Трапезата на Цветница – рецепти на Роси Ранчева

Като целия празничен и красив ден Цветница, и трапезата трябва да е подходящо и щедро наредена и украсена. Вече сте закичили иконите и вратите с върбови венчета и клонки. С тях можете да украсите и празничната маса.
По време на близо 50-дневните Велики пости, които ще приключат на Великден – 16 април т.г., на този ден за втори път след Благовещение, се разрешава яденето на риба. Всички други ордьоври, супи, основни ястия и десерти са постни, без яйца и млечни произведения. Трябва да преобладават салатите от пресни зеленчуци, с каквито пазарът е препълнен и се продават на разумни цени. За разкош сложете различни видове ядки.
В гората отдавна е пораснала
КОПРИВАТА
С връхчетата й, можете да направите прекрасно предястие. След като ги измиете, нарежете ги на ситно и заедно с 1-2 главички лук, настъргани на ситното ренде, ги задушете в олио или зехтнин, до получаване на гъста каша. Често към копривата прибавям и лапад, също много ситничко нарязан и заедно, едновременно задушавам. Подправките са на вкус: магданоз, гьозум, 1-2 листенца босилек и солчица. При поднасяне в подходяща чиния върху сместта посипвам сично счукани (не млени) орехи.
Друго вкусно предястие е
КОПРИВНИК или ЛАПАДНИК
Нужните продукти са 300-400 г брашно, ½ ч.л.хлябна сода, 8 с.л.олио, 1 с.л.оцет, 1 кг коприва или лапад, 1 голяма глава червен лук, сол, млян чер пипер и гьозум.
Начин на приготвяне:
В 1 с.л. оцет се размива хлябната сода, която заедно с малко топла водичка и брашното се замесва тестото. Разделя се на две топки, от които се разпъват (разточват) две дебели кори. Оставят се малко да си починат.
В олио с малко водичка се задушават най-напред накълцаният на ситно лук, след което се слагат, копривата и другите подправки.
Намазва се тавата с олио и върху нея се разстила едната кора. Върху нея се изсипва плънката и се „запечатва“ с другата кора. Поръсва се с горещо олио и се бодва на няколко места с вилица. Пече се на умерена фурна – 180 градуса.
Вкусно е и топло и студено поднесена.
СУПА С ЛАПАД
Продукти:
200 гр. лапад (2 връзки), 2 гл. лук, 2-3 моркова, 2-3 с.л. олио, сол, млян черен пипер, магданоз и гьозум, лимон или лимонов сок.
Приготвяне:
Нарязани на ситно, лукът и морковът се задушават с олиото и малко водичка. Прибавя се лападът ситно нарязан и останалите подправки – без лимона. Залива се с гореща вода. Ако не е достатъчно гъста, към супата прибавям 2-3 лъжици овесени ядки. При поднасяне, на ръба на купичката слагам ¼ парченце лимон за овкусяване.
Ако в мазето ви е останала още някоя кисела зелка, сега е моментът да я употребите за
ШАРАН С КИСЕЛО ЗЕЛЕ
Може и друга риба да използвате, но да е по-мазничка.
Накълцвате зелето и го слагате за ври. Ако е много солено, капнете му малко вода. Когато поомекне, сложете му чер и червен пипер, дафинов лист и олио, така че да стане мазничко. Предварително изчистената и леко осолена риба нарежете на порции.
Разстелете половината зеле в тавичка. Наредете върху него парчетата риба и изсипете останалата част върху него. Запечете на умерена фурна.
Препоръчително е да се поднесе с червено вино или розе.
РИБА С ПОДПРАВКИ ВЪВ ФОЛИО
Продукти
4 бр.риба
1 вр.копър пресен
4 ч.л.розмарин
2 бр.дафинов лист
2 ч.л.сол
2 щипка черен пипер млян
4-5 с.л. олио
5-6 големи картофа за гарнитура
Начин на приготвяне
1. Нарежете зелените подправки много ситно. Сложете в купичка. Овкусете със сол и пипер. Сложете половината олио. Разбъркайте добре, за да се получи еднородка каша.
– Намажете почистените риби обилно със сместа. Завийте всяка ототделно във алуминиево фолио.
– Наредете нарязани картофи в тава, объркайте с останалото олио и ги поръсете с малко сол на вкус. Отгоре сложете рибите и печете в предварително загрята фурна на средна температура.
– Сервирайте рибката с гарнитурата от картофи, без да махате фолиото.

ГРИС ХАЛВА С КАРАМЕЛ
За десерт направете набързо грис халва. За 4 порции е нужна чаена чаша грис. В сгорещено олио изсипваме гриса и го бъркаме, докато стане златист. Продължаваме да бъркаме, докато му слагаме студена вода – 3-4 чаени чаши. Щом започне да се сгъстява се сипва захар на вкус – около 1 непълна чаена чаша и канела на прах – (по желание).
Карамелизираме захар и изсипваме на дъното на купичките, в които ще сложим грис -халвата. Трябва да се поднесат студени. Добре е да се обърнат с дъното нагоре.

Да ви е вкусно и радостно! Наздраве!
Роси РАНЧЕВА