„Светителят хирург“, документален филм, посветен на св. Лука Кримски прожектират в Стара Загора

„Главното в живота е винаги да се прави добро на хората – ако не можеш да направиш голямо добро, направи поне малко добро” – послание на Св. Лука Кримски

„Навръх празника на Свети Лука Кримски 29 май 2017 г. (понеделник) Старозагорската Света митрополия и Община Стара Загора, с любезното съдействие на Пловдивската Православна телевизия, организират безплатна прожекция на филма „Светителят хирург“. Той е посветен на живота и великите открития в медицината на свети Лука Кримски. Автор на лентата е водещият на новините на Тв Европа Ангел Бончев“. Това съобщи за Долап.бг свещеноиконом Йордан Карагеоргиев, завеждащ Културно-просветния център при Митрополията.

Първата прожекция е от 14:30 часа за лишените от свобода от Старозагорския затвор. Целта е филмът да стане повод за размисъл в техния живот и един добър пример.

За гражданството прожекцията на „Светителят хирург“ е от 18:30 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора.

Православният филм „Светителят хирург“ завладя публиката в градовете Пловдив, София, Мадрид (Испания), Враца и Бургас. На прожекцията в София лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит даде изключително висока оценка на целия екип на филма, създал „Светителят хирург“, определяйки го като велико дело в съвременния бездуховен свят.

Филмът е сниман в Симферопол, Пловдив и София. Своите истории разказват и хора, които лично са познавали професора-владика, негови роднини, лекари. Ползван е и много архивен материал. Само трима души са работили по филма – авторът Ангел Бончев, режисьорът по монтажа Боряна Букикова-Пунчева и редакторът Емилия Маринова.

Архиепископ Лука със светско име Валентин Феликсович Войно-Ясенецкий е роден на 14/27 април 1877 г. в гр. Керч. Четвърто от петте деца в семейството. Баща му е католик, но майката възпитава децата в православните традиции и в активна благотворителност. Завършва гимназия и художествено училище в Киев. Тогава се изправя и пред първия си избор в живота – медицина или рисуване. Подава документи в Художествената академия, но след кратко колебание все пак решава да избере медицината. На изпита в Медицинския факултет на Киевския университет не успява. Избира Юридическия факултет, учи една година и напуска. Известно време взема частни уроци по живопис при проф. Хенри Книр в Мюнхен.  След завръщането си в Киев, наблюдавайки нищетата, бедността и страданията на народа окончателно решава да стане лекар. Освен това се обръща и към толстоизма. След време се разочарова от това учение. През 1898 година става студент по медицина в Киевския университет. На 26 години завършва по блестящ начин университета и започва работа като лекар във военната болница в гр. Чита. По това време се жени за Анна Васильевна Войно-Ясенецкая (Ланская) (която умира през 1919 г. на 38-годишна възраст)  и семейството има четири деца. По-късно животът му протича в Симбирска и Курска губернии, в Ташкент, Москва и Крим. Освен с научна дейност винаги се занимава и с непосредствена работа в болница. Свещеничеството приема след един разговор с епископ Инокентий. Неоценим е приносът му като лекар и духовник по време на Втората световна война (1941-45 г.). В края на живота си епископ Лука напълно ослепява, но продължава своята служба на хората и духа. Умира на 29 май 1961 г.

Четирите му деца – Михаил, Валентин, Алексей и Елена вървят по професионалния път на баща си и стават медици. Внуците и правнуците му също са научни работници.

Лука е архиепископ Симферополски и Кримски, руски и съветски хирург; учен; автор на трудове по анестезиология, хирургия, огнестрелни рани; доктор на медицинските науки; професор; духовен писател; доктор по богословие (1959 г.); Лауреат на Сталинска премия – първа степен (1946 г.) и в същото време – жертва на репресии, 11 години от живота си прекарва в заточение, реабилитиран през април 2000 г. Украинската православна църква причислява архиепископ Лука към светците от 22 ноември 1995 г. През август 2000 г. е канонизиран от Руската православна църква сред новомъчениците и за изповедник на Русия. Свети Лука Войно-Ясенецки и Кримски е един от най-ярките светци на новото време.

През октомври 2016 г. частица от мощите на Св. Лука Симферополски идват в България по молба от Българския патриарх Неофит и с благословението на Руския патриарх Кирил. Изложени са за поклонение в София и Пловдив.

Росица Ранчева

Трейлър на филма „Светителят хирург“   https://www.youtube.com/watch?v=-ecKrYv4Ycw