„Загорче“ е по-добрият начин децата ви да пораснат

Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорче”, най-живата, цветна, танцуваща, пееща емблема на града ни, празнува с дефиле в центъра на града и с концерт в събота в Операта 40 лета от създаването си! На 40 години човек е задомен, с пораснали деца, има достатъчно минало зад себе си и се надява на много бъдеще. Така и „Загорче”! В големия празничен концерт на сцената се изявиха над 70 бивши загорчета – сега големи мъже и жени. Откри Хор на ветераните с диригент Теньо Желязков и емблематичната на Кирил Тодоров „Прощавай, мамо”. Танцуваха заедно сигурно поне 50 бивши загорчета – до един останали стройни, въпреки годините. В танца на бившите загорчета видяхме и настоящи солисти на професионалния Общински фолклорен ансамбъл „Загоре”. Магията остава, магията е жива, магията се превръща и в професия!
Добър, сърдечен и разнежен на сцената бе строгият и суров иначе в репетициите Венелин Кръстев, Бащата на „Загорче”, началото на началата му, а с него бяха и Красимира Манчева /диригент на оркестъра/ и Антоанета Крумова /ръководител на хора/. Те тримата удостоиха ветерана Миленка с лента и орден „Загорче завинаги” и званието Почетно загорче, заради неуморната и работа и живата връзка с всички бивши възпитаници, по всяко време на деня и нощта, всеки ден. А бившите загорчета пък дариха своите ръководители с почетен знак, а Теньо Желязков – с мобилен телефон, че да продължава да им звъни по всяко време, но да вижда буквите и цифрите по-ясно.
Заедно с двете си малки деца, едното на ръце, а другото вкопчено в роклята и, с хора на ветераните, а после и в другото изпълнение на поотрасналите загорчета, на сцената излезе и Десислава Стефанова – голямото вече момиче с огромен глас и необятно сърце, създаделката и диригент на Българския хор в Лондон. Специално долетяла за този паметен концерт, както и други бивши загорчета в залата, сред които Александър и Леда – децата на Венелин Кръстев, които също живеят и работят в Англия.
В края на концерта бе обявената и акцията „Прозорци” – чрез новия сайт в Интернет на „Загорче” ще се набират средства за подмяна на прозорците в залата за репетиции преди зимата, когато там става доста студено.
И какво още и какво ли още не имаше в концерта на знаменитите загорчета, поздравени накрая с „Многая лета” от солиста на операта и голям техен приятел Александър Марулев?!
Залата се пръскаше по шевовете, на сцената бе самото великолепие на българския фолклор. В интелигентната интерпретация на Венелин Кръстев. Той много ги може тези неща – да изглежда традиционно, а да е модерно , раздвижено. „Загорче” с уникалния си стил интерпретира българския фолклор по най-красивия и умен начин. На децата им е забавно да преливат стъпките на хорото със съвременни.Да танцуват, пеят и свирят от душа и сърце е останало през всичките тези години, до днес. И емоцията на сцената завихря в една красива върхушка всички в залата.
„Загорче” е по-добрият начин децата ви да пораснат” – каза от сцената една благодарна родителка. Да, така е. Дисциплината в залата и на концерти е пословична, после тя се превръща в самодисциплина. Децата остават бойци в живота си на големи хора занапред, остават стройни, остават влюбени в българското, в красотата, в музиката, в танца. Желязната дисциплина и професионализмът остават в тях, с каквото и да се занимават после в живота.
„Загорче” има безотказно работещ механизъм на професионален състав. Пожелалите влизат, но малцина остават. Тези, които издържат на работа и полагат усилия.
Честита 40-годишнина, „Загорче” – най-красивата, жива, дъхава, свежа, обична емблема на Стара Загора!

Уляна Кьосева
снимки от дефилето – Николай Димитров