Лауреати на международни конкурси от престижното Лондонско училище „Уитгифт“ с лятно турне в България

На 10 юли ще стъпят в зала “България”, на 11 юли в Двореца “Врана”  и на 16 юли във Варна на “Варненско лято”

Ученици от хорът и оркестърът на едно от най-престижните и стари училища по музика и изкуства в Лондон – “Уитгифт” ще пристигнат за лятно концертно турне в България. На 10, 11, 14 и 16 юли, повече от 60 музиканти – ученици и преподаватели от Лондон, ще представят разнообразни концертни програми в София и Варна. С над 420-годишна история и традиции, училището е създадено през далечната 1596 г. от Джон Уитгифт – последният Архиепископ на Кралица Елизабет I.

На 10 юли от 19:00 ч. в зала “България” – Симфоничният оркестър, хорът и Формацията “Уитгифт Акапела” на лондонското училище ще представят програма: Дж. Верди – “Силата на съдбата” увертюра; К. Сен-Санс – Концерт за цигулка No. 3; Ф. Шуберт – Меса No. 2 в Сол мажор; Ж. Сибелиус– Концерт за цигулка в Ре минор. Лондончани ще свирят заедно с орекстърът на Софийска филхармония и официално ще закрият фестивалът “Софийски музикални седмици”.

На 11 юли младите таланти ще имат специален самостоятелен концерт на открито на специално място – в Царският дворец “Врана” от 19:00 ч. Пред отбрана публика ще прозвучат:  Е. Елгар – Утринна песен; Ж. Бизе – Песента на Тореадора; Т. Талис – Why Fum’th In Sight; П. Филипс – Bow Down Thine Ear; Й. С. Бах – Концерт в  До минор за обой и цигулка; А. Марчело – Концерт за виолончело в Ре минор: 2. Adajio; Р. Вон Уилямс – част от “Песни за Елизабет”, Пиеса за миримба; А. Вивалди – ‘“Хармонично вдъхновение”, концерт за 4 цигулки: 1. Allegro;  Х. Пърсел – Рондо от Абделазар.

На 14 юли лятното турне ще продължи с концерт в Курортен комплекс “Камчия” край Варна.

На 16 юли във Варна музикантите от “Уитгифт” ще гостуват на “Варненско лято” с концерт в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” от 19:00 ч. В програмата: Е. Елгар – Утринна песен; Ж. Бизе – Песента на Тореадора; А. Вивалди – ‘Хармонично вдъхновение’ Концерт за 4 цигулки: 1. Allegro; К. Сен- Санс – Концерт за цигулка No. 3: 1. Allegro Non Troppo; Ф. Менделсон – Пиано Трио номер 1;  Шуберт – Меса  No. 2 в Сол мажор; А. Марчело – Концерт за виолончело в Ре минор: 2. Адажио, Пиеса за миримба; Х. Пърсел – Рондо от Абделазар.

Тази година Първа награда и Гранд При, осигуряващи му пълна стипендия от £100,000 за престижното училище Уитгифт (Номер 4 от Топ 5 училища на Лондон) спечели Мариан Божидаров от НУМСИ “Христина Морфова“ в Стара Загора. Изключително талантливият млад кларинетист е забелязан още преди две години на конкурс в България от преподаватели на училището, които търпеливо го изчакват /продължавайки да го канят/ да се яви на полуфинала на изключително престижния Музикален конкурс в училището. В началото на април тази година на последния етап в Уитгифт се явяват 16 млади музиканти от цял свят. Мариан е безспорният победител. Толкова безспорен, че му се осигуряват и платени уроци при Андрю Маринът, първи кларинетист на Лондон симфони в Кралската академия и момчето от Стара Загора ще може да учи, свири и работи в един от най-добрите оркестри на света.

Уитгифт е едно от водещите академични, спортни и артистични училища във Великобритания. През 2013 г. училището обяви началото на Международния Музикален Конкурс Уитгифт (WIMC), което предложи на трима талантливи млади музиканти да продължат образованието си в Уитгифт с пълна стипендия, равняваща се на до 150,000 британски лири, както и великолепни възможности за съвместни изпълнения с Кралския Филхармоничен Оркестър и Камерния Оркестър на Уитгифт. С отварянето на новия пансион през 2013 година, Уитгифт отвори вратите си за обещаващи ученици от целия свят, давайки им възможността да се възползват напълно от първокласните условия, които училището предлага.

През 2013 г. Директорът на Уитгифт, Д-р Барнет, посети София, Пловдив, Плевен, Русе и Варна с екип от училището и бе придружаван от известния цигулар и организатор на Лондонския Фестивал на Българската Култура, Иво Станков. Тази визита целеше да представи и разпространи началото на Международния Музикален Конкурс Уитгифт чрез срещи с училища и музикални организации в България.

В същата година Уитгифт обяви сътрудничество с Международния Конкурс за Изпълнение на Немска и Австрийска Музика (M.A.G.I.C) в България, където училището предложи пълна стипендия за Уитгифт, включваща таксите за обучение, пълен пансион и музикални уроци в училището като една от наградите. Състезанието е само за момчета, тъй като Уитгифт е мъжко училище

Лятното турне в България на Симфоничния оркестър, Хора и Формацията “Уитгифт Акапела” на Лондонското училище „Уитгифт“ включва няколко ключови концерта. Солисти в тях ще са лауреати на международни награди и талантливи млади музиканти, спечелили стипендии, за да учат в консерватория, сред които двама българи. Сред гостите от Лондон ще бъде известният български цигулар Иво Станков, който е и преподавател в престижното училище в музикален департамент и създател на Лондонският фестивал на българската култура.

По време на престоя си в България ще изпълним изключително многообразен репертоар, който ще включва виртуозни солови произведения, камерни и симфонични творби за оркестър, хорови шедьоври и вълнуваща класическа духова музика” – споделя вълнението си Розана Уитфилд, музикален директор на “Уитгифт”. “Не за първи път ще гостуваме в България и нямаме търпение да се срещнем с прекрасната българска публика” – добавя тя.

 Повече за “Уитгифт”: Училището е основано през 1596 година в Лондон от Джон Уитгифт, последния Архиепископ на Кентърбъри по времето на кралица Елизабет I и е най-старата образователна институция в Кройдън. Настоящият му директор, доктор Кристофър Барнет е двадесет и шестият директор в историята му. В допълнение към отличното музикално образование, училището е прочуто и с просторните си сгради, вдъхновяващи методи на преподаване и впечатляващи постижения в областта на академичните науки, театралното изкуство и спорта.„Уитгифт“ има традиции да изгражда, възпитава и развива млади музиканти на всяко равнище. Екипът му издирва талатливи деца музиканти, като всяка година училището дава една пълна стипендия за обучение. Техен партньор е Кралският филхармоничен оркестър, което гарантира възможности на напредналите ученици да участват редовно в обучения по камерна музика и в концерти в най-прочутите концертни зали в Лондон.

Информация:

Радост Пенева и Долап.бг