Стара Загора е домакин на първия Национален конкурс „Песен от извора”

Стара Загора е домакин на първия Национален конкурс „Песен от извора”
Над 50 са заявките от различни краища на страната за участие в първия Национален конкурс за изпълнители на забавна песен и танц на българска фолклорна основа „Песен от извора”. Той ще се проведе в Стара Загора на 29 и 30 октомври 2016 год., в НЧ „Св. Климент Охридски”.
Конкурсът е за изпълнители до 22-ненавършени към датата на провеждане години. Най-малкият записан участник е 7-годишният Симеон Бъчваров от Стара Загора, а най-голяма е 18-годишната Ивета Костова от Ямбол.
Официалното откриване на конкурса е от 17.00 ч. на 29.10.2016 г. в НЧ „Св. Климент Охридски – 1858“.
Петчленно жури с председател Мая Райкова от БНР ще оценява талантите на участниците в различните категории. В двата конкурсни дни програмата започва от 11.00 ч. в залата на читалището. Гала концертът и награждаването ще бъдат на 30.10.2016г. от 18.00 ч. Според регламента всички вокални изпълнители ще представят по две песни – задължителна забавна песен на фолклорна основа, а втората по избор – поп или джаз от световната музикална колекция.
Формациите за модерни танци ще изпълняват по два танца, единият от които задължително да е върху музика на българска фолклорна основа. Допуска се участие на певци със съпровождаща танцова формация. Във всяка възрастова група и категория ще бъдат раздадени първа, втора и трета награда. Ще има награди за нов поп аранжимент на българска фолклорна песен и за открояващ се солист на танцова формация.
Организатори са читалище „Св. Климент Охридски” и Община Стара Загора.
26.10. 2016 г.