Фолклорен конкурс „Цъфнал налъм“

От 21 до 23 април 2017 г. Сдружение с нестопанска цел “ БГ ФОЛК КЛУБ ВЕРЕЯ – ЧИКАГО“ с ръководител Константин Маринов организира единствено по рода си събитие – Проект за деца „Цъфнал налъм“ за автентичен фолклор в изпълнение на българчета, които живеят в САЩ, Испания, Канада. В този проект се включва и Стара Загора като единствен град в България чрез “ БГ ФОЛК КЛУБ ВЕРЕЯ – МАЛКА ВЕРЕЯ“. В града ни ще бъде организиран кастинг и ще бъдат определени участници в заключителното събитие.
То ще бъде голям концерт на 22 април 2017 г. с директен телемост – включване от концертите на участниците в проекта – състави и изпълнители от САЩ, Испания, Канада. В мащабното начинание се включва Чикагската телевизия BiT, която ще осигури заснемане и директната транслация на концертите от проекта в САЩ, Испания и от Стара Загора, България.
Проект „Цъфнал налъм“ се ражда спонтанно като идея на среща на българия в Чикаго, САЩ, където един от присъстващите пламенно заявява в противовес на обсъжданите тъжни перспективи пред страната ни: „България ще се загуби, когато цъфнат налъмите“, перефразирайки известните думи на Радой Ралин.
„Цъфнал налъм“ е фолклорен проект с конкурсен характер и с награден фонд. Право на участие имат любители,самодейци и почитатели на българския фолклор от 6 до 17 г., артисти, танцьори, певци, музиканти от музикални училища, паралелки, школи, представителни ансамбли и състави. Целта е да се осигури приемственост на българския фолклор, бит и култура от младото поколение. Този проект е и в рамките на Шестия фолклорен събот „ВЕРЕЯ И ПРИЯТЕЛИ“, който традиционно се провежда в Чикаго, САЩ.
Докато има достойни българи, които носят България в сърцето си, съхраняват и популяризират българския фолклор по света – България винаги ще я има.
От Община Стара Загора ще подкрепят събитието през април и така Стара Загора ще има възможност да се рекламира в държавите-участници като красив и гостоприемен град, домакин на единствената среща в страната ни на български фолклорни състави от чужбина, град-атрактивна туристическа дестинация.
Заповядайте и на прослушването за участници в големия концерт през месец април. Прослушването ще се проведе на 25 февруари в НЧ“Свети Климент Охридски“.