В памет на великия оперен певец Борис Христов!

На 20 май 2017 г. (събота) от 11:00 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора с интересна и емоционална среща беше закрит 23-ят сезон на Музикално общество „Борис Христов“ в града. Името подсказва какъв е характерът на събитията, организирани от сдружението  – посветени са на оперния певец-бас, българинът Борис Христов (18 май 1914-28 юни 1993). В навечерието на 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура и няколко дни след рождената дата на певеца. И този път, с усилията на неуморимият Нино Луканов – вдъхновител, създател, сърцето и душата на Сдружението, бе показан документален филм за гениалния певец. Специалното е, че филмът е любителски, непоказван досега и отразява концерт в Академия „Борис Христов“ в Рим, проведен на 26 май 1989 г. Тогава Маестрото е на 75 години. За филма и повода за създаването му разказа оперният певец – баритон Георги Петков, участник в концерта. По това време той е на специализация в Академията и става един от любимите ученици на великия Маестро. Георги Петков и пианистката доц. Даниела Дикова с любов и чувство споделиха спомени за срещите си с уникалния човек и артист, за ежедневната работа по изработването на всеки детайл, на което толкова държи Маестрото, за работата с другите си колеги – Живко Желев http://cornflower.blog.bg/muzika/2011/06/22/jivko-jelev-tenor.769824, Мария Стоянова, Бойка Василева http://opera.tmpcvarna.com/index.php/bg/galeria/izpalniteli/142-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0, за семейството на Борис Христов и средата, в която са имали късмета да творят. Във филма присъстват забележителни личности – оперната певица от български произход Елена Николай, дъщерята и внучката на италианския оперен певец Титто Гоби (неговата съпруга е сестра на съпругата на Борис Христов – Франка), известни музикални и културни дейци, дипломати. Там са и Пламен Карталов, тогава директор на Академията, композиторът Александър Йосифов, Стефан Делев – сега режисьор в Драматичния театър в Стара Загора (по онова време – на едногодишна специализация в Рим).

Българската Академия за изкуство и култура в Рим е открита през 1986 година във сграда, собственост на семейството. Идеята е там да се учат, живеят, развиват млади дарования. При разговора в българското посолство в Рим по повод дарението, г-жа Франка, съпругата на Борис Христов, развълнувана казва (по спомени на Атанас Божков): „Г-н Божков, ние решихме да направим едно дарение. Аз и моят съпруг. Искам да ме разберете. Така ще бъде най-добре. Вилата е чудесна. Архитектът, нейният автор е мой братовчед. Той проектира навремето и централната гара на Рим. Не зная дали съм ясна. Безвъзмездно! Нека бъде Българска академия. Борис ще бъде щастлив да направи приживе още нещо хубаво за своето Отечество.“ В акта, изготвен от нотариус Вомеро, е записано: „Г-н Христов, воден от любов към България и с цел да подпомага млади таланти и да съдейства за развитието на изкуството и културата подарява на Народна Република България … вилата, намираща се на ул. „Мадона ди Кампилио” 6 в Рим, състояща се от терен около 3981 кв. метра, записан в полския регистър на Рим, стр. 224, чл. 77 и 303, с намиращите се в него сграда, построена въз основа на разрешителното за строеж 596011/255, 1954 г., издадено от Римската община, състояща се от подземен гараж, от сервизни помещения и гараж и от партерен етаж, включващ няколко жилищни помещения и тройни сервизи.”

Борис Христов дарява и родния си дом в България, намиращ се на столичната улица “Самуил” 43, който по-късно става “Музикален център – Борис Христов” за подготовка на млади дарования.

Георги Петков, който сега вече е в България, е работил във Варна и Плевен. Превъплъщава се в повече от 40 оперни роли. Около 20 години живее и работи и във Виена, преподава и пее в Большой Хор Донских Kазаков с художествен ръководител Петя Худяков. Любопитното е, че този хор е създаден през 1921 г. в София от казаци-емигранти. Почти 60 години го ръководи неговият създател Сергей Жаров. През 80-те години хорът се разпада, а негови последователи, начело с Петр Худяков основават такъв в Австрия, във Виена. Това е единственият хор в света, в който пеят оперни солисти, работещи в други оперни театри и със самостоятелна кариера.

На събитието в библиотеката Георги Петков изпълни на италиански, немски, руски и български език няколко арии, романси и песни от репертоара на Борис Христов – „Pietà, Signore“; Шуберт „Нейният портрет“; Рахманинов „Вчера мы встретились“; П. Владигеров „Вила сей гора“; Добри Христов „Хайдушка песен“ и „Двенадцать разбойников“ по музика на Николай Маныкин-Невструев, текст Николай Некрасов.

Срещата беше вълнуваща, запомняща се, зареждаща с положителни емоции! Незабравима памет за Борис Христов!

Снежана Маринова

дует на Борис Христов с Титто Гоби из операта „Дон Карлос“ https://www.youtube.com/watch?v=NJVnjzfAVjc

Георги Петков и Стефан Делев