Идеи за гергьовденската трапеза според вкуса и джоба
Агне по родопски
Продукти: младо агне (5-6 кг), 2 кг агнешки дреболии и було, 5 връзки пресен лук, 300 г прясно масло, 500 г булгур, червен пипер, 1 връзка джоджен, 25 зърна черен пипер, сол.
Почистеното и измито със студена течаща вода агне се отцежда и се посолява отвън и отвътре. Дреболиите се почистват, измиват се и се сваряват в подсолена вода, след което се нарязват на дребни парченца. В част от мазнината с малко вода се задушава ситно нарязаният лук, разбърква се с червения пипер, дреболиите, ситно нарязания джоджен, смления черен пипер, солта и почистения, измит и предварително накиснат булгур. Агнето се пълни със сместа и отворът му се зашива. Поставя се в тава, покрива се с булото и се пече в умерена фурна до готовност.
Продукти: 1 агнешка плешка, 2-3 връзки пресен лук, по 1 връзка магданоз и джоджен, 1 ч. л. черен пипер, 1 ч. ч. ориз, 100 г краве масло, сол.
Ситно нарязаният лук се задушава с половината от маслото и 3 лъжици вода. Прибавя се измитият ориз, разбърква се и се залива с 2 чаши гореща вода. Вари се на тих огън 10 минути. След това се прибавят черният пипер, сол на вкус, ситно нарязаните магданоз и джоджен и по желание сварени и нарязани агнешки дреболии. Плънката се изсипва в направения в плешката отвор и се зашива. Месото се посолява, намазва се с останалото масло и се поставя в тава с 1 чаша гореща вода. Покрива се със станиол или було от агнето и се пече отначало в гореща, а след това в умерена фурна. По време на печенето се полива със соса, а ако трябва, се долива и гореща вода.
Агнешко по странджански
Продукти: 800 г агнешко месо, 80 г ориз, 1 връзка пресен лук, 60 мл олио, половин връзка джоджен, сол, 1 кофичка кисело мляко, 3 яйца, 25 г брашно.
Почистеното и измито в студена течаща вода агнешко месо се отцежда и се нарязва на парчета. Задушава се на слаб огън в тенджера с олиото и малко вода заедно със ситно нарязания лук, почистения, измит и отцеден ориз, солта и ситно нарязания джоджен. Задушените продукти се изсипват в тавичка, заливат се с 300 мл топла вода и се пекат в умерена фурна до готовност. Преди края на печенето ястието се залива със заливка, приготвена от разбитото кисело мляко, разбитите яйца, размитото в малко студена вода брашно, сол и ситно нарязан джоджен. Запича се за няколко минути и се сервира топло.
Агнешко по добруджански
Продукти: около 1200 г агнешки бут, 500 г пресни гъби, 25 г брашно, 300 г домати, 100 г лук, 150 г прясно масло, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол.
Обезкостеният и измит в студена течаща вода агнешки бут се отцежда и се нарязва на порции, посолява се и се поставя в тава заедно с 50 г прясно масло. Залива се с 300 мл гореща вода и се пече в умерена фурна до готовност. Отделно в тенджера с малко вода и 50 г прясно масло се задушава ситно нарязаният лук до златисто, след което се прибавят обелените и пасирани през цедка домати. Почистените, измити и нарязани гъби се сваряват в подсолена вода. В останалото прясно масло се запържва маслото до златисто, залива се със соса от лука и доматите и се прибавят сварените гъби. Сосът се разрежда с малко от бульона на гъбите, поръсва се със сол и черен пипер и се вари на слаб огън до желаната гъстота. С него се залива разпределеното на порции месо. Ястието се сервира поръсено със ситно нарязан магданоз.
Задушено с кромид лук
1 кг агнешко месо. 80 г грах. 400 г пресни гъби. 40 г зелен фасул. 200 г червени пиперки. 1 глава кромид лук. 30 г краве масло, сол.
В 1/3 част от разтопеното масло, вода и сол се задушава месото, след което се обезкостява и се нарязва на парчета. Гъбите се нарязват на ивици, пиперките – на ситно, зеленият фасул – на дребни парчета, и заедно с граха се задушават в дру¬гата 1/3 част от маслото. Почистеният лук се нарязва и се за¬душава в останалото масло. Прибавя се месото и се задушава. Готовото ястие се сервира с лука и гарнитура от задушените гъби със зеленчуците. Залива се с предпочитания сос.
Капама в гърне
1 кг агнешко месо, 4 с. л. масло. 4 връзки зелен лук. 1 връзка пресен чесън. 1 с. л. доматено пюре. 1 връзка магданоз. 1 връзка джоджен. черен пипер. 1 с. л. брашно сол на вкус.
Месото, нарязано на хапки, леко се задушава в разтопеното масло, добавят се наситнените лук, чесън и джоджен, поръсват се с черен пипер и сол. Сместа се сипва в гърнето, добавят се доматеното пюре и 1 ч. ч. вода. Оставя се да ври на умерен огън, докато месото омекне (поне 2 часа). Накрая се слага брашното, разтворено в малко студена вода, и ястието се доварява още 10 мин. Дръпва се от огъня и се подправя със ситно нарязания магданоз.
Старовремска чорба
Нарязват се на късчета 400 г агнешко месо и се слага да се вари в тенджера със студена вода. Като заври, се отпенва и посолява. Прибавят се наря¬заните на дребно 1 морков и 1 резен целина. След като чорбата поври малко, се слагат 1 връзка пресен лук, няколко листа лапад, малко киселец и лозови листа – всички нарязани на ситно. Добавя се шепа ориз. Нарязват се 2-4 сухи домата (1-2 лъжици домати от консерва). Когато оризът се свари, съдът се снема от огъня и в тенджерата се пуска парче масло. Слагат се и нарязани на дребно девесил и други зелени подправки.
Печено агне в трап
1 агне (около 6-7 кг). 600 г разтопено масло. 80 г сол. 20 г черен пипер.
Агнето внимателно се одира и се изчиства от вътреш¬ностите. Посолява се отвътре и отвън със сол и черен пипер. След това се връща в кожата, която се завързва от двете страни. Изкопава се трап, в който се запалва огън и се приготвя жар. Агнето се слага вътре, като кожата се намокря с вода. Отгоре се слага пепел, а след това се посипва с жарта. Пече се 5-6 часа.
Вкусносия със спанак
600 r обезкостено агнешко месо. 4 с. л. разтопено краве масло или олио. 1 глава лук. 1 ч. л. доматено пюре. 1 ч. л. червен пипер. 1 с. л. брашно. 1 кг спанак, сол на вкус.
Месото се нарязва на порции и леко се запържва в силно загрята мазнина. Прибавя се и се запържва нарязаният на ситно лук и последователно се слагат доматеното пюре (размито с 1 кафеена чашка топла вода), сол на вкус, червеният пипер и брашното, предварително препечено на сух тиган и размито с 1 кафеена чашка хладка вода. Вари се под похлупак на умерен огън. След двадесетина минути се добавя спанакът – изчистен, измит и нарязан на лентички. Ястието продължава да се вари под похлупак на умерен огън (ако е необходимо, се долива малко топла вода), докато месото и спанакът напълно омекнат. Поднася се с кисело мляко.
Гергьовска баница с лапад
ПРОДУКТИ: по 1 връзка лапад, киселец и лобода, 1 пакетче фини готови кори, 3 яйца, 1 чаена чаша настъргано сирене, 125 г краве масло, 2 супе¬ни лъжици олио, черен пипер, по 1 връзка магданоз и пресен тарос.
Зеленчуците и подправките, предварително измити и нарязани на дреб¬но, се задушават до омекване с малко масло и олиото и се подправят с черен пипер. Тиганът се снема от огъня и сместа се охлажда. Яйцата се разбиват, добавят се сиренето и зеленчуците и се разбъркват. От всяка тестена кора се оформя руло: кората се разстила върху плот, 1/3 от нея се намазва с горещо масло, загъва се. Следващата 1/3 отново се маже и се слага 1/6 част от зеленчуковата смес. Останалата 1/3 част от кората се напръсква с горещо масло и се навива плътно на руло. То се свива като охлюв 8 центъра на намазаната с масло тава. Останалите рула се приготвят по същия начин и се нареждат едно до друго, без да прилепват. Баницата се поръсва с горещо масло. Пече се отначало в силна, а после в умерена фурна до зачервяване.