За филма „Косвена красота“ и вълшебството на думите

Това е един много Коледен филм…Празникът е вътре буквално – със светлините на Ню Йорк. И косвено, много, разбира се.
Четох критиките за повърхностния му характер. Едва ли актьори от ранга на всички в този филм са се съгласили да участват, ако им се е сторил повърхностен. А и какво ли значи това, то има интерес само за кино-критиците, мисля…
Препоръчвам да го гледате. Такъв прекрасен литературен английски език от екрана! Та ние дори не употребяваме думите „пряко” и „косвено”, сигурно на много от нас ще трябват допълнителни обяснения за „косвено”, камо ли за „Косвена красота”. Коя е пряката и коя косвената? Вдъхновена съм от езика, на който си говорят героите, от стилиста, който ги облича, от оператора и неговата работа. Сценаристите на филма определено са много добри. Усещането като гледаш е, че сякаш си в една абсолютно увлекателна, превземаща те с език и образи, книга. Толкова е Коледно, да! По Коледа също се сещаме, че се подаряват книги и че това е особено ценен подарък.
Историята е разказа изключително литературно, текстът е толкова силен, че трудно се пренася на екран. Отчаяният Уил Смит пише писма до Смъртта, Любовта и Времето. Толкова подходящо за роман! И получателите оживяват и водят разговори с него. И имат лицата и телата точно на адресатите, до които са писмата.
Бих казала, че това е Коледен филм, приличащ на играчките по елхата, не на звездата и. Не сияе, а блещука с много светлинки. Красив е. Хората в него са красиви и говорят умно и културно. Говорят изискано. Ах, така да ми е липсвало напоследък – да гледам и слушам как някой говори умно, културно и красиво от екрана. Литературно! Изключително достижение на сценаристите и целия филм. Дори и това, че героите в един диалог си разменят фрази на жаргон, че Времето отвреме-навреме включва на уличен английски. И това е очарователно.
С една дума – гледайте „Косвена красота”, това е умен филм! И въпреки че се стремя да не деля хората – това е умен филм за умни и чувствителни люде. Точка.
Най-накрая чух думи, подредени и изречени така, както обичам!
Уляна Кьосева