Клането е извършено от башибозуците на чирпанския бей Саид ага. С идването на турците, първенците от селото се опитали да се договорят и да спасят населението. Богато нахранили и напоили башибозука. Но въпреки това, клането отнема живота на 76 невинни души.  Само намесата на група доброволци, водени от руски офицер от състава на Трета опълченска дружина, участвала в защитата на Стара Загора е спасила живота на скрилите се в гората още стотина жители. Според изследователя Атанас Бендеров през юли 1877 година в Чирпанско и Старозагорско башибозуците и войсковите части на Сюлейман паша са опожарили 60 села, 50 училища и 30 православни храма. Гибелта им е съхранена в паметта на българите и Сладък кладенец е наречено Малкия Батак.

Председателят на Общинския съвет Стара Загора Таньо Брайков, общинските съветници Динко Михайлов и Николай Николов, бяха гости на възстановката „Да съхраним историческата памет”, която разкри част от събитията в началото на юли 1877 г., съобщи Красимира Кънева.

„Днес ние отбелязваме 140 години от саможертвата на героите ни.  Да пазим и предаваме на идните поколения паметта, за да помним историята си, защото народ, който я забравя – е осъден да я повтаря“, каза кметският наместник на старозагорското село Пенка Михайлова. „Отбелязвянето на годишнината и реализирането на възстановката нямаше да бъдат възможни без подкрепата на Община Стара Загора, НЧ „Просвета“ – 1898“, пенсионерския клуб в селото, жителите на Сладък кладенец. Специални благодарности отправям към д-р Стойка Кайрякова за вълнуващия сценарии и режисура, пресъздали автентично събитията през страшното лято на 1877 г.“, допълни Михайлова.

Цветя и поклон пред скромния гранитен паметник, издигнат през 30-те години на XX век в местността „Въльов рът“, положиха още и народният представител Емил Христов, областният управител на Стара Загора Гергана Микова, както и кметове и кметски наместници от околните села. Поздрав за инициативата на кметския наместник за запазване на историческата памет чрез възстановка отправи и народният представител Радостин Танев.