Почина известният фотограф Кольо Пейчев

От Музей на Фотографията Казанлък съобщават, че „Поклонението пред тленните останки на Кольо Пейчев ще започне на 13 април 2017 год от 15 часа в ритуалната зала ка казанлъшкия гробищен парк. Който може – нека да присъства. А който не може – в 15,30 да вдигне към небето фотоапарата си и да направи един кадър. Кольо ще ни помаха за сбогом. Може някой да го „улови“.
Зад гърба си абсолютният доайен на фотографията има над 20 самостоятелни изложби, наситени с тайнствени послания за Вселената. Предпоследната експозиция пред казанлъчани бе през април 2016 г., по случай 80-годишния му юбилей, със заглавие „Цветна графика“, а последната – през септември същата година с изложбата „Еротичен балет и още нещо“. В нея бяха включени черно-бели, ръчно копирани фотографии, правени през 1986 година, основна сфера на работа за автора, в която е постигнал изключително високо майсторство през годините.
Известен с любовта си към цветята, които нарича „душите на Ангелите“, с юбилейната изложба „Цветовете на естетиката“ харизматичният автор завърши работата си по темата „Цветя“.
Тайнството на своето творчество Кольо Пейчев обяснява така: “Трябва да вложиш душата си в творбата, тя да започне да я излъчва и зрителя да започне да я търси.“ Освен черно-бялата фотография, авторът обичаше да представя теми като портрет, пейзаж, балет, естетика, репортаж. Главни мотиви на художествено внимание на мистичния художествен фотограф бяха микро светът на камъка, дървото, хляба, земята, снега, а напоследък – пъстротата на цветята.
Обиколил света, присъствието на художник – фотографа бе осезаемо в София, в Стара Загора и Кармел, Калифорня, в Хасково и Лондон, Великобритания, Никозия и Ларнака, Кипър, Лугано, Швейцария…Но обикнал завинаги Казанлък и неговите хора и заживял щастливо в Долината на розите и на тракийските царе, в китното селце Ръжена.

Поклон пред паметта му!

Долап.бг