Операта „Дон Жуан“ на сцената на Държавна опера – Стара Загора

Участниците в оперната академия в рамките на 18-ата Лятна международна академия Варна Интернешънъл подготвят спектакъл на великолепната опера на Моцарт „Дон Жуан“ – своеобразен връх в неговото оперно творчество.  Общо 12 са проявите в рамките на академията, от които 4 са спектаклите  на операта „Дон Жуан“ на сцената на Държавна опера – Стара Загора – на 20 юни от 18:00 часа, на 22 юни от 14:00 часа, 24 юни от 16:00 часа и  на 25 юни от 14:00 часа.

Режисьор на постановката е Славчо Николов, режисьор от Държавна опера – Стара Загора, диригент е Анди Андерсън (САЩ), диригент на хора – Младен Станев, участват солисти участници в 18-ата Международна Академия Варна Интернешънъл, хор и оркестър на Държавна опера – Стара Загора.

„Темата, която разглеждам в спектакъла е за завистта. Завистта на дребните хора към широкоскроените, към тези, които живеят над всеобщоприетите разбирания и се опитват да са извън системата и да я преборят“ – казва режисьорът Славчо Николов.

Един от най-привлекателните образи за творците от всички области на изкуството е Дон Жуан. Той е станал герой на огромен брой художествени произведения — опери, балети, оперети, драми, комедии, романи, поеми, картини, скулптурни фигури, симфонични творби и други.  В.А.Моцарт започва работа над музиката на „Дон Жуан“ през май 1787 г. и до края на септември същата година завършва изцяло операта. За бързината, с която Моцарт написва музиката на тази си опера, се разказват редица истории, от които най-разпространен е този, че композирал увертюрата (тази може би най-хубава негова оперна увертюра) в деня на премиерата. Първото представление на „Дон Жуан“ е на 29 октомври 1787 г. в Прага и преминава с невероятно голям успех. За премиерата във Виена Моцарт прави известни поправки в партитурата си. В австрийската столица „Дон Жуан“ се изнася на 7 май 1788 г., но с посредствен успех.  В София операта „Дон Жуан“ е изнесена за първи път през 1930 г. под диригентството на Херман Щанге в постановка на Н. Веков.

Снимки от генералната репетиция – Рад Димитров