С Боговдъхновено духовно-музикално събитие Стара Загора посреща празника на празниците Възкресение Христово.

На Велика сряда (12 април2017) хорът, оркестърът и солисти на Старозагорската опера , под диригентството на Негово високопреосвещенство митрополит Киприан , изпълниха монументалното произведение „Реквием“ на Волфган Амадеус Моцарт.
Има стотици интерпретации на последната, дори незавършена творба, на 37-годишния композитор, която е създадена в края на 18 век. Но това, на което публиката, препълнила салона на операта присъства, беше уникално преживяване не само от перфектно музикално изпълнение. То прозвуча преди всичко като молитвено преклонение, като унес, като медитация пред Господ Бог в катедрала. В продължение на 55 минути, колкото продължава „Реквием“, салон и сцена бяха едно дихание и моление.
Скромност и величие излъчваше диригентът-митрополит. Облечен в червени роба и туника, с деликтна мануална техника, той свещенодействаше с гениалната музика и увличаше ведно и изпълнители и слушатели. Благодарим Ви, дядо Владика!
Винаги изискан, този път хорът на операта, с участието на Смесен хор „Петко Стайнов“ Казанлак, с хормайстор и на двете формации Младен Станев, надмина себе си: Невероятна спятост, фраза, изработени детайли и нюанси, сценично поведение, отношение към мисията да направят съпричастни чрез изкуството си слушателите.
Сопраното Беса Лугичи беше истински брилянт в короната на солистите. Тя показа не само завидно майсторство, но и деликатно поведение през цялото музикално тайнство. Равнопоставени бяха и другите солисти – Офелия Христова – мецосопран, Николай Моцов-тенор и Пламен Кумпиков -бас.
Успех на дядо Киприан беше балансирането на оркестъра, който съпровождаше, а не заглушаваше (както често се случва) останалите изпълнители.
За въздействието на „Реквием“ говори фактът, че секунди след финала, публиката не можеше да излезе от състоянието на медитация, в което беше изпаднала. После гръмнаха аплодисментите и екзалтирани скандирания :“Браво!“
Директорът на операта Огнян Драганов, по чиято идея се осъществи това вълнуващо, незабравимо събитие, благодари на митрополита за високата чест да застане на диригентския пулт и да реализира блестящо сложната партитура. На свой ред, дядо Киприан, благодари на всички съпричастни в реализирането на „Реквием“-а. Той подари на трупата на операта икона на Йоан Кукузел с пожелание възходът към голямото изкуство да не стихва.
„В тези празнични дни нека всички да бъдем в храма Божи, да посрещнем Светлото Христово Възкресение!-каза митрополитът.- Защото именно това Възкресение носи мирът, любовта, добролюбието и мъдрословието по нелекия ни човешки и житейски път, който трябва да извървим като православни християни.
Нека Бог да пази Стара Загора, да пази операта ни – хорът, оркестърът, солистите и публиката!“
Кошници цветя бяха поднесени от името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и от Общинския съвет, от областния управител проф. Веска Шошева и екс областния управител Георги Ранов, от църковните настоятелства на храмовете в областния град и манастира в Шипка.

Росица РАНЧЕВА