90 лета от рождението на Митрополит Панкратий се навършват днес

Нека си спомним:
„Старозагорският митрополит Панкратий е роден на 14 декември 1926 г. в с. Зимница, Старозагорско, с мирско име Пенчо Николов Дончев. Основно образование завършва през 1940 г. с. Ветрен, а средно в Пловдивската духовна семинария през 1947 г.

В семинарията той проявявал ученолюбие, възпитание и дисциплина, което му спечелило уважението на съученици и преподаватели. Воден от силно желание за знания и духовно усъвършенстване, семинаристът Пенчо Дончев постъпил в Богословския факултет „Св. Климент Охридски“. С дълбок копнеж в сърцето за посвещение на Бога, младият първокурсник постъпил на послушание в Бачковската света обител.

По предложение на манастирското братство и с одобрението на Светия Синод под председателството на Врачанския митрополит Паисий на 15 февруари 1949 г. Пенчо Дончев бил постриган в монашество с името Панкратий. На 21 септември 1949 г. младият инок бил ръкоположен в йеродяконски чин, а на 18 септември 1952 г. по решение на Св. Синод, бил ръкоположен от Паисий Врачански в йеромонашески чин.

По време на своето пребиваване в Бачковската света обител йеромонах Панкратий изпълнявал задълженията на завеждащ манастирския музей, манастирската библиотека, манастирското земеделско стопанство и др. С проявените от него изключителни послушание, умение, трудолюбие и справедливост, той спечелил уважението, както на игумена на манастира, Троянополския епископ Симеон, така и на всички монаси.

По молба на блаженопочившия Старозагорски митрополит Климент и съгласието на Св. Синод на 1 септември 1954 г. йеромонах Панкратий бил назначен за протосингел на Старозагорската митрополия. И при това служение той проявил всеотдайност и стриктност в изпълнение на задълженията си, което му спечелило уважението и обичта на хората, с които работел.

На 14 април 1957 г., точно на празника Цветница, йеромонах Панкратий бил въведен в архимандритско достойнство. По молба на дядо Климент, чието здраве вече рязко се било влошило архимандрит Панкратий бил въздигнат в епископски сан с титул „Велички“ и назначен за викарий на Старозагорския митрополит. Хиротонията на Величкия епископ Панкратий била извършена от Негово Светейшество Българския патриарх Кирил и синодалните архиерей на 18 декември 1966 г. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

На проведеното на 12 юли 1967 г. гласуване Светият Синод единодушно избрал за Старозагорски митрополит Величкия епископ Панкратий. Така се сбъднала мечтата на дядо Климент, който приживе изказал своето желание да бъде наследен на митрополитската катедра именно от епископ Панкратий.

Следвайки примера на своите велики предшественици, митрополит Панкратий посветил живота си на своето паство. Изключителна загриженост той проявявал и към своя клир. В началото на демократичните промени в България, митрополит Панкратий основал в Стара Загора просветен център „Св. Благовещение“, както и съдействал за издаване на вестник и списание. С особена любов дядо Панкратий се отнасял и към българската войска.

За своята дейност митрополит Панкратий бил провъзгласен за „Почетен гражданин на Стара Загора“. С не по-малка значимост се отличава и дейността на митрополита в намаления и пълен състав на Св. Синод. Той бил и дългогодишен представител на Българската Православна църква в Световния съвет на църквите. През 1990 г. бил и депутат във Великото народно събрание.

На 16 юли 1998 г. тъжен камбанен звън и хиляди опечалени християни изпратиха балженопочившия митрополит Панкратий.
Вечен покой приснопаметният старец намери зад олтара на катедралния митрополитски храм „Св. Димитър“.
/източник: сайт Българска патриаршия/