Шестият Джаз форум Стара Загора остана в историята…

На 10 юни 2017 г. точно в 22:55 ч. отзвуча последният акорд на шестото издание на Джаз форум Стара Загора. След биса на Биг бенда  на сръбското радио и телевизия и прощалните  думи на водещия концертите на третата вечер капитан Цветомир Василев, светлините на  сценичната рампа изгаснаха. И в този миг, от терасата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, мистично, като от космоса, прозвуча тромпетът на музикалния директор на феста Венци Благоев. Публиката замря в унес с прекрасното „Ноктюрно“, което „разказа“ за незабравимите вече отминали вечери, за обичта на хората и вълшебството на музиката, за тъгата от раздялата и очакването на новата среща, когато отново след една година, липите на града ще ухаят.

Този толкова красив и емоционален сантимент беше изпратен с благодарност и дълги, дълги аплаузи.

Третата фестивална вечер на „Джаз форум Стара Загора“ започна с  All Stars Big Band с музикален директор, диригент и пианист маестро Антони Дончев.

„Такава формация се представя за втори път в България, каза маестрото.- Първият път го направиха в края на 70-те години на 20 век  Георги Борисов и Петър Славов. Помня техния концерт в зала „България“ и дори не съм си мечтал, че един ден ще стоя пред тези големи музиканти, пред цвета на българския джаз“ (а и не само българския).

В концерта участва един от водещите световни музиканти – Конрад Хъруиг от САЩ, който свири на тромбон, аранжьор и автор на музика. Той  има в дискографията си над 20 албума и печели 4 пъти наградата Грами. През 2002 г. е обявен за тромбонист номер 1 в САЩ от авторитетната класация Jazz Critics Poll на DownBeat Magazine. В над 30-годишната си кариера участва в записите на повече от 200 албума. Според Антони Дончев, той е свирил с всички големи музиканти по света и е бил част от техните състави.

С изключение на две парчета, всички останали изпълнени пиеси бяха авторски или  аранжименти Конрад Хъруиг.

Другият официален гост беше саксофонистът от Великобритания  Анди Скофийлд. В продължение на много години той е член на Creative Jazz Orchestra във Великобритания. Опитът и талантът му се изявяват и в създадения от него в Прага Andy Schofield Jazz Band, чийто репертоар е изцяло по неговите оригинални композиции и аранжименти. През 2011 – 2012 г. Анди е солист-саксофонист по време на европейското турне на Джордж Майкъл, участва в записите на следващия му албум и телевизионен документален филм (2014 г.). През 1993 г. Анди Скофийлд дава първия в България майсторски клас по модерна импровизация. На него присъстват бъдещите звезди на джаза у нас Шибил Бенев, Петър Момчев, Владимир Кърпаров, Ангел Заберски, Румен Тосков, Венцислав Благоев, Георги Корназов…

В концерта участваха  най-добрите родни джазмени. Саксофони: Димитър Льолев, Арнау Гарофе (Испания), Пeтър Момчев, Атанас Хаджиев. Тромпети: Тодор Гаджалов, Мартин Ташев, Георги Стойков, Росен Захариев, Венцислав Благоев. Цугтромбони: Георги Корназов (Франция), Велислав Стоянов, Владислав Мичев, Димитър Стоев. Китара – Шибил Бенев, бас – Георги Дончев, барабани – Атанас Попов.

Първата пиеса, а и всички останали, които бендът изпълни, бяха посветени на първия истински български джазов тромпетист, който за съжаление ни напусна преди седмица Данчо Капитанов.

С разнообразна програма от модерен джаз и стари и известни стандарти, Биг бендът RTS (Радио и телевизия Сърбия) покори публиката, изпълнила до краен предел Античния форум „Августа Траяна“. Под диригентството на Иван Илич, който се оказа и много добър тромбонист, джазмените показаха висок професионализъм,  вкус и завладяващ темперамент.

Оркестърът е основан през 1948 г. В дългогодишната си творческа биография той е ръководен от изявени диригенти, композитори и аранжори, сред които Младен Гутеша, Воислав Симич, Мика Маркович, Стив Гат. През годините получава множество международни отличия. С него свирят музиканти от ранга на Кларк Тери, Бени Голсън, Рой Харгроу, Джон Хендрикс и др. Оркестърът е люлка на редица изявени сръбски музиканти, които оформят съвременния облик на сръбската джазова сцена.

Трябва да се отбележи перфектната организация на това мащабно събитие, дело на отдел „Култура“ на Община Стара Загора. Заслужава адмирации и екипът озвучители, който предложи най-добрия саунд.

Джазовата публика на Стара Загора благодари за предоставената наслада от срещата с изкуството на изключителни музиканти на главния организатор Община Стара Загора, както и на спонсорите ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3, фондация „Америка за България“, фондация „Джазтет“, очна клиника „Трошев“, винарска изба Ейнджълс Естейт, хотелите „Форум“ и „Уникато“ и ресторант „Музикато“.

Росица Ранчева

снимки: Емил Енчев

още снимки на http://jazzforumsz.com/jazzforum/

https://www.facebook.com/JazzForumStaraZagora/?fref=ts