23 април – Ден на книгата!

Световният или Международният ден на книгата и авторското право е определен от ЮНЕСКО, организация за образование, наука и култура към ООН. Денят е 23 април! Избран е неслучайно! На тази дата през 1616 година са починали Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. За първите двама знаем като че ли повече, но третото име не е толкова популярно. Инка Гарсиласо де ла Вега е перуански историк, роден на 12 април 1539 в Куско, Перу и починал на 23 април 1616 в Кордова, Испания, автор на История на империята на инките, издадена на български език през 2005 г – том първи. 23 април е и рождена дата на Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Жозеп Пла и Мануел Валехо.

Чрез утвърждаване на деня на книгата ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

Решението е взето през 1995 година, а денят е отбелязан за първи път през 1996 година. Като събитие обаче, този ден е особен от много по-рано в Испания, където средновековната традиция повелява на 23 април (денят на Св. Георги) мъжете да подаряват роза на любимите си, а те в замяна да им подаряват книга. На този ден испанците отдават почит и на писателя Мигел де Сервантес.

В последните години все по-често се обръща внимание на електронните книги, авторското право в дигиталната ера и в дигиталната библиотека, а на преден план се открояват и няколко символични „битки” – електронната книга срещу класическия хартиен носител, свободното споделяне на информация и защитата на авторското право, отдаване почит към преводачите и другите специалисти, които оформят крайния продукт, и анонимността на социалните мрежи и интернет.

На този ден, и около този ден, у нас се провеждат множество събития, свързани с книгата и четенето. Книжарниците правят големи отстъпки и това е добър повод да отидем там с приятели, със семейството, с децата. Да си купим книга, да подарим книга! Защото… четенето е удоволствие… почти колкото шоколада! Само че от него не се трупат килограми, а знания!

И, за да се спуснем в реалността – преди дни беше цитирана една статистика отпреди няколко години https://www.infograf.bg/article/1491746909000, в която България е отбелязана като страната с най-ниски разходи за култура на домакинство и на последните места в Европейския съюз по четене и посещение на културни събития! Но ние вярваме, че това може (и трябва) да се промени в позитивна посока! 23 април е добър повод да започнем промяната към по-добро!

Припомняме още, че на този ден… през 181 г. пр.н. е. в Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките!; през 1856 г. по инициатива на Кръстьо Пишурка в Лом е създадено българско читалище; през 1896 г. в Ню Йорк се състои първата публична кинопрожекция; през 1932 г. в Стратфорд на Ейвън е открит Кралският Шекспиров театър; през 1964 г. в Москва е открит театър Таганка – сцена на авангардния руски театър.

Снежана Маринова