Очакват се предложения за присъждане на наградата „Млада Загора“

Община Стара Загора очаква до 15 май предложения за присъждане на наградата „Млада Загора“ за 2017 година. Наградата се връчва по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост и е индивидуална и колективна. Присъжда се на учащи за изключителни постижения и извоювани награди от национални и международни състезания, олимпиади и конкурси в сферата на:
– Науката и образованието
– Културата и изкуството
Наградата се присъжда по решение на Кмета на Община Стара Загора, след предоставено му становище от назначена с негова заповед комисия, в която по право участват по двата представители на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания и Постоянната комисия по образование, наука и защита правата и интересите на децата.
Предложения за присъждане на наградата „Млада Загора“ могат да бъдат направени от: държавни и общински органи, обществени и професионални организации и творчески формирования, граждани на община Стара Загора.
Наградата представлява специална грамота и парична премия. Статутът на наградата е определен в Наредба за наградите и отличията на Община Стара Загора, /с решение на Общински съвет № 1001, от 28. 11. 2013 г./
Номинацията на Редколегията на сайта ни Долап.бг за присъждане на индивидуалната награда „Млада Загора“ за 2017 г. в направление „Култура и изкуство“ е за Симон Марио Павлов – ученик в 11 „а“ клас на НУМСИ“Христина Морфова“, завоювал Абсолютна награда (100/100 точки) от XI Международен клавирен конкурс „Крайова – пиано”, гр. Крайова, Румъния и за отличията му в редица национални и международни конкурси и неговата активност в живота на училището и града ни.
Стискаме ти палци, Симон!

За първи път на 22 май 2014 г. бе присъдена учредената с решение от 28 ноември 2013 г. на Общински съвет награда “Млада Загора”. В раздел “Образование и наука” индивидуална награда получи Дина Кочева, ученичка в 12 клас на ГПЧЕ “Ромен Ролан”. За пети пъти тя бе класирана на националния кръг на олимпиадата по френски език с най-висок брой точки. Екип от ученици на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Лубор Байер” получиха наградата “Млада Загора” за разработен проект, класиран на първо място на национален конкурс.
През 2015 г. Теодора Кючукова, дванадесетокласничката от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ бе носителят на индивидуалната „Млада Загора“ – заради отличното си представяне на Национално ученическо състезание по счетоводство.
През 2016 г. на Леда Драгиева, от 12 клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ бе присъдена индивидуалната награда „Млада Загора“ в областта на науката и образованието – за изключителни постижения като лауреат на Националната олимпиада по философия. А Младежка театрална студия „Сцена 99“ при НЧ „Родина“, с ръководител Христофор Недков бе носителят на колективната награда „Млада Загора“ – за активно присъствие в културния живот на Стара Загора, за спектакъла „Напразни усилия на любовта“ от Уилям Шекспир, за принос в развитието на аматьорския театър, и за съвременното звучене на театралното изкуство в света на подрастващите.

Долап.бг

На снимката на статията – Милена Желева, председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания връчва колективна награда „Млада Загора“ за 2016 г. на Младежка театрална студия „Сцена 99“ при НЧ „Родина“, с ръководител Христофор Недков – за активно присъствие в културния живот на Стара Загора, за спектакъла „Напразни усилия на любовта“ от Уилям Шекспир, за принос в развитието на аматьорския театър, и за съвременното звучене на театралното изкуство в света на подрастващите.

Долап.бг вече представи Симон Павлов в специално интервю https://dolap.bg/2016/11/09/%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d1%8a%d0%ba-%d1%81%d0%b5-%d1%83%d1%87%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d0%bc-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8/