Бележити годишнини в Стара Загора през 2017 година

Каква ще бъде идващата 2017 година за Стара Загора откъм годишнини на бележити хора и на събития?! Безспорно, една от най-интересните години. Културният кипеж няма да спре, нито дори да утихне, през нито един от следващите 12 месеца. За да сте винаги в час, всеки ден, с живота, историята и бъдещето на града, полезно е у дома си да имате няколко четива:
1. Всяка година отбелязвам чудесната работа на екипа на Библиотека „Родина“ по оформянето и издаването на годишен настолен календар, в който има важна информация за всички дати и годишнини всеки месец в две части – национални и старозагорски. http://www.epamet-sz.org/
2. Хубаво е да си намерите и книгата-календар „На този ден…130 години от живота на Стара Загора“, издадена през 2009 г. Книгата е дело на доц.д-р Светла Димитрова, Снежана Маринова, доц. д-р София Василева и Малина Николова. Историята след опожаряването на града ни е събрана в 230 страници.http://ekb.libsz.org/index.php/component/booklibrary/111/view/56/%D0%9A%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8/172/na-tozi-den-130-godini-ot-zhivota-na-stara-zagora
3. Има и една книга от 1999 г. с автори Н. Кънев, Л. Филипова, Св. Димитрова, С. Василева – „150 години Община Стара Загора. Документален летопис 1849-1999“, която е също особено ценна.
4. За ревностните изследователи е „Летопис – календар на събитията в Стара Загора от VII хил. пр. н. е. до средата на XX век” на краеведа, летописец на града – Иван Неделчев. Той е автор на „Записки на пленника”, издадена през 1961 г. и на неиздадените исторически роман “Ескизаарска хроника”, “Автобиография”, “Енциклопедия на Стара Загора”. През 1996 г. посмъртно е удостоен със званието Почетен гражданин на Стара Загора. Със средства на Ротари клуб – Стара Загора през 1998 г. е издадена „Летопис – календар на събитията в Стара Загора от VII хил. пр. н. е. до средата на XX век”.
5. Книгата „Живи спомени“, която събира документирани разговори и фотографии на девет кметове на Стара Загора бе представена на 02.10. 2015 г. , а идеята е на кмета Живко Тодоров и се ражда по време на регулярните му срещи с неговите предшественици в началото на всяка нова година.
6. Книгата „Берое – 100 години футбол“ е посветена на вековния юбилей на клуба. Авторите и са Венета Асенова, Емил Димов и Чавдар Златев. Идейната концепция, дизайнът и предпечата са дело на Илко Груев.Луксозното издание представя историята, най-славните моменти и статистически данни в 192 страници пълноцветен печат. В изданието са поместени около 360 фотографии, които обхващат вековната история на футбола в града. В „Берое – 100 години футбол“ са поместени още спомените на бивши и настоящи футболисти, деятели и треньори.

На страницата на Регионалния исторически музей –Стара Загора в Интернет е посочено, че някои от тези книги /а редица други ценни/, могат да се закупят в музея, което е чудесно. http://www.museum.starazagora.net/structure/bookshop.htm. Всички изброени дотук издания са факт благодарение финансовата подкрепа на Община Стара Загора, което е огромна помощ и безценна инвестиция в духовността на града.

И все пак, какви годишнини ще отбележим през идващата 2017 година в Стара Загора – като повод за спомняне и гордост от събития и хора?!

В списъка на Министерството на културата „Годишнини на културни институти и събития – 2017 г. специално е отбелязана годишнината от създаването на Историческия музей в Стара Загора.
28 май – 110 г. от основаването на Историческия музей в Стара Загора
/Регионалният исторически музей в Стара Загора е сред най-старите музеи в България и сред големите в Европа. Той съхранява над 120 000 паметника на културата. Първата експозиция е открита през 1907 г. През септември 2007 г. музеят се премества в нова сграда. През март 2009 г. новата сграда на музея бе официално открита за посетители./
Още през месец януари, на 18та дата ще отбележим 180 години от рождението на Анастасия Тошева /Анастасия Каличкова Михова–Тошева/ (1837-1919), изявена педагожка и просветителка, създателка на класното девическо училище в Стара Загора и на женското дружество „Майчина любов“; първата жена с висше образование в града.
През февруари – 175 години от въвеждането на взаимоспомагателната метода от даскал Атанас Иванов в Старозагорското мъжко училище и 165 години от рождението на Атанас Илиев.
През месец март на Благовещение преди 140 години /на 25 март 1877 г./ е роден Златан Станчев, учител по музика, един от създателите на Старозагорската опера.
През месец април – 155 години от рождението на Антон Митов, 60 години от създаването на Старозагорския зоопарк, 65 години Държавен архив-Стара Загора, 95 години от основаването на ТД“Сърнена гора“.
През месец май е годишнината от създаването на Историческия музей в Стара Загора, за която вече споменахме по-горе.
През юли е славната годишнина – 140 лета от боевете за Стара Загора и опожаряването на града, от посрещането на Генерал Гурко и Генерал Столетов и изграждането на първия административен съвет в Стара Загора с председател Петко Рачов Славейков, 40 години от създаването на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“.
През месец август се навършват 90 години от основаването на дружество на журналистите в Стара Загора.
През септември започва 10-тото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ и се отбелязва 60 лета от създаването на Кукления театър в Стара Загора, 95 години от създаването на Търговската гимназия, 90 години – Професионална гимназия по облекло и хранене,.
Месецът на Стара Загора – октомври – е месец, в който се навършват 30 лета от първото празнуване на 5 октомври като Ден на Стара Загора. И още – 170 лета от рождението на даскал Петър Иванов, 120 лета от рождението на поета Иван Мирчев, 170 лета от рождението на художника Атанас Гюдженов.
През ноември отбелязваме 120 години от основаването на Музикално дружество „Кавал“, 80 лета от рождението на поета Стойчо Стойчев.
А през декември 2017 година в Стара Загора ще почетем 120 години от рождението на Митрополит Климент и 50 години от първите Декемврийски музикални вечери, от 1971 година досега – Фестивал на оперното и балетно изкуство.

Извадката от календара на Библиотека „Родина“ с годишнини за Стара Загора е изцяло моя, сиреч субективна, а повече ще намерите, ако успеете да се сдобиете с ценното издание. Вероятно бройки от него ще има в Туристически информационен център.
Останете и през Новата 2017 година приятели и почитатели на сайта ни – www.dolap.bg, където ще има много полезна, любопитна, винаги актуална и поднесена с обич към града ни и неговите хора информация!

Весело посрещане на 2017 година и бъдете любознателни, умни и просветени хора с широк мироглед и с добро сърце!

Уляна Кьосева