Веспа е символ на европейска романтична приказка

В разговорния английски език to scoot означава „да избягам“. Тоест скутерът на първо място е средство за придвижване. Но със своя аура. Той става безумно популярен първо в Италия през 50-те години, после завладява и света. Много са причините да се влюбите в скутера за цял живот. На първо място – много е лесен за управление. На второ – изисква по-малко гориво от моторите в по-висок клас.

Легендарният скутер “Веспа”, мотоциклетът, спасил следвоенна Италия, лети по пътищата вече 70 г. Компанията-производител Piaggio е основана през 1884 г. в Генуа от двадесет годишния Риналдо Пиаджо. В самото начало, компанията произвежда части за кораби. До началото на ХХ век вече прави карети, товарни вагони, луксозни автобуси, двигатели, трамваи и т.н. С идването на първата световна война, Piaggio започват производството на самолети. През 1917 г. купуват нова фабрика в Пиза, а четири години по-късно закупуват и малка фабрика в Понтедера, която се превръща в център на самолетостроенето в Италия. Именно там се ражда и легендарната Vespa след края на втората световна война.

След края на войната, Италия е съсипана икономически. Това се отразило и на Piaggio. Техните заводи за самолети били изравнени със земята от бомбардировките. След края на войната, когато немците напускат стратегически позиции, залагат експлозиви и съвсем разрушават останалата част от Понтедера.

С възстановяването на бизнеса се захващат двамата синове на Риналдо, Енрико и Армандо. Именно на Енрико му хрумва, компанията да се насочи в производството на леки превозни средства. Той вижда, че след войната италианците имат нужда от алтернатива на скъпите автомобили и заедно със самолетния инженер на Piaggio – Корадино Д’Асканио създават първата „ОСА“. Указанията са да бъде лек за управляване от мъже и жени, да има място за пасажер и да не цапа дрехите. Д’Асканио, презиращ мотоциклетите, иска да създаде нещо революционно. И прилага своите знания по аеронавтика, за да създаде машина, харесвана от всички. „Представих си човек, който комфортно се разполага в кресло. След това нарисувах отпред и отзад по едно колело, снабдих го със защитна обвивка и проектът бе готов“, разказва по-късно дизайнерът. Скутерът станал елегантен, лек и лесен за обслужване. През 1946 г. били произведени първите 2000 скутера. А само след няколко години производството нараснало до десетки хиляди годишно!

Легендарната машина, която се появява само година след края на Втората световна война, тутакси грабва сърцата на младите. Оттогава до днес италианската компания, носеща името на създателя на скутера, е продала над 17 млн. бройки в целия свят. И въпреки че техническите характеристики на днешните модели се различават доста от прародителя, компанията се стреми да запази оригиналния дизайн, на който до голяма степен се дължи непресъхващата любов между италианците и Веспа. Дизайн, който силно наподобява формата на насекомото, дало името на скутера (на италиански Vespa означава оса). Твърди се, че Пиаджо спонтанно възкликнал, когато видял прототипа: Sembra una Vespa! (Прилича на оса!)

Успехът на Веспа е търговски феномен. Към края на 1949 г. били произведени 35 000 бройки, а за първите 10 години след създаването му – 1 млн. Към средата на 50-те години машините се произвеждат по лиценз в 150 страни, сред които Германия, Великобритания, Белгия, Испания и Франция, а само след няколко години – и в Индия и Индонезия.

Time Magazine в Англия публикува следното за Веспа, когато за първи път се появява в края на 40-те години: „Това е напълно италиански продукт, точно както римската колесница.“ Точно както колесницата е неразривно свързана в съзнанието ни с Колизеума и гладиатори, Веспа се превъща в символ на европейска романтична приказка благодарение и на киното.

Веспа вдъхновява множество популярни песни и филми, а италианците не се уморяват да превъзнасят изящния му дизайн и да го смятат за извор на национална гордост. Скутерът „Веспа“ през 2016 г. навърши 70 лета и празнува въплъщението на понятието „ла долче вита“. „Веспа“ не е просто машина, „Веспа“ притежава своя душа“, казва Роберто Леарди, председател на италианския Клуб на Веспа.

Забележително е умението на производителите да запазват мястото си в сърцата на всяко ново поколение, променяйки леко външния вид. Мотото на първите модели е „мобилност за всеки“. След това тя става двуколесният символ на епохата на икономическия бум. През 60-те и 70-те години пък символизира революционните идеи на времето си. За младите италианци „Веспа“ и днес означава независимост.

И звездите го обожават

В годините на „долче вита“ чуждестранните издания често описват Италия като „Страната на „Веспа“. Израстването до статуса на национална икона се утвърждава през 1953 г. с филма на Уилям Уайлър „Римска ваканция“. В лентата Грегъри Пек качва Одри Хепбърн на своята „Веспа“ за романтична обиколка из Рим. Данните сочат, че след филма са продадени 100 000 скутери като пряк резултат.  До 1962 има над 60 филма в който се вижда малкият италиански скутер.
Други кинозвезди, които с удоволствие позират до скутера, са Урсула Андерс, Ингрид Бергман, Антъни Куин, Жан Пол Белмондо и Дженифър Лопес. И днес присъствието на скутера в поп културата не отслабва. Групата Lunapop възхвалява удоволствието от бягството от градския шум с „Веспа“ в своята песен, наречена Fuori Citta („Извън града“). Някои от водещите италиански писатели, включително Умберто Еко, дадоха своя принос към отбелязването на годишнината, като написаха есета за книга, наречена The Cult of the Vespa.

Спестява място и пари

  • Много герои са били „снабдявани“ от своите създатели с Веспа. Най-известна е русокосата любимка на децата Барби, която притежава синя Веспа. Създателите на куклата рекламират нейното превозно средство като спестяващо пари, място и… спасяващо планетата от вредните газове.
  • Една от причините за популяризирането на скутера през 50-те и 60-те години по света са красивите календари на компанията Пиаджо, показващи модели по бикини и кинозвезди до различни модификации на Веспа.
  • Пътешественикът Джорджо Бетинели пропътувал най-дългото разстояние със своя скутер – от Мелбърн, Австралия, до Кейптаун, ЮАР, през 1996 г.
  • Филмът Quadrophenia, базиран върху двойния албум със същото име на британската група The Who, показва популярния по това време модел GS Vespa сред младите британци.
  • Главната героиня от филма Spaceballs (пародия на „Междузвездни войни“ на режисьора Мел Брукс) се нарича Веспа – игра на думи с името на богинята Веста от римската митология.
  • Други известни герои от филми, които карат Веспа, са Пол Финч от „Американски пай“ и Милхаус ван Хутън от „Семейство Симпсън“.
  • Англичанинът Питър Мур в своята поредица пътеписи Vroom with a View за в. „Гардиън“ описва уникалните си наблюдения за Веспа културата в Италия. Той обикаля страната със скутер, модел от 1961 година.

Улиците постепенно, но сигурно, започнаха да се изпълват с мотоциклети и скутери в топлото време. Градовете живнаха, все повече хора излизат навън и трафикът придоби най-натовареният си вид. Затова отново се връщаме до градската алтернатива – малките скутери. И от далечната 1946 г. до днес Веспа е синоним на градска мобилност, качество и много, много стил. Класическите форми са толкова ретро, че просто не остаряват. Едва ли има друга толкова универсална марка като Веспа. На нейната широка и удобна седалка всеки е добре дошъл – от буйните тийнейджъри до улегналите мъже, които дори с костюм и вратовръзка, вместо да изглеждат нелепо, тежат на мястото си зад кормилото на Веспа.

Вместо история, малко статистика
1946 г. – от проекта МР6 е създаден първият в света скутер – леко, удобно, евтино и икономично превозно средство, чийто двигател е с работен обем 98 куб. см. До края на годината са произведени 2484 екземпляра. През 1950-та годишното производство достига 60 000, през 60-та година по света вече се движат 2 000 000 Vespa, през 70–та – 4 000 000, през 80-та – 10 000 000, и така достигаме до днешни дни, когато общо произведените скутери с марка Vespa надхвърлят главозамайващите 17 000 000. Първата 50-кубикова Vespa е произведена през 1963 г., основната цел за това е “заобикалянето на закона”. От предишната 62-година в Италия е въведен закон за регистрация на двуколесни с работен обем на двигателя над 50 куб. см. В резултат на това общите регистрации на мотоциклети спадат с около 17%, но това не засяга малката Vespa. И така до днес, когато само от машинките с малка кубатура са произведени над 3 500 000 екземпляра. Най-общата статистика ще приключим с това, че скутери с марка Vespa се произвеждат само в Италия, но се продават в 114 страни по целия свят.

Долап.бг