На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра

„Целият свят е сцена и всички ние сме актьори“ – Уилям Шекспир
На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. Датата е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.
Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто – поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор.
Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Всяка година се избира по един човек с големи заслуги в театъра или такъв, който се отличава със своето сърце и душа, макар и в друга област, да сподели своите размисли за сценичното изкуство и международната хармония. Защото театърът не само радва, но и обединява, прави ни съпричастни и ни учи на любов. През годините известни личности като Жан Кокто, Артър Милър, Елън Стюарт, Ричард Бъртън и Джон Малкович са отправяли посланието, което отбелязва този ден. Посланието се превежда на 20 езика, чете се от милиони и се гледа от десетки хиляди зрители по цял свят.
През 2016 година автор на посланието е актрисата Джуди Денч.
„Световният ден на театъра ни дава шанс да честваме Театъра в неговите милионни форми. Театърът е източник на удоволствие и вдъхновение, той умее да сближава най-разнообразните култури и народи, съществуващи по света. Но той е и нещо много повече от това, защото може и да образоваТеатър се играе по целия свят и не винаги в обичайните театрални условия. Представления може да има както в някое африканско селце, така и в планина в Армения или на малък остров в Тихия океан. Единствените нужни неща са място и публика. Театърът може да ни кара да се смеем или плачем, но би трябвало и да ни провокира да мислим и разсъждаваме.
Театър се прави посредством работа в екип. Актьорите са онези, които се виждат, но освен тях има едно невероятно количество хора, които не се виждат. Те са точно толкова важни, колкото и актьорите, и благодарение на техните разнообразни и специфични умения, спектаклите се случват. Те също трябва да се чувстват част от всеки успех или триумф, който би могъл да се появи.
27 март винаги е бил считан за официалния ден на театъра. Но по най-различни причини всеки един ден, би трябвало да се счита за театрален ден, тъй като наша отговорност е да продължаваме традицията да забавляваме, образоваме и просветляваме своите зрители, без които нямаше да ни има. „, заяви актрисата.
Международният театрален институт е организация, обединяваща хора от цял свят, свързани с театралното изкуство. Той е част от системата на ЮНЕСКО. Организацията призовава правителствата на държавите да решават политическите проблеми с политически средства и да се въздържат от употреба на насилие и войни. В Устава на Института от 1948 г. изрично се подчертава, че сътрудничеството между театралните артисти по целия свят се насърчава от организацията, за да се постигне взаимно разбирателство и мирно съвместно съществуване.

В България отбелязваме Международния ден на театъра с връчването на наградите „ИКАР“ – най-престижното отличие за сценични изкуства. От 2006 г. до днес те се присъждат от Съюза на артистите в България за професионални постижения в областта на театъра, цирковото и кабаретното изкуство в 19 категории. По традиция в седмицата преди 27 март се провежда Софийски театрален салон, на който се играят спектаклите, номинирани за награди.

Церемонията, която през 2017 г. е посветена на няколко годишнини, този път ще се проведе под купола на цирк „Балкански“ в новия парк „Възраждане“, съобщават организаторите от Съюза на артистите (САБ).
120 години българско цирково изкуство, 95 години САБ и актрисата Стоянка Мутафова на 95 г. – това са трите юбилея, които ще бъдат почетени с тазгодишните награди „Икар“.
Проф. Цветана Манева, Гинка Станчева и Руси Чанев ще получат специалните награди за цялостен принос към българския театър. Театрите извън столицата доминират в тазгодишните номинации за наградите „Икар“. Държавен куклен театър Стара Загора е с две номинации за Наградата ИКАР на Съюза на артистите в България.
„Джелсомино в страната на лъжците“ по Джани Родари, драматизация и режисура Елица Петкова е номинирана в категорията “ Куклен спектакъл“. Номинацията е излъчена от Гилдията на творците в кукленото изкуство.
В категорията „Индивидуално постижение в кукленото изкуство“, Гилдията излъчва и номинация за Ива Гикова и Ивайло Николов за сценографията и куклите на „Джелсомино в страната на лъжците“ по Джани Родари, драматизация и реж. Елица Петкова, Държавен куклен театър Стара Загора
Честит празник! И очакваме награди за Куклен театър-Стара Загора!

Уляна Кьосева