За правилното дишане и тренировките на духовното ни тяло

Здравейте, скъпи приятели на Долап.бг и Синоптични с Уляна,
Изминава 2016 година, усещам тихите и стъпки, с които бавничко напредва към онази врата, през която ще влезе, за да излезе в новата 2017 година като една чисто нова, бяла, ненаписана, несътворена…още. Но ще започне от първия си ден да се сътворява с участието на всички ни.
Какво направихме и оставихме в 2016та? Бяхме ли добри, опрощаващи, милостиви, милосърдни, старателни, работливи, любознателни…? Нарочно оставих сравнението „по”, всеки си знае, колко са му възможностите и според тях да се простира. Но у всеки от нас има старанието, вътрешно заложено, да бъде „по”- да бъде повече от това. И това е старание, което е човешка направа и то води напред. По-богати, по-успешни, с повече мускули, повече тренирани…А по-умни, по-добри, по-човечни? И това е според всеки от нас и както намери за добре. Искаше ми се примерите за добри и човечни хора да са повече, но медиите отвреме навреме се сещат, главно по празници, а и не чак непременно, да ни покажат такива примери. Още чакам българския филм за добрия човек, който ще вдъхнови много хора …и деца. Най-вече тях. За човека, сътворил себе си сам и благодарение на дъха, който има у всеки от нас – дъхът на Божественото ни начало.
Има го, у всеки от нас. Просто забравяме да дишаме с този дъх и дишаме плитко и според кратките си цели. Вдишването и издишването с дъха на Божественото ни начало влива у нас енергия нечувана и невиждана. И тогава имаме сили и творим чудеса. Те обикновено са малки, не са огромни, никой не изисква сега чутовни подвизи, но чудесата винаги се познават. По това, че променят животи. Може дори да е само една дума и тя да промени деня ти. И това е достатъчно.
Това с вдишването и издишването също е усилие и иска тренировки, както във фитнеса. Но не ми се смейте, истина е. То също се тренира. Душата също има нужда от загряване, натоварване и разгряване /разтягане/, за да е във форма. Загряване например на приказна музика, или в театъра, или на изложба. Натоварване – например да напишеш стих, да благодариш, да нарисуваш картина, да помогнеш на човек или хора, да се обърнеш към ближните си и техните болки и да помогнеш /молби за помощ има колкото искаш/. Още какво….съзидателната енергия на човек няма граници за себеизразяване, може цяла сутрин и ден да пиша, как да натоварваме душата си, за да е тренирана да ни стреми към доброто и красивото. А разтягането – о, то също е много нужно. Да се отпуснеш след добре свършена работа, с която си зарадвал много хора. Да си представиш усмивките им, да ги преживееш още веднъж….
Да, за душата е нужно да се грижим както за телата си, дори и повече. В този смисъл 2016 беше добра година за грижи. Имаше опашки в книжарниците, в салоните на театрите и оперите имаше достатъчно зрители, изложбите /поне тези в Стара Загора, на които бях/ имаха доста посетители. И нека в 2017та са още повече! И нека във фитнесите, пълни с младежи /между които и моите двама порасли / има повече рекламни материали за Тренировките на душата и как се свързва с тялото по най-добрия и красивия начина. Че в салоните на театрите мускулите на душата си почиват и светлата, невидимата енергия на духовното влиза в очите и те засияват. А каква по-красива украса за тренираното и красиво тяло от един умен и красив поглед, от едни дълбоки очи?!
Много се радвам на интереса ви към сайта ни Долап.бг и различните рубрики в него. Ще продължаваме да пишем за и да ви срещаме с умни, духовни, просветени хора, млади и на всякаква възраст, хора за пример, гордост и подражание. Това е нашата мисия. Ще продължаваме да пишем за миналото на Стара Загора, защото то красиво и достойно. Ще има нови рубрики и нови изненади през 2017 година. Ще държим на правилния, на красивия български език, защото „От дома започва светът”.
Надявам се да сме полезни и интересни, засега така мисля че е. И това ни радва.
Нека да посрещнем 2017 година с добри думи и мисли, сред добри хора и с добри пожелания, изречени наум или на глас!
Ще ви пиша пак в първите дни още на Новата година, обещавам!
Приятен ден и хубав празник!
Поздрави от Синоптичната служба на 8я етаж, която за кратко се пренася в планината. За кратко.