Старозагорският Митрополит Киприан изми нозете на 11 духовници и 1 мирянин

Днес, навръх Велики четвъртък“ (13 април 2017 г.), в катедралния храм „Св.Димитър“, за първи път в 130-годишната история на Старозагорската епархия, Старозагорският Митрополит Киприан изпълни ритуала „Последование.
В средата на Божия дом, бяха разположени един срещу друг по 6 стола, а срещу олтара – още един. След молитви и четене на евангелски текстове, 11 предстоятели на църкви в престолния град и други духовници и един мирянин – Иван Стоянов Джамджиев, председател на църковното настоятелство на „Св.Димитър“, заеха местата си.
При тях дойде и митрополита, който прочете текст за събитието станало преди повече от 2000 години.
На Велики четвъртък Господ Иисус Христос извършил пасха в дома на един жител на Йерусалим. Преди вечерята Той умил краката на 12-те апостолите и казал: “Не дойдох да служа, а да послужа“. После Спасителят установил светото тайнство Евхаристия (Причастие), като Сам причестил светите апостоли.
И както на времето Иисус е свалил горните си дрехи и е останал по дълга риза, така постъпи и Старозагорският владика. Сетне – един по един обходи съратниците си, изми им нозете и ги избърса с кърпа.
Ритуалът показва смирение и равнопоставеност с всички, които имат една мисия – пътят към Бога.
След церемонията владиката прочете Пасхалното си Великденско слово към миряните от епархията.
С решение на Светия синод тази година Старозагорският митрополит Киприан ще оглави делегацията, която на 15 април ще донесе от Йерусалим Свещения огън. В катедралния храм „Св. Димитър“той ще бъде посрещнат на Велика събота в 23:00 часа.

Росица РАНЧЕВА
Снимки : Иван Хаджийски, БНР – Радио Стара Загора