Митрополит Киприан ще дирижира сборен хор на международен фестивал

Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира сборен хор по време на Международния фестивал на православната музика „Света Богородица – Достойно ест“, който се провежда в Поморие. Фестивалният концерт е на 10 юни в храм „Рождество на Пресвета Богородица”. 

Официалното откриване на фестивала е на 7 юни 2017 г.  от 17:00 часа с посрещане на иконата „Достойно есть“. След това ще има литийно шествие и Водосвет.

Най-мащабният форум за православна музика у нас „Св. Богородица – Достойно есть” за 14-та поредна година събира стотици участници от 7 държави. Провеждан  под патронажа на Н. В. Пр. Сливенския митрополит Иоаникий и кмета на Община Поморие Иван Алексиев, този международен фестивал е известен със стройната си организация и високото художествено ниво. Това е и разковничето за успеха на  „Св. Богородица – Достойно есть”, коментират от Българската православна църква.

В богатата концертна програма от 7 до 11 юни 2017 г. ще се включат общо 32-ма участници – хорови състави, вокални ансамбли и индивидуални изпълнители. Хористите ще участват в празничните литургии и ще посетят исторически и културни паметници по българското Черноморие. 

След внимателна селекция измежду множеството подадени заявки фестивалният секретариат одобри участието на състави от България, Гърция, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна и Чехия.

Старозагорският митрополит е завършил средно  музикално образование през 1995 г. в Казанлък. След приемане на монашеството, от 2000 г. е назначен за протосингел на Врачанска митрополия и за ди­­ри­­гент на пред­­с­­­та­­ви­­тел­­­ния хор “Св. Соф­­­ро­­ний еп. Вра­­чан­­с­­­ки” на Вра­­чан­­с­­­ка епар­­­хия. С него  е лауреат на Фестивала на руската църковна песен (София, 2002), на Международния конкурс Пееща душа (Бялисток, Полша, 2003), носител е и на голямата награда от Международен фестивал на православната музика „Достойно ест“ – 2004, 2005, 2008, 2009 и 2011 година в  Поморие. Под диригентството на Киприан хорът печели бронзов медал и специалната награда за най-добро изпълнение на православна музика в Международния хоров конкурс в Превеза (Гърция, 2013). През 2015 г. прибавя към многобройните си отличия сребърен и бронзов медал от Европейските хорови игри и Grand prix на нациите в Магдебург, Германия. Гостувал е с концерти в Чехия, Унгария, Македония, Гърция, Турция, Румъния. През 2012 година изнася концерти в градовете Кротоне и Катандзаро, обл. Калабрия, Италия с Реквием от Моцарт, а през 2014 г. отново се връща на италианска сцена с концерти във Верона.

На 12 април т.г. той дирижира „Реквием” на Моцарт с хора и оркестъра на Старозагорската опера, а след това и в родния Казанлък, с участието на местния хор „Петко Стайнов”. Хористите и музикантите споделят, че работата с Киприан им е помогнала да разберат много добре произведението, да го почувстват и интерпретират по-добре, след като духовникът е тълкувал и превел оригиналния текст от латински.

Източник: http://www.kmeta.bg/dyado-kiprian-ste-dirijira-hor-na-festival-v-pomorie