Да срещнем Цветница с вяра, надежда и любов

Цветница е празникът на настъпващата пролет, на събуждащата се природа. Като християнски празникът е подвижен. Отбелязва се и в православната, и в католическата, и в протестантската църква една седмица преди Възкресение Христово, в неделята след Лазаровден.

Празникът е в шестата неделя на Великия пост. На този ден в храмовете се благославят върбови клонки, които вярващите отнасят до дома си за здраве. На излизане от храма всеки взима осветени цветя и клонки, които слага пред иконата и на входната си врата. Върбата е първото от растенията, което се събужда от зимния сън.

Върбовите клонки символизират по нашите земи палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос на този ден.

След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим. Когато наближил града с придружаващите го ученици, той пратил двама да му доведат вързаната в началото на едно село ослица (магарица) и им наредил, ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ.
Като разбрали хората, че ослицата е за Иисус, никой не попречил. Той я възседнал и така влязъл в Йерусалим.
Вестта за възкресението на Лазар го била изпреварила и хиляден народ излязъл, за да го посрещне и приветства. Хората вече виждали в Него Спасителя, възторжено размахвали палмови клонки и хвърляли цветя пред нозете му.
Фарисеите обаче искали Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат“.
Шествието продължило до Елеонското възвишение, до храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и изцерил много болни и недъгави…

На този ден в Йерусалим има величествено кръстно шествие, начело с патриарха на Йерусалимската православна църква. С икона за празника богомолците преминават по пътя на Спасителя от Елеонското възвишение през Гетсиман до Стария град.

След Цветница започва Страстната седмица, която напомня за страданията, смъртта и възкресението на Иисус Христос.

На Цветница ИМЕН ДЕН празнуват всички, които носят имена на цветя и произлизащи от названия на растения: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Детелин(а), Елица, Елха, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Малина, Нева, Невен(а),Незабравка, Ралица, Роза, Росен, Росица, Теменуга, Трендафил(ка), Фидан(к), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Явор(а), Ясен(а), Ясмина и мн. др.

На всички именици – красив празник, здраво и късметлия име!
ТРАПЕЗАТА е постна, но се разрешава риба във всякакви варианти.

Долап.бг