Ново европейско признание получи Старозагорският куклен театър

В навечерието на Великденските празници Държавен куклен театър Стара Загора се сдоби с поредното европейско признание за най-високи художествени постижения. В полученото писмо от Международното жури, относно кандидатурата на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ за присъждането на Европейски лейбъл EFFE 2017-2018 се казва:
„Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ е вече част от Effe фестивалната общност, подкрепяна от Асоциацията на европейските фестивали, която се състои от фестивали, които защитават художествена стойност и имат значително влияние на местно, национално и международно ниво. Вашият фестивал получи следната оценка: Фестивалът е много добре представен и отговаря на трите критерия, необходими да бъде титулован като Европейски фестивал. Вашият фестивал скоро ще се появи в сайта на Effe, което означава, че информацията ви за него ще е лесно достъпна за фестивалната публика,артисти, организации на артисти, ансамбли, оркестри, театрални и танцови компании, публични власти на всички нива, спонсори, частни фирми и медии. Планираме широка комуникационна и маркетингова кампания, за която ще ви информираме и ще ви включваме. Насърчаваме ви да използвате Effe лейбъла в своята комуникация с публиката и други заинтересовани страни.
Поздрави,

Darko Brlek, President EFA and Jonathan Mills, President EFFE International Jury 2017-2018 on behalf of the EFA Board, the International Festival Jury, all EFFE Hubs and Hub Experts“.
„За Европейски лейбъл се кандидатства, обясни за Долап. БГ Татяна Калчева, зам.-директор на Старозагорския куклен театър. Организатор е Асоциацията на европейските фестивали (ЕСА). Тя е структура, обединяваща фестивали в цяла Европа и извън нея, представляващи около 100 фестивали и културни мрежи от 40 страни. Носителите на Effe (Европа за фестивалите, Фестивалите за Европа) лейбъл са събрани в подробен наръчник за Европейските фестивали. Целта е да има информираност кои фестивали правят най-вълнуващата и иновативна програма. От друга страна това е предпоставка за създаване на коалиция между фестивалите, които споделят подобни амбиции, за да разширят своите публики и да обменят мисли за света, в който живеем“.
Старозагорският куклен театър получава за втори път такъв лейбъл. Предишният път беше за фестивала „Пиеро“ през 2005 г.
Росица РАНЧЕВА

Това е знакът, който символизира значимост в семейството на Европейските фестивали.