Стартира ремонтът на Средно училище “Железник“

Стартира ремонтът на СУ “Железник“
Община Стара Загора откри процедура за извършване на „Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност за сградата на Средно училище „Железник“ Стара Загора.
Предвижда се смяна на дограмите на прозорците във всички помещения с петкамерна PVC дограма със стъклопакет, а на всички входни врати с алуминиева дограма с прекъснат термомост. Демонтиране на старите дървени врати и монтиране на нови ламинирани. Освежаване на стените и таваните в коридорите, помещенията и атриума с нова дисперсионна боя,смяна на теракота в бюфета, атрюма и санитарите възли с неполиран гранитогрес. Предвижда се мозайката да се претърка и импрегнира, а подовите настилки в част от класните и учителските стаи да се подменят с ламиниран паркет. В останалите стаи ще се направи циклене, шлайфане и лакиране на дъбовия паркет.
Фасадните стени на петте блока ще бъдат изолирани със 100 мм изолационен материал – експендиран пенополистерол.
Проектът предвижда подмяна на всички метални обшивки по плоските покриви, улуци и водосточни тръби, както и изграждане на достъпна среда за хора с увреждания.
Процедурата е в изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020 г. Стара Загора по проектно предложение „Обновяване на образователната инфраструктура в Стара Загора. То се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“.
Прогнозната стойност на поръчката е 4 666 163 лв.
Срокът за подаване на оферти е 26 април 2017 г. Отварянето им е на следващия ден.
На 23 ноември 1987 г.училището възниква като малък квартален филиал на Пето основно училище в областния град с 4 учители и 37 ученици, обединени в две паралелки. Те са настанени в сградата на АПК на пътя за Старозагорските минерални бани. Година по-късно училището става самостоятелно.
Жилищният комплекс „Железник“ бързо достига числеността на малък град, населен с млади семейства, чиито деца се нуждаят от образование. Със съдействието на местните власти школото получава нов статут. От 27 септември 1993 г. началното училище е преобразувано в основно. Същата година на 4 октомври то се нанася в първия корпус на все още строящия се комплекс от сгради. На същия ден е именувано „Железник“- едно от седемтне имена на Стара Загора . Всяка следваща година броят на учениците и паралелките нараства и към края на ХХ в. достига над 1500 в над 50 паралелки с над 100 преподаватели.
От 2001 г. „Железник“ от основно е преобразувано в средно общообразователно училище. Първият гимназиален випуск завършва през 2005 г.
През настоящата учебна година в СУ „Железник“ учат над 600 деца в 28 паралелки и 16 полуинтернатни групи. Училището разполага с голяма спортна площадка, два физкултурни салона, собствен фитнес център и зала за танци, музикално звукозаписно студио, пет компютърни кабинета с интернет, мултимедийна зала, кабинет за кариерно ориентиране, специализирани кабинети, богата библиотека, медицински и стоматологичен кабинети, вътрешни дворове и музей, голям форум за провеждане на празници и събития.

Росица РАНЧЕВА