Уникална фотоизложба подредиха във фоайетата на Радио Стара Загора

Уникална фотоизложба подредиха във фоайетата на Радио Стара Загора
На 18 май 2017 г. в навечерието на Деня на Радио Стара Загора , във фоайетата му се подреди уникална фотографска изложба.
„ Автори са Емил Енчев и Иван Хаджийски от техническите служби, които покрай работата на журналистите, успяха да направят тези прекрасни фотоси, каза при официалното откриване на експозицията главният редактор Здравко Георгиев.- Кръстили сме я„Очите на радиото“, защото радиото улавя звука, опитва се да пресъздаде действителността, но няма визуални възможности. Онова, което остава встрани от звука, снимките на колегите показват и допълват събитията“.
Представена е изцяло репортажна фотография на събития станали през миналата и тази година и отразявани от различни журналистически екипи.
„През изминалата 2016 г. имаше много събития- пожари, бунтовете на емигрантите в Харманли, събитията на КПП „Капитан Андреево“ покрай изборите и поведението на патриотичните сили, кинофестивала „Златната липа“, Джазфорума, уникалното честване на 3 март с шествието на 300 метровия национален трибагреник, каза за Долап.бг Емил Енчев.- Новият ни владика Киприан също „много внимателно следим“ и показваме една къса серия с него.
Като си свършим работата като радиоинженери, вдигаме фотоапарата и снимаме“.
В изложбата има исторически кадри, има снимки, които не могат да се забравят, които вълнуват, тревожат и радват. Тук е тъжното село Спасово със замрели училище и читалище, едно усмихнато момиченце, което държи високо българското знаме, кмета на Стара Загора Живко Тодоров, първите наводнения в квартал „Лозенец“ с едно момиченце, постановка на операта „Набуко“, концерт на Ангел Заберски, великата оперна прима Веселина Кацарова, празнуването на 100 -години „Берое“ и пр.
Фотографите съобщиха, че са селектирали и показали 40 кадъра, избрани от десетки хиляди. Например за участието на руския посланик в честване на 140 г. от връчването на Самарското знаме са направени 180 снимки. С един кадър не може да се направи репортаж. За всяко събитие отиват най-малко 180-200 кадъра. За една вечер на Джаз форума се правят над 600 снимки.
Личният творчески интерес на Емил Енчев е, както репортажната фотография, така и всичко свързано със сцената . Обича да експериментира. Увлича го и нощната фотография. Иван Хаджийски е майстор на пеизажа – природа, водопади, реки, планини. Тръпка му е Родопа и Стара планина. Влече го и портретна фотография.
Здравко Георгиев заяви, че това е първа, но няма да е последна изложба на двамата автори, защото резултатите са много добри.
Аплодисменти за тях!

Росица РАНЧЕВА
/в галерията избрахме няколко любими на Долап.бг кадъра от Фейсбук профилите на двамата фотографи/