Таня Иванова е Мими в „Бохеми“ на 31 март

Таня Иванова е Мими в „Бохеми“ на 31 март
Таня Иванова е израснала в Стара Загора. Сопраното не прекъсва връзката с родния си град, където прекарва най-безгрижните си години. И където попада в плен на музиката, на операта, на пеенето. Животът я отвежда в различни точки на България и света, но талантливата певица се връща винаги с радост в родния си град. Често я виждаме дори без повод в залата на Операта – на репетиции, на балет, на оперни спектакли. През последния творчески сезон старозагорската публика имаше възможността да аплодира блестящата интерпретация на Таня Иванова на ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини.
На 31 март от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера Таня Иванова ще се представи в още една своя любима пучиниева роля – на Мими от операта „Бохеми“. Ролята на Мими е ключова за Таня Иванова. Това е първата роля от сопрановия репертоар на певицата. Дебютира през 2012 година на сцената на Бургаската опера, за което е много благодарна на директора Александър Текелиев за този шанс. „И тогава, и сега се стремя да съм максимално вярна на стила на Пучини – за мен това е най-важно! Да пея пред родна публика винаги е най-вълнуващо, но и най-хубаво. Знам, че всички в залата винаги са с мен“.
На 31 март сопраното ще си партнира в премиерния спектакъл на операта „Бохеми“ с великолепен солистичен състав: украинецът Михайло Малафи ще бъде нейния любим Рудолф, Валери Турманов, Ивайло Джуров и Иван Кабамитов ще бъдат останалите бохеми, Деси Стефанова – ще бъде Мюзета, Александър Марулев ще се представи в ролите на Бенуа и Алсиндор. На диригентския пулт ще застане Ивайло Кринчев. Новата постановка на спектакъла на операта „Бохеми“ е на режисьора Огнян Драганов в екип с утвърдените художници: румънският сценограф Каталин Йонеску-Арборе и майсторката на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова. Участват още хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора, ДЮСОБ „Маргаритки“ при Държавна опера-Стара Загора. Хормайстор Младен Станев.
ТАНЯ ИВАНОВА завършва Националното музикално училище „Проф. Любомир Пипков “ и по-късно НМА „Проф. Панчо Владигеров “ в София.
Започва своята професионална кариера като мецосопран, дебютира на сцената на Държавна опера-Стара Загора в ролята на Елена от оперетата „Хубавата Елена “ на Офенбах под режисурата на проф. Хачо Бояджиев.
Преди няколко години сменя своя репертоар от мецосопранов на сопранов и за кратко натрупва солиден репертоар от роли като Тоска, Мими (Бохеми), Чо-Чо-Сан (Мадам Бътерфлай ) на Пучини, както и Одабела (Атила), Елизабет (Дон Карлос ), Лейди Макбет (Макбет ), Аида от едноименната опера на Верди. През този творчески сезон добавя и ролята на Принцеса „Турандот“ от едноименната опера на Пучини.
През 2013 година записва арии от Джузепе Верди, Джакомо Пучини и Антонин Дворжак в Българското национално радио под диригентството на Иван Ангелов.
През февруари 2015г. прави своя дебют на сцената на Софийската опера в ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини, следва гостуване в ролята на Чо-Чо-Сан от „Мадам Бътерфлай” на същия композитор.
От сезон 2014/2015 е солист на опера Пловдив, а от началото на миналия сезон – и на Старозагорската опера.