Община Стара Загора със „Зелен Оскар“ от годишна класация

За седма поредна година класацията на b2b Media оцени и отличи най-зелените компании, общини, държавни организации, неправителствени организации и дори стартиращи компании, опериращи в България. Церемонията е свързана със Световния ден на околната среда.  С награди бяха отличени големи и малки компании, които през последната година са постигнали значителни промени в екологичните си показатели и развиват бизнеса си съобразно екологични норми. „Най-зелените компании на България“ е кампания, която се организира с подкрепата на Министерството на околната среда и водите.
В Националния конкурс “Най-зелените компании в България” предприятия от всички сфери на икономиката у нас се конкурираха в общо 16 категории.
В категория „Обществени организации, общини и държавни структури“ „Зелен Оскар“ беше присъден на Община Стара Загора.
Общината е оценявана по общо 45 критерия, сред които използване на енергоспестяващи системи, ниво на енергийна ефективност, инвестиции за намаляване на вредното въздействие от дейността върху околната среда, екологични инвестиции, популяризиране на зелени практики, рециклиране и иновативни практики за използване на ресурсите, подкрепа за зелени инициативи и др.
С многобройните си паркове и градини Стара Загора отдавна е известен като един от най-зелените градове в България. Ръководството на Община Стара Загора призовава гражданите на града да се произнесат за бъдещето на „Бедечка“ на предстоящия, по решение на Общинския Съвет, местен референдум на 18 юни 2017 г.

В категорията „Обществени организации, общини и държавни структури“ освен община Стара Загора бяха наградени също и Българската хранителна банка и Столичният електротранспорт. Журналистката Цветелина Атанасова от БНТ беше отличена с наградата „Зелено перо“ (една от категориите на „Зелен Оскар“) за репортажите си за драгирането и незаконния улов на бяла мида във водите на Черно море.