Община – Стара Загора отново призовава: „За свободата… Да развеем българското знаме!“

Община – Стара Загора отново призовава: „За свободата… Да развеем българското знаме!“

За трета поредна година Община – Стара Загора организира на 3 март – Националният празник на Република България, общобългарски поход до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Това е ден, в който народът ни, по градове и села, ще чества 139 години от Освобождението на Отечеството ни от турско робство, ще сложи цвете и ще се поклони пред паметта на загиналите за жадуваната с векове свобода.

Стара Загора има особен сантимент и респект към тази дата, защото от нея започва новото летоброене на града-герой, станал пепелище през юли 1877 г. по време на Руско-турската война, дал курбан хиляди невинни жертви и отново възправил снага – по-богат, по-духовен, по-красив.

Преди две години на 3 март, един 300-метров трибагреник прекоси града, сподирен от хиляди граждани. И тази година главният организатор на събитието – Община – Стара Загора, се обръща с призив към старозагорци, гости и всички българи:

„Да разтворим сърцата си и по-силни от всякога, да прегърнем надеждата на нашето бъдеще тук, в нашия град, в нашата България! Нека заедно всички, в единение и любов към Отечеството, да застанем отново в паметното шествие и изпълнени с победната сила на вярата в България, пренесем и издигнем Националния ни трибагреник на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора!

По този Път-Поклон си нужен и ти! Ела!“

Денят ще започне в 9:00 часа с камбанен звън от всички църкви в града и отслужване на Божествена света литургия.

В 10:15 ч. в парк „5 октомври“, пред паметника на Защитниците на Стара Загора, ще бъдат положени венци и цветя от признателните потомци. В 10:30 ч. на площада пред Общината ще започне тържествен военен церемониал за издигане на Националното знаме на Република България.

Паметното шествие с 300-метровия национален трибагреник до Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“ ще тръгне от общинския площад в 11:00 ч. То отново ще бъде водено от конницата на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“, следвана от първото копие на Самарското знаме и военния духов оркестър. И тази година, освен военнослужещи от Втора Тунджанска бригада, всеки гражданин, който желае, може също да носи сакралния флаг. 300-метровият трибагреник ще премине по бул. „Цар Симеон Велики“, бул. „Никола Петков“ и ул.“Родопи“. На хълма ще обгърне в крепка прегръдка стоманеното Самарско знаме.

„Пред падналите за България – поклон“ е озаглавено тържественото общоградско честване, което ще започне в 12:00 ч на „Бранителите“.

Забележителният патриотичен поход, в който единствено по зова на сърцето си се включват хиляди хора, има вече своята, макар и малка история.

Идеята за организирането и провеждането на събитието под наслов „За свободата… Да развеем българското знаме“ е на общинския отдел „Култура“. Направата на трикольора отне седмица време на пет жени от общинската фирма „Мересев“, които ушиха флага. В него са вложени 900 метра плат и 10 000 метра конци. Общото тегло на знамето е 200 килограма, което в първия поход беше носено от 340 бойци от Втора механизирана бригада.

В навечерието на втория патриотичен поход през 2016 г., на четирите входа на Стара Загора, върху 20-метрови пилони, се развяха български знамена. Идеята за това родолюбиво дело бе на кмета Живко Тодоров и командира на Втора механизирана бригада ген. Димитър Илиев. То беше подкрепено и изпълнено от фирми, членове на Камарата на строителите, съгласувано с Камарата на архитектите и архитектурния отдел на Общината.

По време на похода алпинисти спуснаха и 50-метров трикольор от 15-ия етаж на Областна администрация, който стигна до партерното ниво. По същото време с военни почести бяха положени венци на паметниците, посветени на Освобождението на Стара Загора – Мавзолей-костница „19 юлий 1877“, Паметника на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин, Паметника на загиналите воини в Джуранлийския бой и Паметника на загиналите във войните старозагорци.

Росица РАНЧЕВА