Тенко Дянков събра красотата на старозагорските дворове в книга

Ландшафтен архитект Тенко Дянков е автор на книгата „Старозагорските дворове – традиция и приемственост“. Тя съдържа изследване, правено преди повече от 30 години, на красотата и самобитността на зелените партери от чимшир в старозагорските дворове, повечето от които вече са само спомен от миналото.

Книгата на кореняка старозагорец съдържа и фрагменти, които препращат към богатата хилядолетна история на Стара Загора. Тя беше представена пред обществеността на града в Регионалния исторически музей – Стара Загора. Приветствени думи отправиха зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова и директорът на РИМ Петър Калчев.

Ланд. арх. Тенко Дянков работи 43 години в Проектантска организация и е автор на десетки реализирани проекти в парковото строителство в страната и града. В книгата му са представени със снимки и пространствени планове много от старозагорските дворове, в които чимширът се развива добре. Вечно зеленият храст позволява да бъде обработван и оформян в различни фигури. От проучените от него 27 двора, все още са запазени само три – къща-музей „Гео Милев“ и къщите на Костадин Костакиев на ул. „Братя Жекови“ и „Гладстон“, и на Деньо Денев и Бончо Мерджанов. Известен с красотата си и красивите фигурални композиции от чимшир е дворът на Донка Узунова. Дължината на чимшировите ленти в двора на старозагорката са достигали до 154 метра дължина.

Интересно наблюдение споделя авторът за орнаментите от чимшири, които според него, са взети от шевиците на красивите традиционни женски престилки от Старозагорско. Този факт, по думите на ландш. арх. Дянков, говори за пренасяне на фигуралните композиции от дрехата върху растителността, респективно природата. Богато озеленените и зацветени старозагорски дворове, така както са били създадени през 80-те и 90-те години на 19-ти век, са било допълнени с плодни дървета, като редом с традиционните – череши, ябълки, сливи, круши, дюли и вишни, растат и райска ябълка, хинап, смокиня, дрян и нар. Великолепието на старозагорските дворове от миналото се е допълвало задължително и от пищни чардаци с асми.

Книгата „Старозагорските дворове – традиция и приемственост“ е издадена със съдействието на Община Стара Загора и Регионалния исторически музей.