С шедьоври на българската живопис Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово гостува в Стара Загора

С изложбата „Избрани произведения” Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово гостува на ценителите на изобразителното изкуство в Стара Загора.

В експозицията са включени 42 живописни платна от четири поколения художници, творили между 60-те години на 19-ти и края на 20-ти век. Сред тях са шедьоври на Христо Цокев, Иван Мърквичка, Ярослав Вешин, Борис Митов, Владимир Димитров – Майстора, Никола Танев, Дечко Узунов, Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Стоян Венев, Давид Перец, Ненко Балкански, Васил Стоилов, Димитър Киров, Георги Божилов, Емил Стойчев, Георги Павлов – Павлето и др.

„Най-ценните картини  от нашия фонд, с които гостуваме в Стара Загора, са подбрани лично от директора на Старозагорската художествена галерия проф. д-р Марин Добрев, – съобщи за Долап.бг Евгени Недев, директор на Художествена галерия „Христо Цокев“. – Ние знаем, че тук има много взискателна и информирана публика и считаме, че ще задоволим вкуса и любопитството й. Сред колекцията е и една ранна, непозната работа на Дечко Узунов – портрет на Николай Лилиев“.

Още две събития са повод за връщане на гостуването на „Старозагорските художници“ в Габрово. На 4 май т.г. се навършиха 170 г. от рождението на патрона на Габровската художествена галерия Христо Цокев. От него във фонда си галерията притежават 5 живописни творби и една икона. В изложбата в Стара Загора са представени две негови платна. Другият повод е Денят на Габрово, който се чества на 17 май.

Галерия „Христо Цокев“ https://gabrovo.bg/bg/article/359 е създадена през 1962 г. като художествен фонд към Историческия музей. От 1974 г. има новопостроена собствена сграда. Фондът притежава над 3000 творби главно живопис, по-малко графика, скулптура, приложно изкуство, икони и фонд „Международни пленери“.

Организират се всякакви изложби – тематични, авторски, гостуващи, пътуващи. Миналата година е финиширал проект за съвременно изкуство. Тридесет габровски художници с по две творби  са участвали в пътуваща изложба, която е посетила културните институти в Будапеща, Прага, Варшава и три румънски града. В България габровци са гостували на 7-8 водещи галерии. Целта е била да се популяризира дейността на габровската група. Освен това фондът на Галерията се е обогатил с 60 нови творби.

Групата на художниците наброява около 40 човека. Председател е Евгени Недев.

Настоящата изложба, както и експозицията „Художниците на Стара Загора”, с която старозагорската галерия гостува преди месец на Габрово, са част от дългосрочна програма за размяна на изложби между художествените галерии.

Росица РАНЧЕВА

Дечко Узунов – портрет на Николай Лилиев