Мариан Божидаров спечели пълна стипендия за престижното училище Уитгифт, Лондон

Първа награда и Гранд При, осигуряващи му пълна стипендия от £100,000 за престижното училище Уитгифт /Номер 4 от Топ 5 училища на Лондон/ спечели Мариан Божидаров от НУМСИ“Христина Морфова“ в Стара Загора. Изключително талантливият млад кларинетист е забелязан още преди две години на конкурс в България от преподаватели на училището, които търпеливо го изчакват /продължавайки да го канят/ да се яви на полуфинала на изключително престижния Музикален конкурс в училището.
В началото на април на последния етап в Уитгифт се явяват 16 млади музиканти от цял свят. Мариан е безспорният победител. Толкова безспорен, че му се осигуряват и платени уроци при Андрю Маринът, първи кларинетист на Лондон симфони в Кралската академия и момчето от Стара Загора ще може да учи, свири и работи в един от най-добрите оркестри на света.
Лъчезарен и усмихнат, пораснал /преди на сцената кларинетът бе по-висок от него!/, Мариан е скромен и възпитан. Изключително благодарен е на ръководството на своето любимо училище – НУМСИ“Христина Морфова“ за възможността да се обучава тук /а той ще продължи обучението си по индивидуална програма/. Изключително признателен е на преподавателя си по инструмента от училището – Златко Стойков, за грижата, вниманието, професионализма и куража, който му е давал през годините.
Момчето на Стара Загора с изключителния успех от Лондон има прекрасно семейство с родители-музиканти във Военния оркестър на Втора тунджанска лека механизирана бригада.
„I am just a guy who is hero for fun“ е написал Мариан на профила си във Фейсбук – „Аз съм само момче, което е герой за удоволствие“. Ще чуете как един превъзходен млад музикант свири на своя инструмент и с какво огромно удоволствие на 27 април на сцената на Държавна опера-Стара Загора, където Мариан отново ще бъде един от солистите на концерта на НУМСИ“Христина Морфова“ с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора.
Съветвам да не пропускате този концерт, защото ще имате удоволствието да сте слушали и гледали деца, чиито имена тепърва ще се чувате от международните сцени!
Уляна Кьосева
Уитгифт, създаден през 1596-та година, е едно от водещите академични, спортни и артистични училища във Великобритания. През 2013 г. училището обяви началото на Международния Музикален Конкурс Уитгифт (WIMC), което предложи на трима талантливи млади музиканти да продължат образованието си в Уитгифт с пълна стипендия, равняваща се на до 150,000 британски лири, както и великолепни възможности за съвместни изпълнения с Кралския Филхармоничен Оркестър и Камерния Оркестър на Уитгифт. С отварянето на новия пансион през 2013 година, Уитгифт отвори вратите си за обещаващи ученици от целия свят, давайки им възможността да се възползват напълно от първокласните условия, които училището предлага.
През 2013 г. Директорът на Уитгифт, Д-р Барнет, посети София, Пловдив, Плевен, Русе и Варна с екип от училището и бе придружаван от известния цигулар и организатор на Лондонския Фестивал на Българската Култура, Иво Станков. Тази визита целеше да представи и разпространи началото на Международния Музикален Конкурс Уитгифт чрез срещи с училища и музикални организации в България.
В същата година Уитгифт обяви сътрудничество с Международния Конкурс за Изпълнение на Немска и Австрийска Музика (M.A.G.I.C) в България, където училището предложи пълна стипендия за Уитгифт, включваща таксите за обучение, пълен пансион и музикални уроци в училището като една от наградите. Състезанието е само за момчета, тъй като Уитгифт е мъжко училище