В очакване сме Благодатният огън да озари планетата

На мястото, където е погребан и възкръснал Господ Иисус Христос, всяка година на Велика събота, от векове та до днес се появява небесен огън.За да датират началото му, църковните историци се осланят на писанията на светите отци Григории Нисийски- 4 в. и Йоан Дамаскин- 8 в. Те лично са били в Йерусалим и са станали свидетели на това чудно явление. За Благодатния огън говорят и кръстоносците и всички поклонници, отишли в този ден на Голгота. Тъй като получаването на Благодатния огън се удава само на православни патриарси, католиците демонстративно са се оттеглили от участие в това събитие.
В навечерието на Великден, хиляди хора от цял свят, от всяка народност и религия се стичат в храма „Възкресение Христово“, където се намира пещерата с празния гроб на Христос.
Подготовката за посрещането на Благодатния огън започва още от предния ден – Велики петък, под строгия надзор на полицията. Гасят се всички светлини и кандила в храма. Над плочата на гроба се поставят незапалени кандила и парченца вата, след което гробната камера се затваря и запечатва.
На Велика събота, след тържественото богослужение, Йерусалимският патриарх сваля тържествените си одежди и остава по подрасник. Полицаи щателно проверяват дали той няма по себе си нещо възпламенително. Тогава разпечатват пещерата на Живоносния гроб и го пускат вътре, за да получи Благодатния огън.В целия храм се въдворява пълна тишина. В малката пещера, в тъмнината, патриархът се моли на Спасителя- понякога 5-10 минути, понякога и повече. И изведнъж всички кандила в храма се запалват. В тъмнината на гробната камера като тънка, зигзагообразна мълния се спуска светлина и на плочата на Гроба Господен се посипват ярки сини бисери, които стават все повече и повече, докато се превърнат в синкав огън. Патриархът бързо запалва два снопа от по 33 свещи (колкото са годините Господни) и излиза от пещерата. Изтощен от голямото напрежение и покрит с капки пот, той вече не е в състояние да върви и двама полицаи го пренасят на ръце до олтара на храма.
В огромния храм се разнася празничен шум и възторг. Богомолци палят свещи и скоро всичко се изпълва със светлина.
В продължение на 10-15 минути този огън въобще не пари и не изгаря. При такова стълпотворение от хора, ако огънят би бил обикновен, неминуемо би възникнал пожар. Но през годините това никога не се е случвало.
Йерусалимци и чужденци отнасят този огън по храмовете и домовете си, за да запалят угасените на Велики четвъртък кандила. Цяла година те ще поддържат свещения огън на Христос в кандилата и душите си.
Разказват, че веднъж забранили достъп на православните християни до храма. Патриархът с народа стоял навън. Всички плачели и се молили. В този момент, когато инославните чакали Благодатният огън, колоната, до която стояли православните, със силен гръм се разцепила и от нея лумнал Неръкотворният огън. Тази разполовена и обгоряла колона и до днес стои на същото място.

През 2007 г. Благодатният огън стигна до българския манастир „Зограф“ в Света гора благодарение на помощта на община Стара Загора. Кметът д-р Евгений Желев бе разпоредил да се поемат всички разноски по пренасянето на огъня от летище София, с автомобил до българския манастир в Атон. Огънят бе бъде взет и пренесен от Димо Узунов – старозагорецът, който от години е живата връзка на града с българския манастир и който организира редица инициативи за облагородяване и благоустрояване на святото място.

На Велика събота от 13.30 ч. Българска национална телевизия ще предава директно от Йерусалим запалването на Благодатния огън.

Слизането на благодатния огън в Йерусалим ще може да се гледа онлайн във фейсбук страницата на Българската патриаршия, както и в личния профил в социалната мрежа на митрополит Антоний. Митрополитът ще ръководи делегацията на Светия синод на Божи гроб, за да донесе в България благодатния огън.

За първи път в историята Македонската православна църква – Охридска архиепископия ще получи Благодатния огън и това ще стане с помощта на България.Той ще бъде предаден на летище София на представителя на Светия синод на Македонската православна църква митрополит Иларион, който се изпраща лично от архиепископ Стефан.Веднага след това митрополит Иларион ще отпътува с хеликоптер за летище Скопие, откъдето пламъкът ще бъде раздаден на всички храмове в Македония.

Тази година Благодатният огън ще бъде донесен от най-младия български митрополит – 40-годишният Антоний.

За първи път български духовник донесе Благодатния огън в България от Йерусалим през 2005-та година. Тогава делегацията се водеше от тогавашния Варненски митрополит Кирил. Митрополит Антоний ще излети за Йерусалим на 7-ми април рано сутринта с правителствения самолет „Фалкон”, предоставен за целта с решение на премиера Бойко Борисов. Очаква се Благодатния огън той да пристигне в София на Велика събота около 19.30 часа.