Мюзикълът за деца „Шегобишко на Острова на маймуните“ – премиера на 10 май

На 10 май (сряда) от 19:00 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състои премиерата на „Шегобишко на Острова на маймуните“ – мюзикъл за деца, изпълнен от Детско-юношеска студия за опера и балет (ДЮСОБ) “Маргаритки“ и артисти на Държавна опера – Стара Загора. Музиката е на проф. Георги Костов, а либретото е на Йордан Милев. Това е вторият самостоятелен проект на малките артисти, след успешната премиера на мюзикъла за деца „Едно лято в едно блато“ – заглавие, което гордо стои вече втори творчески сезон в афиша на Старозагорската опера.
Сценичната адаптация, режисура и хореография е на Радост Младенова-Арабаджиева, ръководител на Балетната школа в ДЮСОБ. Диригент е Димитър Косев, сценографията е на Тодор Демеров, художник на костюмите е Теодора Джамбазова. Вокален педагог на младите артисти е Зорница Желязкова – ръководител на Вокалната студия в ДЮСОБ, а консултант актьорско майсторство вече за втори път е Деница Янакиева, актриса в Държавен куклен театър-Стара Загора. От състава на Държавна опера-Стара Загора участват Игнат Желев в ролята на Крал Кокосо Пали Лула, Маргарита Йовчева – Кралица Кокаса и Христо Иванов – в ролята на Адмирал Джиджифил.
„Весел, закачлив, изпъстрен с много шеги и фина ирония…това е новият спектакъл от деца за деца на ДЮСОБ „Маргаритки“ към Държавна опера Стара Загора. Оригиналният сюжет, адаптиран специално за състава и възможностите на детската трупа, ни пренася на Острова на маймуните, в кралството на крал Кокосо Пали Лула и кралица Кокаса . Заобиколени от своите племенни вождове, туземци и….маймунки, обитателите му живеят щастливо и спокойно. Там на острова е и Шегобишко – бяло момче, любител на пътешествията и приключенията. Пристигнал тук за ваканцията, той се сприятелява с Окей Окай – момче с чадър от Острова. Един ден на брега акостира кораб, на борда с Адмирал Джинджифил, Капитан Ким и корабният готвач Чер Пипер. Какво се случва при срещата на островитяните и моряците, дали магьосницата Айло ще осъществи своята най-силна магия, дали племето е толкова миролюбиво колкото изглежда….? И наистина ли тук се навъртат големият разбойник Игу и двамата по-малки разбойника Цигу и Мигу, търсейки заровеното съкровище на Махараджа Молук бей…? Какво се случва по-нататък и дали нещата са такива, каквито изглеждат – ще разберете само ако пътешествате заедно с нас до Острова на маймуните…“

Радост Младенова-Арабаджиева
режисьор
Снимките на Рад Димитров са от репетиция на спектакъла