Стара Загора e домакин на 22-то издание на пленер по живопис „Дружба 2017“

От 6 до 16 юни, Стара Загора ще бъде домакин на 22-то издание на традиционния пленер по живопис „Дружба“. Организатор на проявата е представителството на Съюза на българските художници в града, с подкрепата на Община Стара Загора. За участие в проявата са поканени художниците – доц. Анна Цоловска – София, Цветан Казанджиев – Ямбол, Румен Рачев – Казанлък, Добрин Вътев – Бургас, Георги Стойнев – Димитровград, доц. Маринета Млячкова – Велико Търново, Любен Генов – София, Никола Москов и Милен Иванов от Стара Загора. Изложбата с творбите на пленеристите ще бъде представена в галерия „Байер“ на 16 юни от 18:00 ч.
Пресконференцията за представяне на авторите ще се състои на 6 юни 2017 г.(вторник) от 11:00 ч. в зала „Байер“.
Доц. Анна Цоловска
Родена през 1966 г. Доцент по „Скулптура и художествени конструкции“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор в областта на „Философия на модерното изкуство“ към секция „Естетика“ в Институт за философски изследвания на БАН. С изследване по проблемите на модерното изкуство, през 1998 г. печели конкурс и стипендия в Институт по философия към Виенския университет.
Сред самостоятелните й проекти, представени в рамките на индивидуални изложби са: Цифрова графика „Генерирани в компютъра, създадени от ръката“, галерия „Алма матер“, София; „Наблюдателите-2“, Български културен институт, Будапеща; „Предметите и реката“, галерия „Аросита“, София; “FOSILIS”, литографии, Флоренция, Италия; „Наблюдателите“, галерия „Алтера“, София; „Графика“, Руски културно-информационен център, София и др.
Анна Цоловска е участвала в колективни изложби в България, Австрия, Чехия, Унгария, Сърбия, Тайван, Полша, Беларус, Финландия и Япония.

Доц. Маринета Млячкова
Родена на 28 юни 1963 г. в гр. Велико Търново. Работи във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, факултет по изобразително изкуство, катедра „Живопис“. Доцент, доктор по „Методика на обучението по изобразително изкуство“.
Творческите й интереси и търсения са в областта на живописта, колажа и рисунката. Има девет самостоятелни изложби – живопис във Велико Търново, Бургас, Стара Загора, Разград, Раднево. Участвала е в над деветдесет колективни изложби на международно, национално и регионално ниво, сред които: „Арт Розалиада – живописен пир на виното“, Национална изложба на художниците-педагози, Международно биенале на рисунката и др. Пленери в България, Събрия, Македония, Унгария и Турция. Нейни живописни творби са притежание на галериите в Стара Загора и Раднево, читалищата „Светлик“ и „Атанас Манчев“ в Бургас, на частни колекционери в страната и чужбина.
Носителка е на наградата на Министерството на образованието и науката за живопис от Национална изложба на художниците-педагози /1998 и 2015 г./

Любен Генов
Роден е на 18 ноември 1966 г. в Оряхово. Завършил е Средно специално художествено училище в Троян и Педагогически колеж по изобразително изкуство „Св. Иван Рилски” в Дупница. През 1996 г. се дипломира в Частна художествена академия „Жул Паскин”. От 2001 г. е член на Съюза на българските художници. През 2002 г. специализира в “Cité Internationale des Arts” в Париж, Франция. Между 2008 – 2011 г. завежда изложбената дейност в СБХ. През 2011 г. завършва магистратура в Шуменския университет. От 2011 г., Любен Генов е председател на СБХ.
Има самостоятелни изложби в Париж, София, Варна, Оряхово, Велико Търново, Севлиево, Кюстендил, галерия „Шипка“ 6, Швейцария. Сред международните му изяви са: конкурс „Съвременни български художници” – Кюнтлерхаус, Виена; „Пластично – Концептуално” – Словакия; „Актуална сцена България” – Кобленц, Германия; „Арт колекция на Европарламента България – Румъния” – Брюксел, Белгия и др.
През 2001 г. е удостоен с наградата от Национален конкурс за живопис – „Българската духовна и материална култура – нашата идентичност по Пътя към Европа”.

Цветан Казанджиев
Цветан Казанджиев е роден на 17 октомври 1960 г. в Ямбол. Член на Съюза на българските художници, секция „Графика“, от 1989 г. Десетки са самостоятелните му изложби и колективни участия в галерии в България и в чужбина – Япония, Полша, Франция, Холандия, Чехия, Словения, САЩ, Германия, Австрия, Италия.
Носител е на множество отличия за творбите си, сред които: Национална награда – Изложба графика и малки графични форми, София, България (1995), Втора награда, медал и диплом на Международното Биенале на графиката, Оренсе, Испания (1998), Специална награда на Международното Биенале на графиката, Сеул, Корея (2002), Втора награда на Международен конкурс за графика ”MAXIMO RAMOS”, Ферол, Испания (2005), Награда за живопис на Международното биенале „Изкуството на миниатюрата“, Русе (2015) и редица други.
Негови графики са притежание на Национална галерия София; Графичен кабинет, Варна; Dalarnas музей, Фалун, Швеция; Арт музей, Лодз, Полша; Арт музей, Ферол, Испания; Арт музей, Оренсе, Испания и на много частни колекции в България и чужбина.
Живее и работи в родния си град Ямбол.

Румен Рачев
Роден е на 5.09.1956г. в село Дъбово, Община Мъглиж. Средното си образование получава в Средно художествено училище, сега НУПИД „Акад. Дечко Узунов“, гр. Казанлък. Завършва и Висш институт за изобразително изкуство „Н. Павлович“ , сега Национална художествена академия, гр. София, специалност „Стенопис“, при проф. Тома Върбанов.
Работи в областта на монументалното и декоративното изкуство. Негово дело са стенописите в пет източноправославни храма, множество икони. Автор е на редица мозайки, пластични решения и композиции в частни домове. Румен Рачев проектира и реализира военния паметник в с. Турия, Община Павел баня.Участва в национални и международни живописни изложби. Многократно е удостояван с награди.
Живее и работи в гр. Казанлък.

Добрин Вътев
Роден през 1975 г. в гр. Бургас. Средното си образование завършва през 1994 г. в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Бургас. През 2002 г. завършва магистърска степен в университета във Велико Търново, специалност „Скулптура“, при проф. Милан Андреев.
Работи в областта на живописта, графиката скулптурата и пространственото оформление. Има осем самостоятелни изложби живопис и скулптура. Многобройни са участията му в международни и национални форуми на изобразителното изкуство – Биенале на хумора и сатирата-Габрово, Фестивал на пясъчните Скулптури-Бургас, Биенале на графиката-Варна, „Приятели на морето“-Бургас, „Лудогорие“-Разград и др. Добрин Вътев участва редовно в общи художествени изложби, живописни, скулпторни и графични пленери. Значим е приносът му в проектирането и изпълнението на интериора и екстериора на над 60 обекта в различни градове на страната.
Негови картини притежава Художествената галерия на Бургас „Петко Задгорски“, както и много частни колекционери в България, Холандия, Турция, Италия, Германия, Бразилия и др.
Живее и работи в гр. Бургас.

Георги Стойнев
Роден на 28.04.1946 г. в гр. Перник. Завършва специалност „Живопис“ при доц. Янаки Манасиев във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 1977 г.Член на СБХ, един от основателите на групата на художниците в Димитровград. Работи в областта на живописта, акварела, колажа, рисунката и керамиката. Дългогодишен учител в СУ „Васил Левски“ в паралелките с разширено изучаване на изобразително изкуство.
Георги Стойнев има самостоятелни изложби в Димитровград и Стара Загора. Участвал е в националните изложби „Лудогорие“- Разград, „Арт колаж“-Пловдив, в общите изложби „Малкото е повече“ и „Керамика“- София, в Осмо биенале на малките форми – Плевен, Арт работилница „Буквите в нас“-Българска екзархия, Истанбул и, Балканско квадринале „Митовете и легендите на моя народ“-Стара Загора и в редица други форуми на изобразителното изкуство, общо над 30.
Негови творби притежават 11 художествени галерии в България и чужбина, както и частни лица. Автор е на керамичното пано „Атриум“ на ул. България в Димитровград.

Никола Москов
През 1968г. завършва специалност „Живопис“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ при професорите Ал. Терзиев и Ст.Домусчиев. Дълги години работи като преподавател, първоначално в СУ „Иван Вазов“- Стара Загора, а по-късно в Институт за детски учители „Анастасия Тошева“, асистент в Институт за квалификация на учители и като гл. асистент в Педагогическия факултет на Тракийския университет.
Работи в областите живопис, стенопис, иконопис. От 1968 г. до днес е редовен участник в проявите на старозагорските художници, с множество участия в национални изложби, както и в международни пленери по живопис в Кошице, Казанлък, Велико Търново. Изписал е три параклиса в Стара Загора, а фреската „Будители“ и стенописите в параклиса „Св. Игнатий Старозагорски“ е дарил на Тракийския университет. Негови творби има в гр. Самара, Русия, във Франция, Канада, Словакия и др.
Живее и работи в Стара Загора.

Милен Иванов
Роден е през 1982 г. в гр. Стара Загора. През 2000 г. се дипломира в Професионална гимназия по промишлени форми „Акад. Дечко Узунов“-Казанлък, със специалност „Промишлен дизайн“. През 2006г. завършва ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“, специалност „Иконография“, бакалавърска степен, а през 2007 г. защитава магистърска степен в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство- гр. Пловдив, специалност „Арт мениджмънт“.
Милен Иванов работи в сферата на живописта, графиката, иконографията /стенопис, иконопис/. Има три самостоятелни изложби в Стара Загора – 2008, 2016 и 2017 г. и над 20 участия в колективни изложби във Велико Търново, Стара Загора, Чирпан. През 2016 г. негова живописна творба е включена в експозицията на Четвъртото Балканско квадринале „Митовете и легендите на моя народ“.
Живее и работи в Стара Загора.