Нощ на изкуствата в Къщата на архитекта

Самите домакини емоционално отправят своята покана:

„В ПОСЛЕДНИЯ ПЕТЪК ОТ СЕПТЕМВРИ В НЕБЕТО СЕ СЛУЧВА НЕЩО НЕОБИЧАЙНО. ЧЕТИРИ БЕЛИ ЛЪЧА СВЕТЛИНА СЕ ВПЛИТАТ, ОБРАЗУВАЙКИ ПИРАМИДА. ТОЧНО НАД НЕЙНИЯ ВРЪХ, НА ТОЗИ ДЕН, ГРЕЕ ЯРКАТА ЗВЕЗДА НА ИЗКУСТВОТО. КРАСИВАТА Й СИНЯ СВЕТЛИНА СЕ СПУСКА КЪМ ЗЕМЯТА В ЕДНА ТОЧКА…КЪЩАТА НА АРХИТЕКТА.

ПОСЛЕДВАЙ ПЪТЕВОДНИТЕ ЛЪЧИ В НЕБЕТО И ЕЛА ПРИ НАС. ОЧАКВАТ ТЕ НЕВЕРОЯТНИ МУЛТИМЕДЙНИ ПЪРФОРМАНСИ И ИНСТАЛАЦИИ.

СЪБИТИЕТО Е ЧАСТ ОТ КУЛТУРНИЯ КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА, НОЩ НА ИЗКУСТВАТА 2016.”

Къщата на архитекта на ул.“Сава Силов“ №37 /уличката на хотел „Уникато“/си остава едно от най-притегателните и магични места в Нощ на изкуствата.

Така ще бъде и в петъка на 30 септември. Ето програмата накратко:

19:00-01:00 – ГАЛЕРИЯ „The Scaphander“ – ИЗЛОЖЕНИЕ НА АВТОРСКИ ПРИНТОВЕ И РИСУВАН ТЕКСТИЛ В Нощта на изкуствата ще се представи новата  колекция Prints on Black & White textile.

20:00-21:00 – Нещо като кино, нещо като джаз

Павел Цонев е млад и талантлив пианист, който все повече добива популярност сред ценителите на музикалното изкуство в България. Участвал е в много и разнообразни по стил и състав музикални проекти . Наскоро представи първия си авторски модерен джаз проект заедно със своето трио.

Павел за пореден път ще бъде част от културните събития в Къщата на Архитекта, този път с иновативен експериментален проект. Публиката ще може да се наслади на няколко от късометражните филми на Чаплин, връщайки се назад във времето към традициите на нямото кино от началото на XX в. Акомпаниментът на живо и импровизационният характер на музиката превръщат прожекцията в специално и уникално преживяване.

21:30-00:00 – РИСУВАНЕ СЪС СВЕТЛИНА

Екипът на „Център за неформално образование и културна дейност АЛОС“ Ви кани да участвате в създаването на светлинни рисунки чрез фотографската техника „light-painting“. Тя позволява наслагването на светлинни образи и контури, с които хората рисуват в пространството. Можете сами да „изрисувате“ и промените заобикалящото пространство, създавайки светлинни моментни образи и обекти. Ще имате възможност да създадете своя светлинна рисунка или да се включите в обща light-painting творба, заснети и принтирани на момента.

Едно навлизане дълбоко в мрака и в светлината. Вълшебно преживяване; креативна среща в тъмното; място, в което се загубваш, за да се намериш и пре-сътвориш наново! Едно лично преживяване и споделено пътешествие в тъмната светлина.

Презентатори на Център Алос и водещи на ателието за рисуване със светлина ще бъдат Любен Кулелиев, фотограф и арт педагог, „Център за неформално образование и културна дейност АЛОС“ и Боян Бхрин, фотограф, координтор на Dark Light Project.

www.alos.bg

21:45-23:00 – E.U.E.R.P.I.

Мирян Колев е музикант, работещ в сферата на експерименталната, електроакустичната, импровизационната музика и саунд арта. Основната му дейност е свързана със соловия му проект E.U.E.R.P.I.

За последните 4 години, откакто проекта е активен има над 100 музикални пърформанса в България, Румъния, Сърбия, Чехия, Словакия, Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Полша, Литва, Латвия, Естония на различни пространства и фестивали – от малки интимни арт кафета и галерии, през ъндърграунд музикални клубове и йога студиа до катедрали и летища, както и различни музикални, филмови и арт фестивали. Всяко простронство е различно и носи различна атмосфера, затова и всеки пърформанс е различен. Затова и често се колаборира с визуални артисти, както и други музиканти.

E.U.E.R.P.I. е проект, създаден в края на 2011 с оснавната цел да представя музиката си като вид експресия или с други думи да може да предаде емоции и мисли под формата на звук, в максимално чист вид, без да се пречупват и слагат в рамки. Стилът му е експериментален ембиънт, но това е много обща дефиниция. Музиката му е композиционно-импровизационна, което значи, че върху един изграден звуков скелет се импровизира, и всеки отделен музикален пърформанс е различен, пряко влияещ се от настоящия момент, мястото на представяне и атмосферата.

Слушай в Soundcloud / E.U.E.R.P.I.-Мирян Колев

23:00-01:00 – Визуална ретроспекция

Клубно кино пространство.

Информация: Къщата на архитекта

Очаквайте още за красивите места в Нощ на изкуствата – Стара Загора 2016!